El Ministerio de Sanidad ha fitxat a una dels dos alts càrrecs de la Xunta de Galícia imputats per homicidi imprudent per retardar fàrmacs de l’hepatitis C “amb raons pressupostàries” a sis pacients que van acabar morint. Carolina González-Criado, a qui s’investiga a més per un delicte de prevaricació en un jutjat de Santiago i que ha ocupat durant els últims anys el lloc de sotsdirectora general de Farmàcia, deixa el Govern gallec per incorporar-se al Ministeri que dirigeix Dolors Montserrat.
La seva primera comesa serà realitzar un estudi sobre l’àrea farmacèutica -això és el que figura en el cessament a petició pròpia en la Consellería de Sanidade que es farà efectiu al tornar de Setmana Santa- però fonts del Ministeri admeten que la seva destinació definitiva serà el lloc de sotsdirectora general de Qualitat del Medicament en substitució de Carlos Lens. De moment, s’incorpora a les ordres de la directora general de Farmàcia del Ministeri, Encarnación Cruz, que va prendre possessió el maig passat.
Fonts de la Consellería de Sanidade de la Xunta de Galícia admeten que “se’n va per petició pròpia, cedida per a la realització d’un estudi relacionat amb l’àrea farmacèutica” però asseguren que no tenen notícies sobre si després s’incorporarà a l’organigrama del Ministeri.
Carolina González-Criado és un personatge clau en el sumari del cas de l’hepatitis que s’investiga en el jutjat d’instrucció número 3 de Santiago pel seu paper en els processos que van retardar els tractaments d’aquesta malaltia a Galícia, segons l’escrit inicial del Ministeri Públic, “per raons pressupostàries”. Es tracta de la primera causa penal oberta a Espanya per morts suposadament relacionades amb les retallades a l’àrea de sanitat.
L’alt càrrec de la Xunta segueix imputada després de declarar en la causa oberta que se segueix en el jutjat nombre 3 de Santiago i en la qual figuren informes de metges que van alertar als seus superiors que diversos hospitals gallecs estaven prescrivint fàrmacs “no adequats” a pacients amb hepatitis per no disposar del Sovaldi, un medicament que llavors tenia un preu molt alt.
El cas havia nascut d’una denúncia de la Fiscalia, avançada per eldiario.es, que va partir dels escrits presentats per diversos metges de la sanitat gallega que tractaven a malalts d’hepatitis i que han ratificat aquests testimoniatges davant el jutge.
El sumari detalla com des de l’administració gallega en la qual González-Criado era la sotsdirectora general de Farmàcia es van retardar els tractaments per intentar que diversos d’ells anessin assumits gratuïtament per un laboratori privat que es va oferir a finançar les medicines per 300 pacients a tota Espanya. Tres dels pacients van morir sense rebre les medicines que els seus metges els havien receptat. A altres tres els van arribar massa tarda.
Tant González-Criado com l’altre alt càrrec del Servei Galego de Saúde investigat, Félix Ruibal, van rebutjar davant el jutge el febrer de 2017 que s’hagués negat el tractament del Sovaldi a cap dels pacients que van acabar perdent la vida. En realitat, per la qual cosa estan sent investigats és per les demores en l’aplicació d’aquests fàrmacs, que segons la Fiscalia i l’acusació va ser la causa que va originar les defuncions. Després d’escoltar els arguments dels dos comandaments del Govern gallec, el jutge del cas els va mantenir la imputació.
La denúncia, avançada per eldiario.es, va aixecar una gran polseguera a Galícia, on l’oposició va reclamar insistentment el cessament de qui havia ocupat la conselleria de Sanitat, Rocío Mosquera, quan es van produir els fets, i dels dos alts càrrecs investigats. El president, Alberto Núñez Feijóo, sempre ha donat suport a aquests comandaments del seu Govern i fins i tot va arribar a dir que li semblava il·lògic que “per dos o tres pacients” es vinculessin aquestes morts a les seves polítiques d’austeritat.