Un equip de l’IMIM lidera l’assaig que s’inicia aquest any en 720 pacients de 24 hospitals d’Europa on operaran amb un instrument patentat a Barcelona que pot canviar la vida dels pacients que desenvolupen metàstasi després de la intervenció quirúrgica del càncer més freqüent en homes després del de pulmó
En el repte de curar un càncer hi ha diferents perspectives, depenent de la cronologia del tumor. La detecció precoç és una d’elles. Es mira –i s’investiga cada cop més- com detectar-lo a temps quan és incipient, abans que es desenvolupi acumulant cèl·lules malignes. La intervenció quirúrgica per extraure el tumor és la gran oportunitat de curació en molts casos. Però després d’operar, els controls van confirmant si el teixit restant ha tornat a ser fecund per a un nou desenvolupament de cèl·lules dolentes, o si restes d’aquestes varen romandre, imperceptibles a la vista humana. Segons aquestes confirmacions, es parla de recidiva, repetició del càncer, o de metàstasi, en cas que les cèl·lules malignes s’hagin escampat cap a altres òrgans o zones de l’organisme.
Evitar que aquesta repetició i/o propagació es doni és un objectiu en molts estudis científics. I un equip de metges de la Unitat especialitzada de fetge, pàncrees i vies biliars de l’Hospital del Mar, investigadors de l’IMIM i professors universitaris, ho procuren també estudiant estratègies quirúrgiques, en concret per tractar metàstasi hepàtiques de càncer de colon i tumors primaris. El de colon és el més prevalent dels càncers en homes, després del de pulmó. I entre el 20 i el 30% dels pacients d’aquest tipus de càncer acaben fent metàstasi, sobretot localitzada al fetge, després de la intervenció quirúrgica del tumor colorectal.
Tractant d’evitar aquesta metàstasi, un equip de l’IMIM iniciarà aquesta primavera un assaig amb 720 pacients de 24 hospitals d’una desena de països europeus. La intenció és validar una tècnica quirúrgica utilitzant un dispositiu patentat a Barcelona l’any 2008 i comercialitzat per una empresa catalana (Coolingbis), demostrant que pot canviar la vida dels pacients que poden patir repeticions locals del càncer. D’un 20 o 30% d’aquests malalts oncològics, afectats per un tumor colorectal, que desenvolupen metàstasi després de la intervenció quirúrgica, entre un 10 i un 20% podrien no tenir recidives si se’ls intervé amb la tècnica estudiada.
Un estudi anterior del mateix IMIM, els resultats del qual varen ser publicats l’any 2021 a l’European Journal of Surgical Oncology, ja va deixar evidència de la reducció de la metàstasis amb la utilització d’aquesta tècnica quirúrgica ablativa en 180 pacients estudiants durant més de 10 anys. “Amb menys d’un centímetre d’ablació dels vorals de l’escissió feta en l’extirpació del tumor es redueix la recidiva local d’un 5 fins a un 15%”, explica el doctor Fernando Burdío, un dels tres components de l’equip d’investigadors. Els altres dos són Patricia Sánchez- Velázquez i Benedetto Ielpo. Tots ells són cirurgians generals de la Unitat de la Cirurgia Hepatobiliopancreàtica de l’Hospital del Mar, professors a la Facultat de Medicina de la Universitat Pompeu Fabra i investigadors de l’IMIM.
L’estudi que s’iniciarà els propers mesos es liderarà i coordinarà des de Barcelona per l’equip d’aquests tres investigadors de l’IMIM, juntament amb altres especialistes d’altres disciplines, com ara enginyers. “Reproduirem les dades o resultats de l’estudi publicat l’any 2021. Ho farem de manera multicèntrica (a 24 centres europeus), prospectiva i randomitzada, és a dir, per obtenir la millor evidència, compararem la tècnica que volem testar amb la pràctica habitual en metàstasis hepàtiques i hepatocarcinoma de cada centre, i es farà de manera aleatòria i controlada”, precisa Patricia Sánchez. Els pacients seran informats i hauran de signar la seva autorització a participar-hi. “El control requereix una auditoria, monitorització i gestió dels efectes adversos amb dades de cada pacient”, afegeix Benedetto Ielpo.
L’estudi es podrà fer gràcies a l’obtenció d’una beca Horizon (6,5 milions d’euros per a cinc anys d’estudi), que ha reconegut l’equip per la seva feina feta fins ara. És una beca molt competitiva que pocs grups d’investigació aconsegueixen. “El que farem no deixa de ser un assaig clínic com tots els que passen els medicaments, que s’administren a un grup de pacients i a un altre grup se’ls dona un placebo. Nosaltres, ho farem amb la tècnica quirúrgica, la que volem donar a conèixer pel seu benefici, i la que acostumen a fer servir a cada centre”. La màquina de la qual volen mostrar l’eficàcia en la reducció de la reproducció de cèl·lules tumorals ja es fa servir a Luxemburg, Polònia i Itàlia, a més d’alguns centres a l’Estat espanyol.
La prevalença estimada del tumor colorectal és en l’actualitat, segons un estudi a 27 països d’Europa l’any 2020, d’un 12,7% de tots els nous càncers diagnosticats i causa un 12,4% de totes les morts degudes a càncer.. El seu augment en els darrers anys està molt relacionat amb el consum d’alcohol, tabac, i també amb l’obesitat.
Durant els quatre anys posteriors al diagnòstic de tumor de colon es fa el seguiment del pacient. De les metàstasis que entre el 20 i el 30% d’ells desenvolupen, la més freqüent és al fetge, perquè aquest òrgan fa de filtre i en ell es dipositen cèl·lules tumorals. Es calcula que entre el 50 i el 80% de pacients que pateixen una metàstasi al fetge no sobreviuen més enllà de 5 anys.
El dispositiu amb patent barcelonina que ara es vol validar en un estudi internacional, s’utilitza per facilitar la cirurgia i té un efecte positiu en la recidiva local, impedeix que el tumor pugui reproduir-se als límits de la resecció. La màquina utilitza la radiofreqüència, que s’utilitza en molts sectors de la medicina, com per exemple en urologia, en cirurgia general i cirurgia plàstica. El dispositiu creat a Barcelona es basa en la radiofreqüència, que serveix per controlar el sagnat i, tal com varen descobrir els investigadors de l’IMIM, també per ampliar els límits de la resecció i evitar així la reaparició de càncer.
El focus dels investigadors sobre la reaparició de cèl·lules tumorals en el cas del colon i recte, modificant la cirurgia del tumor, podria beneficiar també qualsevol altra cirurgia oncològica.