Ara fa més d’un any, durant la primera onada de la pandèmia, un equip d’investigadors codirigit per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’IDIAP Jordi Gol (IDIAP JG), amb la col·laboració de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu, va començar a estudiar la immunitat de les persones infectades amb SARS-CoV-2, concretament d’un grup format per 173 sanitaris.
Les conclusions d’aquest estudi, publicades recentment, apunten que la gran majoria de persones que han patit la malaltia manté anticossos anti-Spike, de manera que manté la seva immunitat al SARS-CoV-2. Segons l’estudi, aquesta immunitat de llarga durada és independent a la gravetat dels símptomes i s’aplica també a la generada per les vacunes.
“Com que és un virus tan nou, és molt important poder analitzar el seu comportament i l’afectació en les persones”, afirma Anna Ruiz, investigadora de l’ICS i coautora de l’estudi.
Què són els anticossos anti-Spike?
El Sars-COV-2 és un virus que té quatre proteïnes estructurals: S, M, N i E. Quan s’ha superat la covid-19, el sistema immune actua contra totes les proteïnes presents, generant anticossos per a totes aquestes proteïnes.
La proteïna Spike, la S, és la que permet l’entrada del virus a les cèl·lules humanes, de manera que quan el cos genera anticossos després d’haver patit la malaltia o d’haver estat vacunat, està bloquejant l’entrada del SARS-CoV-2 al cos humà.
Ruiz afegeix: “Els resultats obtinguts fins ara ens fan pensar que la immunitat al virus SARS-CoV-2 és més llarga del que intuíem a l’inici de la pandèmia”. Es refereix a la presència d’anticossos en les persones que havien estat infectades, que es va mantenir a nivells molt similars un any després de la infecció.
Per mesurar la quantitat i el tipus d’anticossos presents en els pacients, l’equip d’investigadors va extreure sang als 173 sanitaris el setembre de 2020. Cinc mesos després, els anticossos no havien caigut significativament i, als nou mesos, el 92,4% de les persones seguien sent seropositives: el 90% tenien IgG, el 76% IgA i el 61% IgM específiques de la proteïna Spike o del domini d’unió al receptor. Un any després de la infecció, a l’abril de 2021, les persones que encara no havien estat vacunades encara mantenien alts nivells d’anticossos: el 95% IgG, el 83% IgA i el 25% IgM.
També hi ha bones notícies per a les vacunes i la immunitat que generen. Per a Carlota Dobaño, investigadora de l’ISGlobal i autora principal de l’estudi, “Com que els nivells d’anticossos que es generen després de la vacuna solen ser més elevats que els que es generen després d’una infecció natural, els resultats de l’estudi suggereixen que la immunitat per les vacunes també serà duradora”.
Dels 173 sanitaris i sanitàries que van participar a l’estudi, tots ells personal de centres d’atenció primària de la Catalunya central, la majoria van presentar quadres clínics lleus o moderats, i només alguns casos van requerir d’hospitalització. Hi va haver quatre reinfeccions, dues simptomàtiques en persones seronegatives i una altra en una persona amb molt pocs anticossos, cosa que fa pensar als investigadors que els anti-cossos anti-Spike protegeixen només contra la infecció simptomàtica.