Aquest és un article publicat a eldiario.es
La farmacèutica Gilead ha sofert un revés que qüestiona l’exclusivitat que posseeix sobre els medicaments contra l’hepatitis C: Sovaldi i Harvoni. Un jurat nord-americà ha establert que la companyia va aprofitar-se sense permís de les troballes prèvies ja patentades d’un altre laboratori, Merck-MSD, per crear la molècula base dels seus productes, anomenada sofosbuvir. De moment, la factura li costa 180 milions d’euros.
Des que Gilead va començar a comercialitzar Sovaldi a finals de 2013, l’empresa ha rebut crítiques pel preu massa elevat que va donar al seu antiviral, que cura la malaltia. A Espanya aquest rondava els 35.000 euros per cada tractament i als EUA arribava a costar fins a 74.000. La companyia sempre ho va justificar per l’alt valor que aportava i pels anys d’investigació que hi havia dedicat. Però gràcies a aquests preus va obtenir uns ingressos de 28.700 milions d’euros durant el 2015.
Tanmateix, gairebé al mateix temps van sorgir dubtes sobre si Gilead havia aconseguit un gran troballa o s’havia aprofitat de descobriments anteriors. La patent sobre la molècula sofosbuvir li permet demanar el preu que vulgui. Però l’Índia no li va concedir aquest privilegi. L’empresa acumula també una desena de reclamacions en l’Oficina Europea de Patents.
Milions d’afectats per l’Hepatitis C
Amb tot, aquest revés no l’ha sofert a causa de les iniciatives destinades a garantir un accés universal als medicaments. Ha estat, en canvi, fruit de la guerra per liderar l’immens mercat farmacèutic de l’hepatitis C: l’OMS calcula entre 130 i 150 milions els afectats per aquesta malaltia a tot el món. A Espanya, n’hi ha més de 400.000.
El veredicte s’ha donat a Califòrnia (EUA) enmig de la disputa comercial de dos gegants de la indústria farmacèutica: la pròpia Gilead i Merck-MSD. La sentència considera que la primera va utilitzar descobriments de la seva competidora per produir fàrmacs. Gilead ha d’abonar a Merck uns 180 milions per les vendes obtingudes des de gener de 2015. La companyia denunciant havia demanat el 10% dels ingressos totals durant aquest període.
En aquest cas Merck havia blindat alguns “compostos i metodologies” que després var servir a Gilead per sintetitzar els remeis a través de la famosa molècula Sofosbuvir. “Aconseguir aquests avenços va suposar molts anys d’investigació i inversió”, ha subratllat Merck. Assegura que la seva patent li garantia ” un període de retorn per a la inversió” i això suposa un “incentiu per a la investigació i el desenvolupament”.
Tot i que la disputa entre les dos companyies es deu a la seva carrera comercial, aquesta ha revelat algunes de les debilitats de la posició que gaudeix la propietària dels fàrmacs més exitosos: sense exclusivitat s’obre la porta a la producció a preus més baixos.
Medicaments més assequibles
A finals de febrer, van començar les compareixences a l’Oficina de Patents de l’Índia que ha de decidir si el sofosbuvir -que va permetre la creació de Sovaldi- mereix l’exclusivitat. En principi, el país asiàtic no va concedir a Gilead la patent i ara ha de dirimir l’oposició presentada per l’associació Internacional Iniciativa de Medicaments, Accés i Coneixement.
L’advocat especialista en processos internacionals de patents Lionel Vial matisa l’afer al relacionar els dos casos: “El que va reclamar Merck-MSD és que les seves patents cobrien la creació de la molècula sofosbuvir mitjançant una fórmula general”, no que la patent de Gilead sigui incorrecta.
Al mateix temps, l’Oficina Europea ha convocat Gilead perquè defensi la seva posició durant una compareixença oral a principis d’octubre. La companyia s’enfronta a l’oposició de deu denúncies, entre elles la presentada per l’organització Metges del Món, que considera que “la suposada” contribució de Gilead “no justifica una recompensa tan gran” que impedeixi produir un medicament amb un preu més assequible.
El cas dirimit aquest mes als EUA no buscava universalitzar l’accés als medicaments contra l’Hepatitis C. Els infectats per aquest virus segueixin constituint un gran mercat per a les farmacèutiques. De fet, el Pla d’Estratègic Espanyol combatre aquesta malaltia preveu una despesa màxima de 786 milions d’euros per tractar 51.900 pacients mitjançant els fàrmacs produït per només dos laboratoris: Abbvie i Gilead. Les dos farmacèutiques han acordat anar rebaixant el preu a mesura que els encàrrecs es vagin fent més voluminosos.