El diagnòstic de melanomes va caure un 21% el 2020 a causa de la pandèmia de la Covid-19. Així ho va indicar Eduardo Nagore, cap clínic del Servei de Dermatologia de l’Institut Valencià d’Oncologia (IVO), durant la presentació de la Campanya Euromelanoma 2021 de la Fundació Pell Sana de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia (AEDV).
Segons detallava Nagore, s’estima que podria haver més de 1.100 melanomes a tota Espanya per diagnosticar. El melanoma és el tipus de càncer de pell més greu i és responsable de més del 80% de les morts per aquest tipus de càncer. Per evitar patir aquest tipus de càncer, que es forma a les cèl·lules que produeixen melanina, és essencial la prevenció. De fet, el càncer cutani és el càncer més freqüent i suposa aproximadament el 50% dels càncers diagnosticats.
La pandèmia de la Covid-19 ha generat canvis a tots els nivells, i això ha tingut efecte en moltes altres malalties, també en la prevenció i diagnòstic de càncer cutani. La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) argumenta que l’infradiagnòstic o el retard en el diagnòstic en la detecció de melanomes s’ha produït perquè els pacients han disminuït les consultes per lesions cutànies sospitoses l’últim any, i que això es traduirà en un augment de la mortalitat per càncer cutani en els propers anys.
“La nostra pell està acostumada a un canvi gradual de l’exposició solar tant per la sortida progressiva a l’exterior com per l’augment progressiu de la incidència de les radiacions solars al llarg de la primavera i l’estiu. Però durant la pandèmia i el confinament aquesta exposició progressiva no va tenir lloc degut al desconfinament a ben tocar de l’estiu. Això va donar lloc a una exposició solar més directa i a un major risc de cremades cutànies i, per tant, a major risc de càncer cutani”, alerten des de la CAMFiC.
És per això que des de CAMFiC fan una crida a la població perquè incrementi la protecció solar, realitzi una exposició solar progressiva i, sobretot, faci una autoexploració “sistemàtica” i vagi ràpidament al metge o metgessa de família si alguna de les pigues ha patit canvis de mida, color o forma o si sagna espontàniament.
Així mateix, destaquen la importància de fer un ús correcte de les cremes protectores, posar-les abans de sortir de casa i de forma generosa, amb aplicació freqüent cada 2h o si s’ha suat molt o s’ha sortit de l’aigua, i recorden que una correcte protecció solar pot evitar fins el 80% dels casos de càncer de pell. També recomanen evitar prendre el sol entre les 12h i les 17h de maig a setembre, cercant les ombres.
Remarquen també la importància de conèixer el risc d’individual de patir càncer de pell: tenen més risc els majors de 50 anys, haver estat exposat al sol de forma perllongada, haver patit cremades freqüents, sobretot a la infància, tenir més de 50 pigues, seguir tractaments immunosupressors, i tenir antecedents familiars o personals de càncer de pell.