Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Departament de Salut va presentar ahir el nou Protocol d’activitats preventives i de promoció de la salut a l’edat pediàtrica Créixer en salut, on es recullen les actuacions a dur a terme per part dels equips de pediatria d’atenció primària de tot Catalunya. Entre les principals novetats, hi ha un nou calendari de visites preventives, que incorpora quatre revisions addicionals. Fins ara, es feien 12 “revisions” dels 0 als 14 anys, i a partir d’ara se’n passaran a fer 16; la primera, durant la primera semana de vida de l’infant i la resta als 3, 10 i als 12 anys del nen.
A més, es reforçaran els cribratges com la detecció precoç de malalties cardiovasculars amb risc de mort sobtada, mitjançant un qüestionari clínic i la realització d’un electrocardiograma molt complet –de 12 derivacions– als 10 anys. Pel que fa al neurodesenvulopament i els trastorns associats, el nou document introdueix noves eines de cribratge per facilitar-ne la detecció precoç. En referència a la salut mediambiental, incorpora el full verd a les visites pediàtriques i reforça la prevenció, detecció i avaluació de riscos mediambientals que poden afectar la salut dels infants i adolescents. En aquest sentit, es descriuen els tòxics més importants amb evidència que poden produir alteracions en el creixement de les persones; des de la contaminació atmosfèrica fins a floridures per humitat a les parets o el fum del tabac.
El nou document, que no s’actualitzava des del 2008 i s’ha estat treballant de nou durant gairebé 3 anys, també posa el focus en la salut digital, explorant i avaluant senyals d’alarma relacionades amb l’ús d’aquest entorn i incorporant un Pla de salut digital familiar. I és que el mal ús de les tecnologies s’associa a trastorns en el neurodesenvolupament i en la salut física i psicosocial. En aquest context, l’atenció primària pediàtrica té un paper crucial en la sensibilització i capacitació de familiars i persones cuidadores en l’ús i l’acompanyament en l’entorn digital, i per a la prevenció dels riscos associats al seu ús.
A més de posar el focus a identificar possibles anomalies en el desenvolupament neurològic, es vigilarà la higiene del son, és a dir, les hores que cal dormir segons l’edat. En aquest àmbit, el nou Protocol hi dedica un apartat específic amb cribratges per detectar trastorns del son i un qüestionari per a cada edat. Pel que fa a l’àrea de la salut mental i el benestar emocional també s’inclouen preguntes estructurades segons l’edat, així com indicadors d’alerta per identificar trastorns de salut mental en infants i joves. A més, es proposen estratègies per fomentar el benestar emocional i la salut mental.
L’àmbit de la lactància materna i la criança positiva també s’ha rellegit i reestructurat per a fer un acompanyament i resoldre dubtes amb els equips de pediatria, les llevadores o els grups de lactància; alhora es donen eines i estratègies per acompanyar famílies i infants per establir un vincle segur.
Finalment, el Protocol dedica un apartat específic a l’acompanyament a les sexualitats, amb visites preventives per fomentar l’adquisició d’hàbits saludables amb l’educació sexual i afectiva. Alhora, es facilita suport per resoldre dubtes i inquietuds tant de les famílies com dels adolescents.
Amb l’objectiu que la informació d’aquest protocol arribi a la població, s’ha pensat a elaborar material de suport i diferents recursos que siguin còmodes tant per als professionals com per a les famílies.