Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Des de l’any 2024 es pot realitzar un cribatge de depressió i d’ansietat perinatals (tant per embaràs com en postpart) amb un sol instrument de 10 preguntes, correcció senzilla i amb un temps d’administració d’entre 2 i 3 minuts. Es pot aplicar tant en entrevista clínica, com a la sala d’espera o online. Estem parlant del clàssic Edimburg o més conegut com EPDS que permet l’exploració de depressió i ansietat arrel de la validació de la subescala d’ansietat realitzada per Bruc Salut, el Grup de Recerca de Parella i Família de FPCEE Blanquerna Universitat Ramon Llull i Family Psych de la Universitat de Deusto. Aquestes tres entitats han treballat amb el CAP Roquetes-Canteres de l’Institut Català de la Salut per oferir una eina ja existent i universalment utilitzada, per tal que permeti realitzar una primera valoració de la ansietat en embaràs i en postpart. Aquest estudi es va desenvolupar degut a l’elevada comorbiditat que existeix entre l’ansietat i la depressió, i l’absència de protocols actuals en l’exploració de l’ansietat perinatal. En la validació espanyola (validada per l’equip de l’Hospital Clínic), la subescala d’ansietat està formada pels ítems, 3, 4, 5 i 6. Trobareu la recent publicació a Frontiers in Psychiatry al següent enllaç: https://www.frontiersin.org/journals/psychiatry/articles/10.3389/fpsyt.2023.1294206/full
En altres països, l’EPDS ha esdevingut l’instrument més utilitzat per la seva facilitat de resposta, l’agilitat i la claredat en les preguntes. És per això, que diversos grups de recerca a nivell internacional han anat validant la subescala d’ansietat que conté l’Edimburg .
La presència de l’ansietat ens mostra una manifestació de la simptomatologia que s’expressa a través del cos, aspecte important de cara a la intervenció psicològica i /o psiquiàtrica. És conegut l’impacte de l’estrès i l’ansietat en l’embaràs i cal la seva detecció per a poder atendre i tractar la simptomatologia. D’altra banda, per a poder ajudar a les mares recents amb la criança i la relació que s’estableix amb el nadó és molt important tenir en compte no només la depressió sinó també l’ansietat.