Avui, en el Ple de l’Ajuntament de Torredembarra es llegirà una moció en suport a les reivindicacions dels treballadors de l’Assistència Primària de la Xarxa Santa Tecla i de la Plataforma d’Afectats. Els objectius principals d’aquesta moció són actualitzar els sous que estan congelats des de fa 10 anys i contractar professionals mèdics i personal administratiu. La moció es presenta amb la necessitat urgent que els pressupostos 2019 de la Generalitat contemplin un augment significatiu de la partida destinada al servei sanitari dels pobles.
Els cinc acords que la moció proposa impliquen donar suport a les reivindicacions dels treballadors d’Atenció Primària de la Xarxa Santa Tecla i la Plataforma d’afectats. En segon lloc, demanar al Govern de la Generalitat que augmenti la partida del pressupost 2019, destinada al servei d’Atenció Primària de la Xarxa Santa Tecla, per garantitzar l’actualització dels sous, congelats des de fa anys, i augmentar la plantilla dels CAPs del territori.
El tercer punt és coordinar una estratègia entre els municipis afectats pel servei, els Consells Comarcals del Baix Penedès i Tarragonès i la Diputació de Tarragona. En quart lloc demanen als grups polítics del Camp de Tarragona, amb representació al Parlament de Catalunya, que defensin unitàriament l’augment pressupostari i, en cinquè i últim lloc, comunicar aquest acord al Govern de la Generalitat de Catalunya.
Així, també des de l’Ajuntament de Torredembarra es sol·licitarà a prop de 22 consistoris de la zona que facin arribar aquesta moció als portaveus dels diferents grups polítics amb representació municipal perquè entrin en debat en els propers plens. A més de Torredembarra, entre els altres 22 municipis afectats per la Xarxa Santa Tecla als quals se’ls ha enviat la moció trobem Tarragona, Altafulla o El Vendrell.
Aquesta moció arriba després de mesos de mobilitzacions per part dels treballadors de l’Atenció Primària de la Xarxa Santa Tecla on reclamen inversions a les instal·lacions, l’actualització dels salaris i la contractació de personal, tant administratiu com facultatius, a les Àrees Bàsiques de Sanitat (ABD) de Torredembarra, Vilaseca, Llevant, Vendrell, Arboç i Calafell, gestionades per la Xarxa Sanitària Santa Tecla.
En el cas de Torredembarra, Doris Giglio, usuària del CAP Torredembarra, impulsora de la iniciativa i ara portaveu de la Plataforma d’Afectats Torredembarra, ens explica que es concentren cada divendres a les 12 hores a les portes del CAP per queixar-se de la situació en que es troba aquest centre: “els treballadors tenen agendes apretadíssimes, van superats i, per altra banda, no tenen els mitjans suficients per treballar”. També aprofita per denunciar que “l’edifici es manté amb la mateixa estructura de 1997, data en la que es va inaugurar de manera temporal amb plaques de pladur i sostre de xapa i hi ha problemes amb l’aire condicionat i la calefacció”. Giglio aprofita per exigir que “és necessari ampliar i construir definitivament un CAP en les condicions correctes per als nostres ciutadans”.
En la mateixa línia que Giglio, a la moció denuncien la falta de personal i relaten que “durant l’any, les seves agendes [les dels professionals] arriben al límit, impedint donar l’atenció adequada que requereixen els pacients” a més d’especificar que “l’estiu, cap d’any i setmana santa és encara pitjor per l’augment de la població” i que, “a més les vacances, baixes, etc., no es cobreixen enlloc: ni a la costa ni a l’interior”.
Així, a la moció assenyalen que, tot i que des de CatSalut s’afirmi que s’ha contractat personal per cobrir l’increment de la demanda, “des dels ABS, no es percep en absolut cap millora en el servei”. En aquest sentit demanen que les administracions locals es posicionin, de manera coordinada, per aconseguir el servei necessari per fer front a les necessitats de la ciutadania.