Boi Ruíz, l’exconseller de Salut de la Generalitat de Catalunya durant el Govern de Mas, s’ha incorporat al consell d’administració del grup Ribera Salud. Aquesta empresa és concessionària de quatre hospitals del País Valencià: l’Hospital d’Alzira (Ribera Alta), el de Dénia (Marina Alta), Torrevella (Baix Segura) i el d’Elx (Baix Vinalopó). A més també té el laboratori clínic central de Madrid.
Ribera Salud ha emès un comunicat explicant la unió de Boi Ruíz a través d’una descripció de la seva figura. Ha destacat que l’exconseller és doctor en Medicina i Cirurgia i que compta amb una llarga i consolidada experiència en l’àmbit sanitari. A banda d’haver estat conseller de Salut des del 2010 a 2016, també ha estat director general (1994-2008) i president (2008-2010) de la Unió Catalana d’Hospitals.
El grup també explica que junt Boi Ruíz incorpora a l’exsecretari d’estat per a la Salut del Regne Unit, Alan Milburn, que va formar part dels governs de Tony Blair. Aquestes noves incorporacions es produeixen per reforçar el consell d’administració, format per 9 membres, amb la intenció de “continuar amb els plans d’expansió de la companyia”, ha informat Ribera Salud.
Tots dos nomenaments, que entren a formar part dels 9 membres del Consell d’Administració, es realitzen per seguir amb la consolidació del pla d’expansió internacional posat en marxa per la companyia i que el 2017 ha tancat a Eslovàquia l’adquisició d’una participació de l’empresa de radiologia i medicina nuclear Pro Diagnostic Group (PDG).
La Generalitat Valenciana vol trencar amb Ribera Salud
Ribera Salud és el pare de l’anomenat Model Alzira de col·laboració públic-privada en la sanitat valenciana. Un model nascut el 1997, en plena època d’Eduardo Zaplana, al qual ha declarat la guerra el president valencià, Ximo Puig. Aquests nomenaments es produeixen a mes i mig que la concessió de l’Hospital d’Alzira al grup Ribera Salud venci, ja que la Generalitat Valenciana no la renovarà.
Com ja explicàvem en aquest diari, la idea de “col·laboració públic-privada”, va veure els seus primers passos a la Comunitat Valenciana mitjançant l’engegada de l’hospital de la Ribera. Aquest model externalitza pràcticament tots els serveis: des de la construcció de l’hospital a l’assistència mèdica a canvi d’un cànon públic que aporten les arques autonòmiques. Perquè dins de les partides que alimenten al sector sanitari privat també s’explica els diners que reben de concerts i concessions amb les administracions. Fins a 1.525 milions d’euros el 2016, segons l’informe de DKB.
L’any 2003, el Consell encapçalat per Zaplana va modificar les condicions de la concessió de l’Hospital d’Alzira, que havia estat adjudicada a Ribera Salud cinc anys abans. Aquesta modificació de la concessió incorporava unes noves condicions que clarament beneficiaven a la concessionària, com un increment del cànon per habitant, l’allargament cinc anys més de la concessió, o el canvi de titularitat del recinte hospitalari, segons van descobrir l’any passat els nous responsables de la sanitat pública valenciana. La sindicatura de Comptes va avaluar aquesta modificació contractual en uns guanys de 26,3 milions d’euros per Ribera Salud en concepte de lucre cessant
Després de passar per diverses fases en els jutjats per les resistències de la concessionària Ribera Salut, la consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha reclamat més de 100 milions a l’empresa pels pagaments excessius que l’Executiu va realitzar a l’empresa durant la seva gestió de l’àrea de salut assignada.