Afrontar les conseqüències de l’ocorregut la setmana passada a València portarà temps i, en molts casos, treball especialitzat. Ansietat, por, angoixa, tristesa o confusió són alguns dels sentiments que grans i petits poden viure després dels esdeveniments viscuts i vistos aquests dies a nombrosos pobles del País Valencià. Les dures imatges que es repeteixen sense descans als mitjans de comunicació i a les xarxes socials poden afectar de manera particular a nenes, nens i adolescents.
Per aquest motiu, un grup de professionals de la psicologia ha elaborat una guia en la qual han recollit algunes de les reaccions que poden experimentar les i els joves. Quim Mairal, Paola Bueno, Mònica Cerezo, Lucía Giménez, Aurora Tur, Meritxell Martí, Noelia Fuentes, Laura Gutiérrez, Noelia López, Azahara Saavedra, Aitana García, Fátima Díaz, Daniela Londoño, Maribel Martínez i Dany Blázquez són els autors que han redactat una sèrie de diapositives amb informació per al professorat.
El grup avisa de possibles canvis de comportament, com ara falta o pèrdua de la gana, tristesa o plor, pèrdua de l’interès per activitats diàries, desorientació espacial… Es tracta d’algunes qüestions que –avisen– es poden produïr com a reaccions normals a situacions excepcionals i que només han de suposar una preocupació si són preocupants.
Espai d’alleujament
El grup de psicòlogues i psicòlegs recorda la necessitat de crear espais en els quals noies i nois puguin parlar de com se senten aquests dies. Aconsellen que les i els joves «sàpiguen que poden comptar amb tú, amb coherència entre el que dius i el que fas».
També recomanen escoltar sense judicis, fins i tot encara que les teves perspectives i les seves difereixin. Destaquen la necessitat que es cuidi també el llenguatge corporal per a donar seguretat i confiança.
Però també és probable que les i els joves prefereixin afrontar la situació sense parlar de les seves emocions. En aquest cas, els professionals recomanen respectar el silenci, observar símptomes d’alerta o fomentar el retorn a la rutina perquè puguin tenir una certa sensació de normalitat.
Suport en el dol
La possibilitat d’una pèrdua familiar és alta. És necessari tenir en compte, assegura aquest grup de professionals, certes dificultats, especialment per tractar-se d’una catàstrofe.
En aquest sentit, parlen de donar suport sense forçar el diàleg, oferir diferents formes d’expressió com el dibuix o l’escriptura, evitar minimitzar la pèrdua amb frases com «tot millorarà aviat» o «altres han passat pel mateix».
També recomanen enfortir la cohesió dins del grup classe perquè noies i nois es puguin sentir acompanyats pels seus iguals.
Autocura
La guia també ofereix algunes altres claus per afrontar i gestionar una situació tan dramàtica com la que està vivint tota la societat, especialment a València. A més de posar el focus en com el professorat pot fer front a això per ajudar i acompanyar el seu alumnat, la guia dedica una certa atenció a la necessitat que els docents vigilin el seu benestar. En aquest sentit, parlen de promoure el descans i l’autocura, evitar l’exposició constant a notícies o xarxes socials per a rebaixar l’ansietat i l’estrès… La guia també suggereix la creació d’espais de suport mutu entre el claustre en els quals es puguin compartir experiències.
Assistència gratuïta
D’altra banda, el Col·legi Oficial de la Psicologia de la Comunitat Valenciana (COPCV) ha posat en marxa la Plataforma Dana en Acció Directa, amb la qual psicòlegs i psicòlogues d’Emergències treballen a les zones afectades atenent i acompanyant les persones implicades. També s’han habilitat línies telefòniques per atendre els afectats i professionals intervinents. La Plataforma està integrada pel COPCV, els Grupos de Intervención Psicología de Emergencias y Catástrofes (GIPEC), Psicoemergencias y Psicólogos i Psicólogas Sin Fronteras (PsF).
També els psicòlegs i psiquiatres membres del Centre Psicoanalític Valencià (CPV/APM), que pertany a l’Associació Psicoanalítica Internacional (IPA), estan contactant amb tots els ajuntaments afectats per la DANA per oferir atenció gratuïta a les persones damnificades que ho necessitin. Qualsevol persona que estigui en aquesta situació pot escriure al correu electrònic cpv@tecnobyte.com. Es tracta d’un servei independent que complementa l’Unitat d’Assistència Psicològica de la Conselleria de Sanitat.