Aquest és un article de eldiario.es
Les comunitats autònomes estan desenvolupant protocols per prioritzar la vacunació del tètanus (vacuna Td), després que les dues companyies que la comercialitzen a Espanya (GSK i Sanofi) hagin comunicat oficialment al Ministeri de Sanitat el desproveïment d’aquestes dosis, però no ha transcendit el motiu o la durada.
“És un problema global, no només nacional. Estem en una situació incòmoda logísticament, però no és un problema de salut pública. Les vacunes que queden i les que vagin arribant s’aniran prioritzant pels sectors làbils i que poden tenir problemes seriosos: adults amb perfil de risc o ferides amb major risc tetànic, indica Amos José García Rojas, president de l’Associació Espanyola de Vacunologia.
La mateixa postura es va adoptar a la Comissió de Salut Pública quan van prendre aquesta decisió, al començament de febrer. “La suspensió temporal de la vacunació no suposa un risc per a la població, ja que les persones que ho necessitin per valoració del risc individual han de disposar de la vacuna”, recull l’acord.
Segons afegeix el president de l’Associació Espanyola de Vacunologia, a la major part de regions aquesta situació no ha causat problemes, exceptuant a Madrid on “a partir del mes de desembre, va ser la primera comunitat autònoma que va assumir una situació de desproveïment”. “A la resta teníem una petita reserva que ens va permetre afrontar els primers moments. Arribaran vacunes i es prioritzaran en aquelles zones i sectors que tinguin problemes de subministrament”, indica.
Què és el tètanus?
El tètanus és una malaltia “provocada per la toxina d’un bacteri anomenat Clostridium tetànic i es produeix com a conseqüència de la contaminació de ferides amb aquest germen”. “La potent toxina tetànica actua com un verí que afecta el sistema nerviós central, causant rigidesa muscular generalitzada, espasmes dolorosos, dificultat per respirar i tragar, convulsions i altres símptomes que amenacen la vida del malalt”, expliquen a l’associació espanyola de pediatria.
Després de decretar el desproveïment, la Comissió de Salut Pública, l’òrgan dependent del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, va acordar la suspensió temporal de les dosis de record d’aquesta vacuna als adolescents i als adults. Així mateix va prioritzar la vacunació per profilaxi antitetànica de ferides i va emetre indicacions específiques per a la immunització primària en adults, que se centrarà en una valoració del risc individual.
“Per ara han decidit centrar-se en un perfil poblacional que sigui preocupant. El perfil de risc són adults que no estan vacunats, visquin al camp i tinguin una edat avançada”, explica García Rojas. Sobre la dosi de recordatori, afegeix que “no és urgent que se subministri ja, però recorda que aquesta dispensació és una forma d’estimular el sistema perquè recordi les vacunes que ha rebut anteriorment”. “Està programada als 14 anys, però quan es normalitzi el subministrament, no passa res perquè es distribueixi als 16 o 17 anys”, explica.
Aquesta redacció s’ha posat en contacte amb el Ministeri per conèixer com està evolucionant el subministrament, sense haver rebut resposta de moment. En l’acord que va emetre la Comissió de Salut Pública, van assegurar que s’estava “treballant amb les companyies farmacèutiques per aconseguir un major nombre de dosis de vacuna Td i s’ha sol·licitat informació precisa sobre la producció d’aquesta vacuna l’any 2017 i els successius anys”.
Així mateix van apuntar en el document que “s’ha contactat amb altres companyies per conèixer la seva disponibilitat de vacunes en altres països, i si disposen d’elles, gestionar de manera àgil la seva comercialització o utilització a Espanya”.
Revisió individual
Els governs regionals han anat adoptant aquestes recomanacions. Per exemple, a la Comunitat Valenciana, com expliquen en una circular, es va suspendre de forma immediata la vacunació davant del tètanus establerta en el calendari de vacunació infantil als 14 anys d’edat.
Als adults no immunitzats prèviament davant del tètanus, sempre que es consideri que “hi ha risc elevat de patir ferides tetàniques, i no sigui oportú ajornar la vacunació, s’administrarà una pauta de tres dosis”. Per valorar per part de l’administració d’aquesta vacuna, en tots els casos, “es realitzarà una revisió completa dels antecedents vacunals” i dependrà dels centres de salut pública facilitar “les dosis que considerin adients en cada cas”.