El 2019, un grup del Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares publicava a la revista Nature dades rellevants al voltant de la implicació de la proteïna p38gamma en el desenvolupament del principal tipus de càncer primari de fetge. Es tracta del carcinoma hepatocel·lular, que afecta més d’un milió de persones a l’any a tot el món i pel qual actualment es disposa de poques opcions farmacològiques. Ara, el tribunal internacional que cada dos anys concedeix el Premi de Recerca Fundació Dr. Antoni Esteve ha considerat aquest article científic com la publicació farmacològica més important publicada per un autor espanyol entre 2019 i 2020. Antonia Tomás Loba, en nom de l’equip que dirigeix Guadalupe Sabio, rebrà com a primera autora de l’article aquest guardó, dotat de 18.000 euros, en un acte de lliurament que, per motius sanitaris, se celebrarà a la tardor en les instal·lacions del CNIC.
L’article p38γ is essential for cell cycle progression and liver tumorigenesis no només descobreix com la proteïna p38gamma està relacionada amb la divisió cel·lular en el fetge sinó que també ha estudiat en ratolins què passava quan se’ls induïa químicament el càncer de fetge amb o sense aquesta proteïna. “Tant si faltava aquesta proteïna com si es bloquejava la seva activitat amb un fàrmac, vam aconseguir retardar el desenvolupament del tumor”, assenyala Tomás Loba. “Aquests resultats es podrien extrapolar a les persones, ja que hem vist que la p38gamma està augmentada en mostres humanes de pacients amb càncer hepàtic”, explica Guadalupe Sabio, directora d’aquest grup de recerca del CNIC.
“Aquest descobriment és d’una gran importància mèdica perquè identifica a p38gamma com un objectiu prometedor per al tractament del càncer de fetge. Els resultats es van obtenir utilitzant una excel·lent combinació d’enfocaments farmacològics i genètics per estudiar el paper de p38gamma. L’anàlisi es va realitzar utilitzant tecnologies d’avantguarda en biologia cel·lular i molecular, imatges i biologia computacional”, explica Sabine Werner, de l’Escola Politècnica Federal de Zurich i membre del jurat del Premi de Recerca Fundació Dr. Antoni Esteve juntament amb Xavier Guitart, del National Institute of Drug Abuse a Estats Units, i Fèlix Bosch, director de la Fundació Dr. Antoni Esteve.
“L’estudi, per tant, ofereix una contribució fonamental a la nostra comprensió de la progressió del cicle cel·lular en el fetge malalt i en regeneració i obre noves vies per al tractament del càncer de fetge”, conclou Sabine Werner.
L’equip del CNIC fa diversos anys que estudia una família de proteïnes, les p38 kinases, que s’activen quan les cèl·lules pateixen qualsevol mena d’estrès. “Estudiant amb detall l’estructura tridimensional de les proteïnes vam observar que una d’elles, la p38gamma, era molt similar a la d’un altre grup de proteïnes conegudes com a CDKs. Aquestes últimes –apunta Sabio- es coneixen des de fa temps per estar relacionades amb el desenvolupament del càncer”.
En estudis en el laboratori en col·laboració amb científics del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO) i Silvia Osuna, investigadora de la Universitat de Girona, van aprofundir en aquestes similituds amb les CDKs. Així, van veure que un inhibidor conegut de la CDK2, la perfenidona, també disminueix l’activitat de la p38gamma. D’aquesta manera, fent servir l’inhibidor es bloquejava la seva activitat i s’exercia una acció supressora de tumors.
En col·laboració amb l’Hospital Universitari de Salamanca, aquest grup del CNIC també ha comprovat que la quantitat d’aquesta proteïna en fetge augmenta amb la fibrosi hepàtica. Una condició que precedeix el càncer i és molt major en els pacients amb càncer de fetge. “En el futur es podria tractar aquest tipus de càncer amb algun medicament que inhibís específicament a la p38gamma”, suggereixen els investigadors. “L’avantatge enfront altres vies és que els nostres resultats apunten que la inhibició de la p38gamma no afectaria altres teixits que estan en contant proliferació com l’intestí o el pèl”, afegeixen.
Els membres del jurat internacional del Premi de Recerca Fundació Dr. Antoni Esteve també han volgut reconèixer amb una menció honorífica l’article publicat el 2019 a la revista Nature Metabolism pel grup del Instituto de Investigación Sanitaria de Santiago i la Universitat de Santiago de Compostela, que coordinen Rubén Nogueiras i Luisa Seoane, en què descobreixen el mecanisme mitjançant el qual alguns fàrmacs que s’utilitzen per al tractament d’altres malalties disminueixen també el pes corporal. Aquesta menció honorífica se suma al Premi de Recerca Fundació Dr. Antoni Esteve que ja va rebre l’equip de Nogueiras el 2017 per demostrar l’eficàcia d’un fàrmac per a la diabetis en la reducció de pes.
Aquest és el dissetè lliurament del Premi de Recerca Fundació Dr. Antoni Esteve, que es concedeix al millor treball de farmacologia publicat per un autor espanyol en els últims dos anys en qualsevol dels seus aspectes (disseny, síntesi, desenvolupament galènic, avaluació clínica o de laboratori, ús, etcètera).