Professionals reconeguts en recerca científica i mèdica incideixen en la importància del mecenatge científic en una campanya anomenada Imprescindibles de la Fundació Bancària “la Caixa” que vol homenatjar als professionals que treballen per combatre les malalties amb més impacte al món. Malalties difícils d’investigar que no troben prou finançament i recorren a parts del sector privat que inverteixen en ciència i impulsen la recerca. La Caixa en el seu Pla Estratègic 2016-2019 augmenta la inversió fins assolir els 90 milions d’euros al final del pla.
A la campanya hi han col·laborat els doctors Josep Baselga, director mèdic de l’Hospital Memorial Sloan Kettering Cancer de Nova York i president del Comitè Científic Intern del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia; María Blasco, directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques; Valentí Fuster, director del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars i del Mount Sinai de Nova York; Maite Mendioroz, directora del Laboratori d’Epigenètica-Alzheimer de Navarrabiomed; Eduard Gratacós, director del Centre de Medicina Fetal de l’Hospital Clínic-Sant Joan de Déu; Bonaventura Clotet, director de l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa, i Pedro Alonso, fundador d’ISGlobal i director del Programa Mundial de Malària de l’OMS.
Tots ells treballen en temes rellevants en el món de la recerca. Càncer i fàrmacs, malalties cardiovasculars, l’Alzheimer, la sida, la malària o la medicina i la cirurgia fetal són alguns dels aspectes que treballen els professionals adscrits a la campanya.
La finalitat de la campanya és “retre homenatge als investigadors que dediquen el seu talent i esforç a trobar solucions i tractaments per a algunes de les malalties que afecten més persones”.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va registrar l’any 2015 8,8 milions de morts per càncer i es preveu que augmenti aproximadament un 70% els 20 anys vinents. Pel que fa a les malalties cardiovasculars, l’OMS afirma que el 2015 van provocar la mort a més de 17 milions de persones. Pel que fa a la demència, afecta 47 milions de persones i s’estima que el 2050 el nombre de casos s’haurà triplicat perquè es diagnostiquen nous casos cada tres segons. També segons l’OMS, s’estima que cada any neixen al món uns 15 milions de bebès abans de les 37 setmanes d’embaràs, cosa que suposa més d’un 10% de prematurs. El 2015, més d’un milió d’aquests infants prematurs van morir per complicacions al part. El 2016 l’OMS va estimar que 1,8 milions de persones es van infectar amb el VIH i que 1 milió de persones van morir per aquesta causa. Per últim, pel que fa a les malalties infeccioses, cada any es detecten 212 milions de casos de malària al món, la majoria dels quals, en infants menors de 5 anys residents a Àfrica