Aquest blog començava amb la pandèmia i arrencava amb un primer article en què destacàvem com la Fundació Dr. Antoni Esteve s’havia adequat a la nova situació. Com tantes altres institucions, calia fer front a una nova realitat en què el distanciament social s’ha hagut de pal·liar amb les noves tecnologies. Amb la incertesa del moment, els cursos presencials s’han vist reduïts notablement. En contrapartida, hem decidit reforçar la nostra oferta online amb dues edicions extra dels cursos per millorar la redacció científica, en castellà i anglès, i amb la incorporació d’una altra novetat formativa mitjançant internet que ajudarà a perfeccionar les presentacions científiques en anglès.
L’aposta per la formació en aquelles habilitats transversals que no acostumen a formar part dels estudis científics oficials és un dels pilars d’aquesta institució sense ànim de lucre. Del nostre catàleg de nou cursos presencials ja s’han beneficiat milers de participants de tota la geografia espanyola i, fins i tot, d’altres països d’arreu del món. I un dels més veterans, el que ja ha superat les 50 edicions des de que es va posar en marxa el 2004, és Com redactar un article científic. Esteve Fernández, catedràtic de la Universitat de Barcelona i director d’epidemiologia i prevenció del càncer de l’Institut Català d’Oncologia, i Ana María García, catedràtica de medicina preventiva i salut pública a la Universitat de València, han estat al capdavant de gairebé totes les edicions presencials des del començament i son també la cara visible de la seva versió online.
¿Fins a quin punt aquest curs ajuda a millorar els coneixements, actituds i habilitats en redacció i publicació científica dels seus participants? El 2018, la Fundació Dr. Antoni Esteve va publicar un article a la revista BMJ Open en què es mostrava la percepció i la satisfacció d’aquelles persones que havien cursat alguna de les 27 edicions presencials de Com redactar un article científic que formaven part d’aquest estudi. Els 568 participants que van emplenar l’enquesta de satisfacció puntuaren el curs d’Esteve Fernández i Ana María García amb una mitjana de 4,6 sobre 5. Dos anys més tard, un segon qüestionari de seguiment que van respondre 182 participants reflectia que havien millorat els seus coneixements, actituds i habilitats en redacció i publicació d’articles científics gràcies al curs.
Ara, amb més de 700 participants al seu darrere, la versió online de Com redactar un article científic, obre inscripcions per a la seva desena edició, que començarà el pròxim 5 d’octubre amb el mateix esperit que l’opció presencial, amb una combinació de teoria i pràctica que abordaran la redacció científica, la publicació i els aspectes ètics de l’edició. A través de la plataforma e-oncologia, que compta amb més de 1.500 hores de formació virtual especialitzada en salut, aquesta edició compta amb la col·laboració del Programa de Doctorat en biomedicina, investigació traslacional i noves tecnologies en salut de la Universitat de Màlaga.
Per aprofundir en les necessitats de la redacció científica en anglès, enguany hem posat en marxa juntament amb l’Escola de Doctorat de la Universitat Oberta de Catalunya UOC el curs Writing for the biomedical sciences, la primera edició del qual va arrencar en plena pandèmia. Degut a la bona acollida d’aquesta nova proposta en línia, acabem d’obrir inscripcions per a una segona edició que comptarà de nou amb els professors John Giba i Salvador Macip al capdavant.
Si el curs en castellà permet familiaritzar-se amb l’estructura i la redacció d’un article científic, en aquesta segona iniciativa no només es treballa l’estructura de l’article científic sinó que també es proporcionen eines per redactar-los d’una manera correcta i adequada, partint dels principis de la redacció científica en anglès: precisió, simplicitat, fluïdesa i concisió. Així mateix, aporta un coneixement pràctic sobre el procediment de publicació d’articles científics. A diferència d’altres cursos online, cada alumne tindrà l’oportunitat d’aplicar les lliçons apreses en el seu propi manuscrit, com a part de les activitats del curs. De nou, la Fundació Dr. Antoni Esteve ha ofert 15 beques per poder accedir al curs online amb bonificacions que oscil·len entre el 50% i la totalitat de l’import de la matrícula.
Per últim, i no per això menys important, ens fa molta il·lusió obrir una tercera opció en línia, amb el repte afegit de tractar-se d’un dels cursos presencials amb més interacció i participació amb els participants. How to improve your scientific presentations, que ha conduit Brian McCarthy al llarg de les seves 26 edicions, fa el salt en línia amb la incorporació d’un equip de 12 coaches que garantirà dur a terme sessions pràctiques amb grups reduïts de 5 participants.
Amb una combinació de teoria i pràctica, aquest nou curs no només abasta les habilitats bàsiques per a parlar en públic sinó que també ajudar a perfilar els continguts del nostre missatge, a donar-li forma i aclarir les idees per tal de fer-lo més atractiu per a l’audiència. Definir un missatge i un objectiu centrals, establir una narració, fixar una bona estructura i dissenyar diapositives atractives són algunes de les claus per a captar i mantenir l’atenció del públic.
La versió online de How to improve your scientific presentations tindrà lloc del 9 al 13 de novembre de 2020, amb una sessió de benvinguda el 6 de novembre. L’horari serà de les 18 a les 20.45 hores per poder incloure els estudiants de Llatinoamèrica. Les inscripcions a un preu especial de 75 euros ja estan obertes a la pàgina web de la Fundació Dr. Antoni Esteve, juntament amb les altres dues opcions online que, com dèiem, busquen suplir la inevitable manca de cursos presencials d’aquest any atípic. Que la formació no s’aturi!
1 comentari
Pingback: Este otoño, fórmate en línea | Fundación Dr. Antoni Esteve