El Departament de Salut ha informat aquest dimarts al vespre que prop de 40 nens, tots ells menors de sis anys, han presentat afectacions neurològiques agudes per enterovirus. Els casos s’haurien registrat a Catalunya des del mes de febrer i dels quaranta nens, nou haurien requerit ingrés a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i han evolucionat de manera positiva mentre que “un parell presenten pronòstic reservat”, segons ha detallat el conseller de Salut Toni Comín en una entrevista a Els Matins de TV3 aquest dimecres.
Els enterovirus, que es transmeten per contacte i via respiratòria, són habituals en aquesta època de l’any però en aquesta ocasió s’han detectat “episodis més greus que han evolucionat clínicament amb alteracions neurològiques”, informava dimarts Salut en una breu nota de premsa tot i que no especifica de quin tipus d’alteracions es tractaria. Segons ha explicat Comín a TV3, la principal preocupació dels metges és que no derivi en encefalitis i dels 40 casos només un ha presentat l’enterovirus del tipus D68. Aquest és un dels 100 enterovirus i va ser identificat per primera vegada a Califòrnia el 1962.
Segons els Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units, en general els infants, nens i joves són més propensos a infectar-se amb enterovirus i emmalaltir i els nens amb asma tenen un risc més elevat d’infecció respiratòria severa causada per una infecció d’enterovirus D68. Precisament el 2014 els Estats Units va experimentar un brot d’aquest tipus de virus associat a malalties respiratòries.
Arran d’aquests 40 casos registrats a Catalunya, Salut ha reforçat la vigilància i els protocols clínics a tota la xarxa assistencial i ha demanat adoptar les mesures higièniques habituals, com ara rentar-se les mans amb aigua i sabó. També ha recomanat als pares i mares que ho consultin amb el pediatra en el cas que el nen o nena presenti símptomes com somnolència, tremolors o altres símptomes neurològics acompanyats de febre. De moment, els protocols clínics han estat elaborats per una taula de seguiment formada per experts de diverses especialitats coordinats pel Departament de Salut.