Moltes persones que es van contagiar de la Covid-19 segueixen tenint símptomes persistents de la malaltia mesos després de patir-la. Actualment, ja existeix força evidència sobre la persistència de complicacions i símptomes respiratoris a llarg termini i alguns estudis publicats reporten una alta freqüència de símptomes persistents en persones que han requerit ingrés hospitalari amb força impacte sobre la qualitat de vida. Es calcula que fins a un terç de les persones que han patit una infecció lleu o moderada per SARS-CoV-2 pateixen Covid persistent.
Les infermeres són un col·lectiu que ha estat especialment exposat al coronavirus, sobretot durant les primeres onades de la pandèmia. Moltes van resultar infectades pel virus i, com a conseqüència, un nombre força elevat presenten Covid-19 persistent.
Davant aquesta situació, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha creat el Programa de suport a infermeres amb Covid-19 persistent, que reforça l’orientació laboral, jurídica, social i psicològica que l’organització ofereix des de l’inici de la pandèmia a les col·legiades i els col·legiats que pateixen seqüeles del coronavirus.
Aquest programa està coordinat per la Comissió d’Assessorament per a la Prevenció de Riscos i Infeccions (CAPRI), que ofereix a les col·legiades i col·legiats del COIB orientació, suport i acompanyament. Si és necessari, deriva les consultes a altres assessories de la corporació, que donen respostes a consultes de caràcter laboral, jurídic i de salut, entre d’altres. La CAPRI també ofereix atenció integral a infermeres i infermers que tenen seqüeles per altres infeccions.
El mes d’abril de 2021, el COIB va iniciar la programació d’activitats i tallers per compartir experiències i exercitar la psicomotricitat i la coordinació, adreçades a infermeres amb Covid-19 persistent.