“Cada dia veus com amb l’alzheimer la gent queda desprotegida i la càrrega familiar és tremenda”. La neuròloga Ana Malagelada acaba de publicar el llibre ‘Alzheimer. Envejecimiento y demencia’, juntament amb el doctor Nolasc Acarín.
“Qui paga la factura de la investigació mèdica ineficaç és la societat”. Parlem amb el metge i investigador sobre temes relacionats amb la salut Iain Chalmers, coautor d”Els tractaments, a prova’.
“El mur de rebuig que es troben els refugiats a Europa pot afectar molt la seva salut mental”. “La incertesa de futur de molts refugiats causa reaccions depressives, apatia, fatiga cognitivoemocional, mal humor, falta d’atenció o fins i tot reaccions psicosomàtiques en alguns casos”, apunta el psiquiatre expert en migracions Nabil Sayed-Ahmad Beiruti.
“La por a regular l’eutanàsia a Espanya és més política que social”. Núria Terribas, directora de la Fundació Víctor Grífols i Lucas, reivindica que no s’ajorni més el debat sobre la regulació de l’eutanàsia.
“On es juga de veritat la salut no és en els centres sanitaris, sinó en el dia a dia de les persones”. El doctor i professor Carles Ariza defensa la idea que “darrere del diagnòstic hi ha molta història en el dia a dia del malalt”.
“Treballar a oncologia pediàtrica és una escola de vida”. Montserrat Roig és una infermera que ha dedicat més de vint anys a l’oncologia pediàtrica. “La infermera oncològica ha de ser sobretot una persona humil. La infermeria fa que siguem iguals, el càncer no fa distinció”, assegura.
“L’urbanisme d’una ciutat influeix en la salut de la població”. “Allunyar els cotxes i destinar l’espai públic als individus és guany assegurat”, afirma l’investigador David Donaire sobre mesures com les que han promogut Barcelona o Madrid.
“A Síria la gent s’està morint de malalties que no podem curar per falta d’hospitals i material mèdic”. Carlos Francisco, coordinador general de Metges Sense Fronteres a Síria explica la situació que es viu a Alep i com treballen els professionals sanitaris sobre el terreny.
“El barri on neixes, la classe social dels pares o el gènere acaben condicionant la salut”. “Costa molt que penetri el missatge que la salut és molt més que hospitals o centres de primària”, assegura la gerenta de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell.
“Morir per un medicament que no és necessari és un escàndol”. El farmacòleg francès Bernard Bégaud es mostra preocupat per les conseqüències per a la salut de l’ús massiu de medicaments “no necessaris”.
“La salut d’un país hauria d’incloure la salut dels migrants”. L’experta en salut de la Universitat de Berkeley Xóchitl Castañeda reivindica la necessitat de “rehumanitzar la migració” davant les moltes mancances sanitàries que pateixen els migrants als Estats Units.
“Estem perdent el dret a la ciutat i això té implicacions en la salut mental i física”. Parlem amb Hugo Vásquez-Vera i Andrés Peralta, investigadors en el Grup de Recerca en Habitatge i Salut de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, sobre les conseqüències que té per la salut passar per un procés de pèrdua de l’habitatge.