Aquest és un article publicat a eldiario.es
Ocultar que tenen VIH per poder accedir a una hipoteca. A aquesta estratègia han recorregut durant anys les persones que són seropositives per poder subscriure una assegurança de vida, ja que aquest contracte els obre o tanca les portes per aconseguir, per exemple, un préstec hipotecari.
Encara que per llei no és obligatori tenir una assegurança de vida, és una condició que posen molts bancs quan algú compra una casa com a garantia de pagament en cas d’invalidesa o mort. “El 1997 vaig declarar que no estava infectat per poder subscriure l’assegurança de vida que em demanaven per a una hipoteca. Vint anys després poc ha canviat, el mes passat a Múrcia em van descoratjar a l’hora de contractar una assegurança de decessos perquè no acceptaven a persones amb VIH”, explica Diego García, president de l’associació Adhara Sevilla.
“És una clàusula molt comuna en totes les assegurances i en totes les companyies”, apunten des del departament de comunicació d’ING. A la pòlissa de l’assegurança de vida ‘hipoteca’ d’aquest banc, a la qual ha tingut accés aquesta redacció, exclouen clients amb “infeccions VIH com la SIDA i malalties associades”. eldiario.es s’ha posat en contacte amb les grans asseguradors (Mapfre, Axa, Allianz, Mutua Madrileña i Ocaso) per conèixer quin és el seu posicionament sobre aquest tema, sense haver rebut resposta de moment.
Ni Cesida ni la Felgtb comparteixen la postura de les asseguradores. D’una banda, defensen que aquests serveis “són la clau d’accés a altres drets”, com la contractació d’un préstec hipotecari. De l’altra, que la discriminació cap a les persones amb VIH és injustificable perquè “el seu estat general de salut i la seva esperança de vida, en el cas d’un diagnòstic precoç, són pràcticament iguals que els de la resta de la població”.
Davant d’aquesta situació, una de les sortides que han vist els afectats és amagar que són seropositius en signar l’assegurança. No obstant això, Miguel Ángel Ramiro, coordinador de la clínica legal de la Coordinadora Estatal de VIH (Cesida), desaconsella aquesta possibilitat, explica que davant d’aquesta situació l’única opció que tenen els afectats és “dir la veritat, perquè si no, perden la bona fe”. Durant el passat 2015, la consulta que dirigeix Ramiro va recollir 15 casos de discriminació a persones seropositives que volien contractar una assegurança.
És legal que les asseguradores excloguin persones amb VIH? Ramiro assegura que si que és legal perquè “no són assegurances obligatòries”. Segons explica, la llei empara a les companyies perquè calculin la prima que els seus clients han d’abonar i per això “els poden fer un qüestionari sobre la seva salut”. A nivell europeu l’exclusió vinculada al VIH a l’hora d’accedir a les assegurances s’ha anat superant a països com França, Alemanya, Holanda o Noruega, asseguren des de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (Felgtb).
Aquest any, a causa d’un canvi de normativa, hi ha hagut un petit avanç que beneficia les persones que passin a ser seropositius a partir d’ara i que ja tinguin una assegurança contractada. “Abans tenien l’obligació de comunicar-ho a l’asseguradora, però ara no. Encara que si els pregunten, sí que han de dir la veritat”, indica el coordinador de la clínica legal de Cesida.
La Felgtb va intentar fa any i mig trobar una solució a curt termini, va negociar amb diverses asseguradores. Fonts de la federació expliquen que després de plantejar-ho a diverses companyies van trobar un grup (Assegurances Positius) que va recollir el testimoni i així van llançar la primera línia integral a nivell nacional d’assegurances que inclou específicament a les persones amb VIH. Actualment dues altres companyies s’han sumat a aquesta iniciativa: Atlàntida i Lip Assegurances.
Bloqueig del PP al Congrés
Aquesta queixa va arribar fa dos anys al Congrés dels Diputats a iniciativa del Parlament de Navarra. A la legislatura en què Mariano Rajoy va ser elegit president de Govern per majoria absoluta, els diputats navarresos van presentar una proposició de llei sol·licitant la nul·litat les clàusules relatives a la persones que tenen VIH. Finalment no va ser aprovada, ja que el Partit Popular va votar en contra.
Per la seva banda, la solució per la qual advoca la clínica legal de Cesida defensa que els afectats per VIH estiguin emparats sota la mateixa normativa que les persones amb discapacitat reconeguda, ja que la legislació impedeix que aquestes últimes siguin discriminades en aquest tipus de clàusules.
Les queixes per l’exclusió de les asseguradores van representar el 20% de les discriminacions sobre les quals va treballar la clínica legal de Cesida durant el 2015. Les denúncies per exclusió a persones amb VIH en les oposicions a llocs de treball públics van suposar el 35% i el major percentatge , 44% del total, van ser per la revelació de dades personals i els insults per serofobia.