Si un infant té símptomes de coronavirus, el que ha de fer és anar al seu CAP perquè allà es valori si justifiquen la realització de la prova PCR. En cas que sí, en les 24-48 hores que han de passar mentre se li fa i se n’espera el resultat, un gestor Covid (més conegut com a rastrejador) d’aquell ambulatori ha d’obtenir les dades de tots els contactes estrets d’aquell infant, entre els quals la resta d’alumnes del “grup estable de convivència” de la seva escola o institut, que seguiran anant a classe amb normalitat. Però si el resultat és positiu, no només s’haurà d’aïllar la persona en qüestió, sinó la resta dels seus companys, que s’hauran de quedar a casa durant 14 dies i als quals se’ls farà també la prova PCR.
Aquest és un dels supòsits inclosos al document Gestió de casos Covid-19 als centres educatius, que aquest matí ha presentat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, juntament amb el director general de centres, Josep González-Cambray, i el director general de Professionals de la Salut del Departament de Salut, Marc Ramentol.
Les escoles i instituts es trobaran amb aquest document quan tornin de vacances, i en el cas dels equips directius es trobaran també amb una formació específica per aplicar-lo. Per definició, els directors seran també els gestors Covid dels centres, la qual cosa vol dir que seran els qui han de saber què fer en cada cas i a qui comunicar-ho, ja que un dels factors d’actuació més importants és la detecció precoç i la traçabilitat.
Els equips directius sabran també quin és el CAP i la infermera de referència del seu centre. Segons han aclarit Bargalló i Ramentol, la funció d’aquesta infermera serà bàsicament resoldre dubtes que puguin anar sorgint, a través del telèfon mòbil, i per tant no estarà present al centre; de fet, el més normal serà que tant els ambulatoris com les infermeres siguin referents de més d’un centre educatiu. Moltes d’aquestes infermeres ja tenen tractes amb els centres educatius (pels programes de vacunació o el programa Salut-Escola), però rebran igualment una formació específica.
“En l’actual situació de pandèmia és evident que hi haurà incidències en el dia a dia, hem d’estar preparats per afrontar-les amb la màxima seguretat amb l’aplicació dels circuits i la resolució dels casos”, ha explicat Bargalló, el qual ha recordat que els casals d’estiu han mobilitzat més de 250.000 infants i que “hi ha hagut incidències, poques, i s’han sabut resoldre”. Als casals i colònies, la major part de sospites que han acabat en un test PCR han estat falses alarmes, però a les escoles aquesta xifra es multiplica per cinc, i per tant la gestió serà més complexa.
L’aplicació Traçacovid
El protocol d’actuació elaborat pels Departaments de Salut i Educació inclou també una nova aplicació, anomenada Traçacovid, a fi que qualsevol cas o sospita sigui ràpidament notificada a tothom que ho ha de saber (els serveis territorials, la inspecció, els serveis centrals dels dos departaments, etc). Els directors seran els responsables d’avisar la família, la inspecció i d’introduir al Traçacovid les dades de qualsevol incidència relacionada amb l’epidèmia que tingui lloc als seus centres, començant per qualsevol cas sospitós en el qual s’ha valorat la realització del test PCR. Segons Marc Ramentol, a partir de setembre els serveis de vigilància epidemiològica de les diferents regions sanitàries es veuran reforçats a fi de fer un seguiment específic de les escoles.
Per descomptat, per poder accedir als centres, les famílies hauran de verificar que els seus fills no presenten símptomes compatibles amb la Covid19 ni una temperatura superior als 37,5 graus. No es permet anar a escola en cas d’estar aïllat per donar positiu en Covid19, estar a l’espera de resultat de PCR, conviure amb una persona diagnosticada o estar en quarantena domiciliària. D’altra banda, els alumnes que tinguin una malaltia crònica d’elevada complexitat, en acord entre la família i l’equip pediàtric, es valorarà les implicacions de reprendre l’activitat presencial als centres.
Quan tancarà una escola?
El tancament d’un centre educatiu el decidirà l’autoritat educativa a proposta de la sanitària. I aquesta proposta es farà, normalment, a partir del moment que apareguin més de dos casos positius. És a dir, si n’apareix un s’envia a casa a tot el seu grup, si són dos i per exemple són de dos grups que tenen l’aula a una mateixa planta potser es decideix que sigui tots els grups que estan en aquella planta (o aquell edifici, si és un centre amb més d’un immoble) els qui facin la quarantena, i si apareixen més de dos es valorarà el tancament del centre durant 14 dies.
En canvi, un nou tancament del sistema educatiu és poc probable, segons ha explicat Marc Ramentol, entre altres raons perquè ara se sap que aquesta decisió va tenir poca incidència en l’evolució de la pandèmia. Bargalló també ha insistit que el propòsit és garantir al màxim la presencialitat, tota vegada que molts alumnes hauran estat sis mesos sense escola i “no podem tenir una generació de joves amb una desconnexió constant de l’escola”.
En el cas dels germans, si l’alumne que dona positiu té un germà també haurà de fer la quarantena, però no el seu grup, ja que, segons ha recordat Ramentol, “els contactes dels contactes no formen un contacte estret”. Com que al germà sí que se li haurà de fer la prova PCR, en cas de donar positiu òbviament s’aplicaria el mateix protocol d’aïllament al seu grup de convivència estable del centre.
Mascaretes i perill de relaxament
Com ja van explicar els responsables del Departament d’Educació fa unes setmanes, la mascareta serà d’us obligatori a tots els centres, a totes hores i en tots els casos, a partir dels sis anys, amb l’excepció del moment que estiguin junts els membres del grup estable. Per tant, només quan un docent sigui considerat membre d’un grup estable podrà fer classe sense la mascareta i sense tenir en compte la distància de seguretat. Els especialistes, doncs, hauran de fer classe amb mascareta i distància de seguretat, i els professors també l’hauran de dur posada quan siguin a la sala de docents o en una reunió de coordinació o de claustre. El mateix criteri regeix per les activitats extraescolars, en les quals no hi ha grups estables.
Per tant, en cas que un docent presenti símptomes, ha de seguir el mateix procés que qualsevol alumne (anar al seu CAP i que allà valorin si s’ha de fer la PCR), i en cas que doni positiu per Covid, a priori només hauria d’afectar el seu grup estable, si és que el té (en cap cas un professor en tindrà més d’un), però no a la resta de companys. Bargalló, però, ha advertit del relaxament: “Tots tenim moments de relaxament, i acaben sent on es generen més casos positius, haurem d’insistir molt en això”.