Barcelona ha iniciat ja les obres del CaixaResearch Institute, on es preveu començar a investigar l’any 2025.
Els darrers avenços tecnològics han permès el creixement de la immunologia, l’especialitat que ens ajuda a entendre millor el funcionament del nostre sistema immune, la primera barrera de defensa per a la salut del nostre cos. Aprenent com funciona, la medicina pot tractar d’emular aquest sistema defensiu quan, per motiu d’una malaltia o qualsevol circumstància, la resposta a les amenaces externes és deficient o inexistent.
Amb la idea de fer créixer la investigació sobre aquest mecanisme natural de defensa del cos i com poder suplir les mancances o falles que pugui presentar en un organisme, la Fundació ‘la Caixa’ ha iniciat la construcció del que serà el primer centre de recerca especialitzat en immunologia d’Espanya i un dels primers d’Europa. Batejat com a CaixaResearch Institut, es preveu que hi puguin començar a treballar els primers investigadors l’any 2025 en un primer mòdul de les instal·lacions que s’espera que, aleshores, ja estiguin acabades.
La ubicació d’aquest nou centre de recerca, al davant del CosmoCaixa de Barcelona, a l’altra banda de la Ronda de Dalt, permetrà, tal com s’ha previst ja, comunicar els dos espais en el futur a través d’un pas que es construirà per sobre de la ronda. L’edifici tindrà més de 20.000 m2 i està pensat perquè hi treballin unes 500 persones, tot i que tindrà capacitat per a 700, en el cas que s’hi donin nous usos, com ara l’acollida de possibles spin offs de projectes del centre. La inversió prevista volta els 100 milions d’euros.
L’institut disposarà de zones i equipaments de primer nivell destinats a l’activitat científica —com ara laboratoris secs i humits, serveis cientificotècnics i espais per a la innovació—; zones d’oficines per a activitats de direcció, gestió i administració, i espais per a l’acollida i la recepció de visitants, en els quals es duran a terme esdeveniments, formacions o iniciatives de treball en xarxa (networking). Per al president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, “aquesta primera pedra no només suposa l’inici de la construcció física del primer centre de recerca d’Espanya especialitzat en immunologia, sinó que representa una fita transcendental en la història de la recerca del nostre país. Gràcies a la unió d’esforços de diferents actors compromesos amb el benestar de la societat, podrem impulsar solucions innovadores per als grans reptes que enfrontem actualment en el camp de la salut, contribuint d’aquesta manera a l’objectiu últim de la Fundació ”la Caixa” que no és un altre que crear una societat millor i més justa, especialment per a aquells que més ho necessiten».
El Dr. Tabernero, director
El nou institut neix sota la direcció científica del doctor Josep Tabernero, amb l’objectiu d’atraure nous perfils de talent que contribueixin a projectar la recerca i la innovació biomèdica en un dels camps més prometedors per a la salut. Recentment, el doctor Antoni Ribas, expert mundial en immunoteràpia, ha estat escollit president del comitè assessor del futur equipament. Ribas és director del Parker Institute for Cancer Immunotherapy i del Tumor Immunology Programme al Jonsson Comprehensive Cancer Center – Universitat de Califòrnia de Los Angeles (UCLA).
En paraules del Dr. Josep Tabernero, ”l’institut s’erigeix com un epicentre on la ciència espremerà tot el seu potencial”. I afegeix també que “els equips científics tindran a la seva disposició eines d’avantguarda, tecnologia d’última generació i un entorn de recerca de primer nivell”.
Malalties prevalents
L’institut se centrarà en els processos del sistema immunològic en la interacció amb les malalties més prevalents, com les neurològiques, les oncològiques i les infeccioses, i també en l’anàlisi dels factors mediambientals que hi influeixen.
Tot i que les obres tot just acaben de començar, l’activitat del CaixaResearch Institute ja es dona per iniciada. Els pròxims 15 i 16 de novembre al Museu de la Ciència CosmoCaixa s’hi farà el seminari Human Immunome Project «Into Action». Serà una primera reunió de treball d’alt nivell en la qual es vol traçar un full de ruta perquè les parts interessades contribueixin a generar conjunts de dades immunològiques a escala i a construir models disponibles públicament d’intel·ligència artificial del sistema immunitari.
Actualment, hi ha altres ofertes de treball obertes relacionades amb la gestió, el finançament de la investigació, la innovació, les infraestructures i la tecnologia. Es preveu que, quan funcioni a ple rendiment, el centre pugui incloure més de 40 grups d’investigació i unitats de serveis cientificotècnics. El CaixaResearch Institute serà el primer centre a Espanya i un dels primers a Europa dedicat a la immunologia, àmbit clau per a la medicina personalitzada, amb l’objectiu de promoure la recerca translacional basada en tecnologies de les ciències de la vida amb una mentalitat pluridisciplinària. També vol treballar de manera sinèrgica i complementària amb l’ecosistema biomèdic català i ibèric existent, especialment amb els quatre centres vinculats a la iniciativa de Fundació ”la Caixa”: el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).
El seu edifici serà sostenible i respectuós amb el Parc Natural de la Serra de Collserola i TAC Arquitectes, liderat per Eduard Gascón, és l’estudi arquitectònic que duu a terme el projecte arquitectònic del CaixaResearch Institute, caracteritzat per la construcció d’un complex arquitectònic amb dos edificis i una pèrgola que domina i defineix l’espai d’accés. La construcció del centre seguirà criteris de priorització de la sostenibilitat i el medi ambient, comptant amb energia renovable procedent de plaques fotovoltaiques i sondes geotèrmiques, i inclourà sistemes de monitoratge de consums. També es preveu que disposi de mètodes de recollida d’aigua de pluja per al reg i l’ús intern per tal d’aconseguir un 38 % d’estalvi energètic i un 40 % d’estalvi d’aigua. D’altra banda, té previst impactar en la millora de la biodiversitat, a través de l’ampliació de zones verdes, cobertes vegetals i paisatgisme amb vegetació nativa. També,caixa la millora de la qualitat de l’aire interior s’aconseguirà amb la maximització de les renovacions d’aire i l’ús de materials no tòxics i de sensors de CO2. Finalment, mitjançant l’ús de materials reciclats i reutilitzats, i la reducció de residus de construcció, el CaixaResearch Institute aconseguirà la disminució del consum de recursos materials.