Un equip liderat per investigadores del VHIO i de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron acaben de publicar els resultats del seu estudi a la revista Cancer Discovery
La precocitat en el diagnòstic és avui un dels principals reptes en la lluita contra el càncer i a l’Institut d’Oncologia del Vall d’Hebron (VHIO), que forma part del Campus Vall d’Hebron s’acaba de donar un gran pas en aquest sentit. Un equip d’investigadores, liderat per la Dra. Cristina Saura, cap de la Unitat de Mama de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i del Grup de Càncer de Mama del VHIO, i la Dra. Ana Vivancos, cap del laboratori de Genòmica de VHIO, han demostrat per primera vegada que la llet materna de les pacients amb càncer de mama conté ADN del tumor, conegut com a ADN tumoral circulant (ADNct). Aquest ADNct és susceptible de ser detectat a través de la biòpsia líquida en la llet materna i podria convertir en una nova eina per a diagnosticar de manera precoç el càncer de mama en el període del postpart. Els resultats d’aquesta recerca s’acaben de publicar en la revista Cancer Discovery.
Aquestes pacients solen tenir mal pronòstic perquè el diagnòstic es realitza quan l’estadi del tumor ja està avançat, perquè tècnicament són més difícils de detectar i perquè, per edat, aquestes dones no entren en programes de cribratge poblacional.
La preocupació d’una pacient amb càncer de mama de transmetre la malaltia al seu bebè durant la lactància va motivar aquesta investigació, així com la solidaritat de diverses iniciatives de mecenatge i beques que han donat suport a la recerca.
“La pacient” explica la Dra. Saura “ens va portar una mostra de llet materna que tenia guardada en el seu congelador. I aquí, gràcies a ella, és on comença el nostre projecte perquè, encara que sabem que el càncer de mama no es transmet a través de la llet materna, decidim analitzar la mostra a la cerca de marcadors que poguessin ajudar-nos en la recerca. I, efectivament, en analitzar la llet materna de la pacient trobem #ADN amb la mateixa mutació que estava present en el seu tumor. La llet materna s’havia congelat més d’un any abans del diagnòstic de càncer de la pacient”.
La Unitat de Mama de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron compta amb una unitat multidisciplinària específica per a tractar a dones que es diagnostiquen de càncer de mama durant l’embaràs o durant el postpart. “Durant tots els anys que porta funcionant aquesta unitat” explica la Dra. Saura “hem observat que les pacients amb càncer de mama que es diagnostiquen durant l’embaràs o, especialment, durant el postpart, tenen pitjor pronòstic pel seu diagnòstic en estadis més avançats de la malaltia”. És per aquest motiu pel qual es necessiten nous mètodes de detecció precoç eficaces per a detectar aquests tumors.
“Els canvis fisiològics que es donen en la mama durant l’embaràs i el postpart fan que els tumors siguin més difícils de detectar”, explica Saura. “També hem observat que biològicament els tumors en el postpart són més agressius i les dones es queden embarassades en edats en les quals encara no es fa el cribratge poblacional amb mamografia. A Espanya, per exemple, no es comencen aquestes revisions fins als 50 anys”.
Biòpsia líquida en càncer de mama
La biòpsia líquida en sang s’utilitza avui dia en pacients amb càncer de mama metastàsic per a la detecció o seguiment d’algunes mutacions, però té poca sensibilitat encara com a eina per a diagnòstic precoç o en la predicció de recaigudes ja que es necessita una quantitat d’ADN tumoral circulant molt elevada en la sang per a ser detectat.
En els últims anys s’ha desenvolupat la biòpsia líquida en orina per a detectar càncer de bufeta o en la saliva per a càncer de cap i coll. “Així que pensem que, per proximitat al tumor, la llet materna podria ser una font alternativa per a detectar el tumor a través de biòpsia líquida” afirma la Dra. Ana Vivancos.
L’article que ara publica la revista Cancer Discovery recull els primers resultats de l’estudi. Els investigadors van recollir mostres de llet materna i sang de pacients amb càncer de mama diagnosticades durant l’embaràs o el postpart, així com de dones sanes que estaven en curs de lactància materna.