El Pla Estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) continua desplegant-se i aquests dies torna a marcar l’agenda dels agents implicats en la investigació en l’àmbit sanitari de Catalunya. Ho fa amb la tercera convocatòria d’aquest pla, que vol millorar la salut dels ciutadans a partir del coneixement generat per la recerca i la innovació.
En el cas d’aquesta convocatòria, joves investigadors en l’àmbit de la salut, professionals sanitaris i instituts de recerca, entre d’altres, poden presentar candidatures per a rebre alguna subvenció del total de 9,5 milions d’euros –a distribuir en 3 anys- de què consta aquesta tercera edició del Pla.
Destaquen que una de les novetats destacades d’aquesta convocatòria s’avé amb una de les línies prioritàries actuals del Departament de Salut: la incorporació de la perspectiva de gènere en tots els seus àmbits d’actuació. Així, amb el que ja va avançar la consellera Vergés al Parlament l’estiu passat, aquesta convocatòria tindrà en compte aquesta perspectiva, de manera que les propostes seran avaluades considerant el seu abordatge, tot fomentant, especialment, que incloguin una correcta representació de les dones en el seu disseny.
La nova convocatòria incorpora tres noves línies de finançament. Una, per a contractar joves investigadors doctors en el camp de les ciències i les tecnologies de la salut; una altra per a contractar metges especialistes que vulguin fer una tesi doctoral en els camps de recerca més nous i en tecnologies d’avantguarda; i una tercera per a facilitar la participació de grups de recerca catalans en projectes internacionals, de manera que s’impulsi la internacionalització de la recerca dels instituts d’investigació sanitària acreditats i de centres CERCA.
La tercera convocatòria, a més, consolida una línia de subvenció ja donada en les dues anteriors convocatòries: la que permet a professionals de la salut ajornar, durant un temps determinat, la seva pràctica assistencial per a dedicar-se plenament a la recerca. Si en anteriors convocatòries aquesta possibilitat s’oferia només a personal d’infermeria, fisioteràpia i a facultatius especialistes, ara també ho podran demanar altres professions sanitàries: llevadoria, dietètica i nutrició, òptica i optometria, podologia i protètica dental. A més, aquesta convocatòria incorpora, per primera vegada, la perspectiva del pacient en l’avaluació de les propostes presentades a aquesta línia.
La recerca infermera ja genera millores en la pràctica clínica
Malgrat que, generalment, per conèixer de l’impacte real de la recerca requereix que passi un cert temps, el cert és que la primera convocatòria d’ajuts del PERIS, la del 2017, ja ha donat alguns exemples de projectes que han suposat una millora real en la pràctica assistencial.
En concret, es tracta de projectes que pertanyen als ajuts la línia d’ajut que van permetre a personal d’infermeria dedicar-se durant un temps a la recerca, per després aplicar els avenços obtinguts en la tasca assistencial diària. Un informe realitzat per l’AQuAS recull fins a una quinzena de casos que han tingut un impacte real en la pràctica clínica, com per exemple la creació d’un dispositiu mòbil per a mesurar i seguir ferides cròniques, la millora de la salut de gent gran hospitalitzada amb dificultats per menjar, o l’establiment d’un protocol per atendre psicoemocionalment famílies que viuen una mort a les urgències d’un hospital.