La petjada humana en les pandèmies
El juny del 2020, Pedro Gullón, epidemiòleg i especialista en medicina preventiva i salut pública, i Javier Padilla, metge de família, publicaven el llibre Epidemiocracia: Nadie está a salvo si no estamos todos a salvo, editat per Capitán Swing. El llibre reflexiona al voltant de la pandèmia del coronavirus però també sobre les pandèmies passades i les causes i els contextos socials i polítics que propicien el sorgiment d’aquestes. La principal tesi que defensen els autors és que les epidèmies sí que distingeixen de classes socials. “Les persones de classes socials menys benestants tenen més susceptibilitat a patir el coronavirus, perquè tenen treballs més precaris, viuen en habitatges més precaris, tenen pitjors condicions de vida i, per tant, estan més exposades a contraure el virus. A més, tenen major vulnerabilitat mèdica”, assenyalava Gullón en una entrevista al Diari de la Sanitat.
Propostes per a la reforma del sistema sanitari
Laia Estrada i Xavier Milian, membres del Grup de Treball Nacional sobre la Sanitat de la CUP són autors del llibre Sortim de l’UCI. Proposta per una sanitat pública, editat per Tigre de Paper. El llibre fa una diagnosi del sistema sanitari català i dels motius que han provocat el seu col·lapse durant la crisi del coronavirus. “El que ha passat ara no és res nou, si s’ha produït un col·lapse de la sanitat pública és perquè fa dècades que hi ha un desmantellament progressiu del sistema. Que en el moment originari s’escollís un model publicoprivat és el motiu pel qual ha anat degenerant tan al llarg d’aquesta dècada”, explicava Xavier Milian en una entrevista al Diari de la Sanitat.
La invisibilitat de les dones en la medicina
Mujeres invisibles para la medicina (Capitán Swing), escrit per la metgessa especialista en endocrinologia Carme Valls, reflexiona al voltant de la invisibilitat de les dones en la medicina al llarg de la història i sobre la necessitat de desenvolupar la ciència de la diferència, que permet diferenciar entre els dos sexes i que, segons la metgessa “és una assignatura pendent per la medicina que ens permetria recollir més informació per tractar millor als pacients d’ambdós sexes”. La publicació descriu les últimes investigacions i avenços en perspectiva de gènere en salut i encoratja les dones a empoderar-se i ser protagonistes de la seva salut. Segons assenyala Valls en una entrevista a aquest mitjà, en els darrers anys hi ha hagut alguns avenços pel que fa a la inclusió de les dones en les investigacions, però encara es tracta d’una tímida aproximació.
El gran repte de l’emergència climàtica
El metge epidemiòleg Carlos A. González és autor del llibre Emergencia climática, alimentación y vida saludable, editat per Icaria Editorial. González explica que la nostra salut i la salut de la planeta estan íntimament relacionades i, per tant, si volem preservar la nostra vida, hem de començar per garantir la vida de la planeta. Segons l’autor, per garantir la nostra salut i la de la planeta és imprescindible revertir el nostre model de consum, que afavoreix l’escalfament global dels ecosistemes pels gasos efecte hivernacle produïts per l’ús de combustibles fòssils, però, també, per l’explotació de terra, l’eliminació de boscos i la cria intensiva de bestiar. En aquest sentit, l’epidemiòleg proposa substituir productes d’origen animal per productes vegetals, que són més saludables i tenen un menor impacte climàtic i, alhora, ajuden redueixen el risc a patir malalties cròniques. “En lloc de centrar-nos en el tractament de les malalties, que és el que interessa a la indústria farmacèutica, cal centrar-nos en la prevenció”, assenyalava González en una entrevista a aquest diari.
L’origen dels patògens letals
La periodista d’investigació Sonia Shah és l’autora del llibre Pandemia. Mapa del contagio de las enfermedades más letales del planeta, reeditat enguany per l’editorial Capitán Swing. Es tracta d’història epidemiològica que explora els orígens de les epidèmies, traçant paral·lelismes entre el còlera -un dels patògens causants de pandèmies més letals de la història- i altres noves malalties que ens assetgen. En el llibre, l’autora diu que tractar la SARS-CoV-2 com una agressió estrangera o una guerra, sense donar-li el caràcter social que impliquen les pandèmies o sense fer memòria de crisi passades, ens farà caure “una i altra vegada”. Segons explica en una entrevista de l’Agència SINC, encara que els grans titulars de premsa afirmin que aquest virus ens canviarà, per a ella, “el més cridaner d’aquesta pandèmia és l’extremadament familiar que resulta”.
L’impacte de la Covid-19 en l’autisme
Els efectes de la Covid-19 es converteixen en un desafiament afegit per als nens i nenes amb trastorns de l’espectre autista (TEA). Amb la pandèmia, es fa més complicat rebre les teràpies necessàries, practicar el distanciament social i readaptar-se després de la interrupció de les rutines diàries. En aquest context, l’investigador i divulgador científic José Ramón Alonso i la psicòloga Irene Alonso Esquisabel han publicat el llibre El autismo, editat per Shackleton Books. Es tracta d’una guia per comprendre i abordar el TEA en plena pandèmia, dirigida tant a familiars de persones amb autisme com a metges, personal educatiu o psicòlegs. El llibre intenta donar una visió panoràmica i transversal del que implica l’autisme: les seves causes, les seves implicacions genètiques, els mètodes de diagnòstic i, fins i tot, els tractaments i les teràpies més efectives.