Camí de l’any i mig de pandèmia i amb la incògnita encara de què ens depararà el futur immediat, una de les poques certeses que tenim a dia d’avui és que la tecnologia ens ha ajudat, i molt, a salvar la situació. Tot i que des de la Fundació Dr. Antoni Esteve estem començant a planificar noves activitats presencials, seguim reforçant per altra banda les modalitats en línia, les úniques que poden superar els imprevistos que puguin venir. És per això que ja hem obert inscripcions per a nous cursos telemàtics que començaran aquesta mateixa tardor.
El primer d’ells és una novetat. Conscients dque les xarxes socials s’han convertit en un aparador indispensable per divulgar ciència i en un mecanisme perfecte per a que els professionals científics arribin directament a la societat, hem decidit posar en marxa el curs en línia Com divulgar el teu projecte científic en un vídeo per a xarxes socials. Es tracta de la versió telemàtica de l’exitós curs presencial que la periodista Ana Montserrat, responsable del programa tres14 de La 2, organitza amb la Fundació Dr. Antoni Esteve des del 2015 i que ja compta amb dotze edicions arreu d’Espanya.
Com arribar al públic objectiu d’una forma atractiva, contemporània i entenedora? Aquest curs pretén establir les bases sobre com comunicar projectes científics mitjançant la gravació i edició d’un vídeo curt, simple, directe i efectiu, amb la càmera d’un telèfon mòbil o similar, que pugui publicar-se en xarxes socials.
Dirigits per Ana Montserrat, directora també del documental ¡AI, AI, AI!//Inteligencia Artificial, els participants formaran part de tot el procés de creació d’un vídeo, des de la de l’enfocament fins a l’edició, passant per la preparació del guió i la captació d’imatges amb un mòbil o a través de la cerca d’arxius i música. Per això, també comptaran amb l’ajut del director de postproducció Daniel Camino, que els mostrarà les claus per fer servir el programa Premiere Rush, i del creatiu, muntador i realitzador Arturo Bastón.
Dirigit tant a estudiants com a professionals científics i de la comunicació amb interès per divulgar els seus projectes o la ciència en general, el nou curs en línia Com divulgar el teu projecte científic en un vídeo per a xarxes socials tindrà lloc entre el 20 de setembre i el 8 d’octubre de 2021, en tres sessions setmanals de 18 a 20 hores (20, 22, 23, 27 i 29 de setembre i 1, 4, 6 i 8 d’octubre de 2021).
La segona proposta formativa en línia en arribar és la dotzena edició de Com redactar un article científic, el curs que dóna a conèixer les tècniques i habilitats bàsiques per escriure i publicar articles científics en ciències de la salut. Amb la mateixa filosofia que el seu format presencial, es dirigeix a joves investigadors amb poca experiència en la redacció i publicació de treballs científics. Gràcies a aquest format en línia, s’obre a tota la comunitat internacional de parla hispana. Amb un total de 12 hores de durada, la versió online de Com redactar un article científic disposarà de sessions teòriques en vídeo sobre tres mòduls principals: la redacció científica, la publicació i els aspectes ètics de l’edició.
L’esperit participatiu del curs presencial també s’ha traslladat a la seva edició en línia, que compta amb diferents modalitats d’exercicis, alguns d’ells autoavaluables, i fòrums de discussió per fomentar la comunicació entre professors i alumnes. El curs també posa a disposició dels participants un espai virtual que recull tota la documentació, bibliografia i recursos multimèdia relacionats amb la redacció científica, a més del Quadern de la Fundació Dr. Antoni Esteve Redacció científica en biomedicina: El que cal saber-ne.
Els encarregats d’impartir els continguts teòrics i d’interactuar amb els alumnes a través de l’espai virtual són els mateixos que fins ara han estat al capdavant de la cinquantena d’edicions del curs presencial. Esteve Fernández és director de la Unitat de Control de Tabaquisme de l’Institut Català d’Oncologia, mentre que Ana María García és catedràtica de salut pública i medicina preventiva a la Universitat de València.
Aquesta dotzena edició en línia de Com redactar un article científic comença el 20 d’octubre i finalitza l’1 de desembre de 2021 i comptarà, com sempre, amb el suport de la plataforma e-oncologia, que compta amb més de 1.500 hores de formació virtual especialitzada en salut.
Per últim, ja durant el mes de novembre, arriba una nova edició del curs en línia How to improve your scientific presentations. El veterà curs de la Fundació Dr. Antoni Esteve (amb més de 25 edicions presencials a Espanya i França) va fer el salt en línia l’any passat amb una nova versió que ofereix nombroses tècniques i consells pràctics per millorar les presentacions orals. Donat que l’anglès és la llengua internacional de la ciència, el curs es desenvolupa íntegrament en aquest idioma.
El curs el coordina Brian McCarthy, creador i professor de diversos cursos sobre comunicació, innovació i lideratge. El seu objectiu és ajudar els professionals a donar forma i defensar en públic les seves idees per poder fer-les realitat. McCarthy comptarà amb el recolzament del seu equip de 12 instructors addicionals, que duran a terme les sessions pràctiques amb grups reduïts de 5 participants.
Amb una combinació de teoria i pràctica, aquest nou curs no només abasta les habilitats bàsiques per a parlar en públic sinó que també ajudar a perfilar els continguts del nostre missatge, a donar-li forma i aclarir les idees per tal de fer-lo més atractiu per a l’audiència. Definir un missatge i un objectiu centrals, establir una narració, fixar una bona estructura i dissenyar diapositives atractives són algunes de les claus per a captar i mantenir l’atenció del públic.
El curs online How to improve your scientific presentations tindrà lloc durant cinc dies (22, 23, 25, 26 i 29 de novembre de 2021), de les 9.30 a les 12.12 hores CET. Aquesta edició, a més, es realitza en col·laboració amb el Groupement de Recherche (GDR) 3545 on G protein-coupled receptors – from physiology to drugs.
Aquestes serien tres recomanacions sobre els propers cursos en línia de la Fundació Dr. Antoni Esteve, si bé al web podreu trobar la nostra resta d’oferta formativa.