56 boxes constitueixen la nova Unitat de Cures Intensives que la consellera Alba Vergés inaugurava a l’Hospital Vall d’Hebron. La seva extensió i la quantitat de boxes, tots individuals, fan que aquesta UCI sigui la més gran de tot l’estat. També es calcula que arribarà a atendre 2.200 pacients cada any.
A banda de l’extensió com a tret diferencial aquesta nova UCI és intel·ligent perquè està equipada amb la tecnologia més avançada de monitoratge i diagnòstic. Es tracta d’un programa pioner a l’Estat en una unitat de cures intensives, que permet generar informació que faciliti la presa de decisions i, a més, millorar el funcionament de la unitat. Per primera vegada a Europa, els llits estan també connectats al sistema Smart Display.
Durant la seva visita, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assenyalat que “la nova UCI de Vall d’Hebron, la més gran de l’Estat i una de les més grans d’Europa, permetrà que els professionals treballin en millors condicions i, per tant, això millorà també la seguretat dels pacients”. A més, la consellera ha destacat “la inversió econòmica, de 20 milions d’euros, que ha suposat la nova UCI”.
Una UCI intel·ligent per la seguretat dels pacients
El Dr. Ricard Ferrer, cap del Servei de Medicina Intensiva de Vall d’Hebron, ha explicat durant el recorregut per la nova UCI que el fet de ser intel·ligent implica que “totes les dades de tots els equips es recullen per generar informació que faciliti la presa de decisions i, a més, millori l’organització de l’UCI. Per tant, la nova UCI es beneficiarà de l’experiència per aprendre i millorar”. Les dades clíniques que genera l’equipament mèdic (per exemple, pressió arterial dels pacients) o que provenen de la història clínica (analítiques) s’envia al programa Centricity Critical Care (CCC), que converteix les dades en informació clínica per prendre decisions. Paral·lelament, es recullen dades relatives a seguretat (informació del llit, respiradors, etc.).
A més, el sistema Smart Display està connectat amb el sistema Smart Building, que controla l’edifici de l’UCI. Gràcies, per tant, a la domòtica, l’edifici també col·labora en l’atenció als pacients. Per exemple, quan s’activa un Codi Blau (els equipaments mèdics detecten una aturada cardíaca), l’Smart Building encén una llum blava davant del box, s’activa la llum de treball i s’obren les portes del box.
Com remarca el Dr. Ferrer, “d’aquesta manera, l’UCI s’ha dissenyat per aprendre gràcies a l’experiència i la tasca dels professionals. Això permetrà millorar–ne la gestió, prendre millors decisions, i ser més eficaços en l’atenció als pacients”.