El Departament de Salut ha confirmat aquest dijous el primer cas de microcefàlia a Catalunya en el fetus d’una dona infectada per zika i dengue. Segons les últimes dades oficials, actualment a Catalunya hi ha 39 casos d’infecció pel virus zika, dels quals 15 són homes i 24 dones -4 d’elles embarassades-. D’aquestes quatre dones embarassades tres continuarien sent sotmeses a estrictes controls periòdics per conèixer l’evolució del fetus mentre que en una d’elles el fetus presenta diverses malformacions.
Aquest cas és el primer a tot l’estat i el segon a nivell europeu. Les últimes dades del Ministeri de Sanitat, corresponents al dia 3 de maig, indicaven que a Espanya s’havien diagnosticat 105 casos del virus del zika, d’entre els quals hi ha 13 embarassades. Segons informava el Ministeri aquesta setmana, tots els casos confirmats fins al moment a través de la Red Nacional de Vigilancia Epidemiológica corresponen a persones que havien viatjat a països afectats, i que per tant, són casos importats i no autòctons.
Des de Salut indiquen que s’està aplicant el protocol d’atenció a dones embarassades que han estat en situació de risc per contraure aquest virus, que implica tant un seguiment durant l’embaràs com després del part.
Segons ha detallat aquest divendres en una roda de premsa el secretari de Salut Pública, Antoni Guix, la infecció del fetus en aquest cas registrat es va detectar en les setmanes 19 i 20 de l’embaràs i es farà un seguiment al nadó durant un any un cop neixi. El fetus presenta microcefàlia i altres malformacions que Salut no ha detallat per respecte a la privacitat de la família. “En casos de microcefàlia es produeix una afectació del cervell. Es tracta d’afectacions greus que impedeixen la correcta formació del cervell i en el 100% dels casos existeixen afectacions neurològiques importants, pot ser més cognitiu, més sensorial…”, ha explicat la presidenta de la Societat Catalana de Obstetrícia i Ginecologia Elena Carreras.
Salut insisteix en què els casos són importats
El secretari de Salut Pública ha insistit en recordar que els casos registrats a l’estat espanyol no són autòctons, sinó importats. “La infecció es produeix essencialment per picada del mosquit aedes aegipty, que de moment no existeix a Europa, si bé és cert que un parent seu, el mosquit tigre, també té capacitat de transmissió”, ha dit Antoni Guix. De cara a l’espècie del mosquit tigre, que sí té presència a Catalunya, Guix ha explicat que s’estan incrementant les mesures de prevenció. Amb tot, segons aquest, les espècies que tenen presència a Catalunya “no són bones portadores” i per tant les possibilitats de transmissió són baixes. “Picada no és equivalent a infecció i infecció no és equivalent a malformació”, ha afegit.
Preguntat per si seria possible que hi hagi presència del mosquit aedes aeqipty a Catalunya -de la mateixa manera que va arribar el mosquit tigre- Guix ha apuntat que “res impedeix que si continuem amb les coordenades de globalització i canvi climàtic aquesta o altres espècies puguin venir”.
“El primer consell és que les dones no viatgin a països endèmics”
Amb tot, des dels serveis epidemiològics insisteixen a dir que el primer consell per a qualsevol dona embarassada o que tingui pensat quedar-se embarassada en els propers mesos és que no viatgi a països endèmics com països del Carib, Amèrica del Sud i Central i Àfrica. En cas que ho faci, recomanen prendre precaucions com utilitzar roba adequada i fer ús de repelents. “En el cas que qui ha realitzat el viatge és la parella sexual es recomana l’ús del preservatiu durant tota la gestació i si vol quedar-se embarassada recomanem esperar vuit setmanes després de viatjar”, ha recordat la doctora Elena Carreras.
“Les dones que han viatjat a països endèmics, vuit setmanes abans de tornar s’han de fer anàlisi de sang, és important perquè el mosquit quan pica a un adult li produeix una simptomatologia molt banal”, ha apuntat Carreras, que ha insistit que sobretot en dones embarassades és important que es faci l’anàlisi tant si té consciència que l’han picat com si no.
No hi ha comentaris
Circle Orboros