Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Dia Mundial de la Salut se celebra des de 1950 el 7 d’abril per commemorar l’aniversari de la creació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 1948. Cada any el lema va orientat a un tema diferent que afecti a temes de salut d’abast mundial.
A Barcelona, la plaça Sant Jaume s’ha convertit en un fòrum d’entitats, campanyes i propostes sota el nom de Salut és tot dins una Jornada Europea d’Acció contra la Privatització i la Mercantilització de la Salut.
I és que entitats i moviments d’arreu han coordinat per aquest Dia Mundial de la Salut una nova jornada internacional contra la privatització sanitària i de serveis socials. És la tercera Jornada que organitzen de manera unitària les marees blanques de l’estat espanyol.
Hi havia previstes més de 40 mobilitzacions a Europa i al món per aquest dia 7 d’abril. Totes elles expressen una creixent preocupació i convergència de les organitzacions socials en contra de la comercialització de la salut. Les convocants són diferents xarxes de sindicats, col·lectius ciutadans, ONG i moviments socials. Just aquesta setmana, a més la “Xarxa Europea contra la Comercialització i Privatització de la Salut i la Protecció Social” llança una campanya per a un any europeu d’acció fins a les Eleccions europees al maig de 2019.
Sota el nom Our health is not for sale, denuncien que “Europa imposa una política d’austeritat en els seus Estats membres que provoca desinversions en matèria de salut i protecció social”. Asseguren que el que això està provocant és que el màrqueting ingressi cada cop més als diversos sectors de la salut i, conseqüentment, es generin desigualtats en l’accés a l’atenció de qualitat.
Per revertir aquesta situació volen enviar durant aquest 7 d’abril pel Dia Mundial de la Salut un missatge a les institucions europees i els seus estats membres. Destaquen “les conseqüències negatives de l’austeritat perllongada en la qualitat i l’accés a l’assistència sanitària”, les “polítiques internes, fiscals i comercials que promouen el creixement dels serveis d’assegurances i comercials en el sector de la salut que augmenten encara més les desigualtats en salut” i, per últim, la “política de patents i els acords secrets entre els estats membres i la indústria farmacèutica que fan explotar els preus dels medicaments”.
Sarah Melsens, coordinadora de la Xarxa Europea contra la mercantilització de la Salut, adverteix que “a tota Europa, milions de persones experimenten una disminució de l’accés a l’atenció de la salut, la disminució de la qualitat de l’atenció, el tancament i la privatització dels serveis de salut, la deterioració de les condicions de treball per als treballadors de la salut o un augment en el preu dels medicaments”. Melsens creu que aquestes polítiques “tenen i tindran efectes catastròfics en la salut de les persones”. Per aquests motius, des de la Xarxa i des de la campanya Our health is not for sale, exigeixen per aquesta Diada que aquestes polítiques s’aturin.
La Marea Blanca i han organitzat un acte amb diverses entitats a plaça Sant Jaume que ha volgut transmetre també aquesta denuncia. Dividit en 4 blocs, “La Salut principi de tot” ha iniciat l’acte amb les intervencions o la presència de plataformes com el Fòrum Català de l’Atenció Primària (FoCAP), Rebelión Primària, Jo Sí sanitat universal o Que no pase más. Seguidament, la Xarxa de Dones per la Salut ha expressat el seu missatge dins el bloc “Salut és nom de dona”. El tercer bloc anomenat “Salut és vida” ha comptat amb les paraules de Sicom. I, finalment, els sindicats també han tingut un espai dins del bloc titulat “Per la Salut, lluita obrera”. Hi han participat les Federacions i Sectorials de Salut de CGT, CATAC-IAC, UGT i CCOO. A més, altres moviments com la PAICAM, la Marea Pensionista o els Iaioflautas també van ser presents a l’acte.
“El sistema sanitari català serà universal o no serà”
El Departament de Salut i el Servei Català de la Salut també han commemorat el Dia Mundial de la Salut 2018, que enguany l’OMS ha dedicat a garantir la cobertura sanitària universal. En l’acte celebrat divendres, el secretari general en funcions del Departament de Salut i director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, va especificar que el sistema sanitari català seguirà garantint l’accés universal a la salut a totes les persones residents a Catalunya, independentment de la seva situació administrativa. “El sistema sanitari català serà universal o no serà”, ha resumit Elvira.
Va aprofitar per fer esment també al recurs d’inconstitucionalitat interposat per part de l’Estat espanyol contra la Llei 9/2017 d’universalització de l’assistència sanitària, aprovada l’any passat pel Parlament de Catalunya. Aquest recurs per Elvira és un retrocés en l’accés universal “atempta contra l’ADN del sistema nacional de salut que som i que volem”, tot emfatitzant que “això no va de política, sinó de drets, d’un tan elemental com el de la salut”. També ha valorat que negar l’accés universal té conseqüències en termes de salut pública, ja que entre d’altres raons exclourà del sistema unes 130.000 persones. “Qui defensi el recurs ha d’explicar si està d’acord en què es puguin produir 32.000 casos de malalties evitables amb la vacunació que es negarà a aquestes persones, o si es fa responsable de tenir menys instruments per a controlar brots epidèmics”, ha argumentat.
Durant l’acte de celebració del Dia Mundial de la Salut també van participar el Síndic de Greuges de Catalunya, i l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS). A més, en una taula rodona titulada ‘Salut per a tothom’, representants de professionals del sector salut i social de Catalunya van reiterar el seu suport a la llei d’accés universal. entre aquests, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya o el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.