L’hospital del Vendrell és un hospital general bàsic de nivell 2 segons la classificació de la Generalitat. Un hospital que com la resta de centres de la xarxa de sanitat concertada de Catalunya (SISCAT) estaven convocats a vaga pels dies 3, 4 i 5 d’abril fins que els sindicats que la convocaven, CCOO, UGT i SATSE, es van fer enrere en entendre que s’establia una mesa de negociacions.
Al Vendrell, abans de conèixer aquest moviment, els treballadors del seu hospital s’havien organitzat per celebrar tres jornades de reivindicació i lluita al centre. Ara, tot i que la vaga no s’ha pogut realitzar, s’han mantingut les convocatòries ja treballades. Una d’elles i la que més crida l’atenció és l’acampada que ocuparà el vestíbul de l’Hospital des d’avui dijous a les 10h fins les 10h de demà divendres 5 d’abril. Serà aleshores quan treballadors que no tinguin torn i la població que s’hi sumi recorreran els carrers del Vendrell fins les portes de l’Ajuntament.
Per fer evident aquesta obertura de la convocatòria, els treballadors del centre han difós un missatge a través de xarxes on demanaven el suport d’amics i familiars i on explicaven la situació que els envolta: “Lluitem pels nostres drets laborals i una sanitat pública i de qualitat per a tots els ciutadans. L’hospital segueix col·lapsat i ningú ens dóna resposta, els polítics prometen però la Gerència de l’Hospital no acaba de concretar ni ampliació d’urgències, ni pàrquing, ni personal”.
En aquest sentit, un dels membres del Comitè d’empresa ha explicat al Diari de la Sanitat que la situació de l’Hospital ara mateix és “insostenible”. D’aquesta manera, com no s’acaba de veure que els motius de la desconvocatòria de vaga prometi res, han decidit mantenir les jornades reivindicatives. Aquest mateix membre del comitè, que prefereix preservar el seu nom, explica que fa 10 anys que no se’ls hi paguen les DPO (Direcció per Objectius), un complement addicional a la retribució mensual i a les pagues extraordinàries que es paga en base a l’assoliment d’uns objectius que fixa el mateix Centre Sanitari, en base a uns objectius que prèviament ja ha marcat el mateix Servei Català de la Salut (Catsalut). Segons el comitè d’empresa, al·leguen que si no els estan tornant és per falta d’equilibri pressupostari.
Els hi sobta doncs que l’Ajuntament del Vendrell anunciés que es farien obres i s’ampliarien les urgències de l’Hospital i el pàrquing. Inversions que ha confirmat també la Xarxa de Santa Tecla. Si bé la reformulació de les urgències, que ara es col·lapsen contínuament i fan inassumible la feina, és necessària, des del comitè no entenen que assegurin no poder pagar.
A banda del que aquest membre del comitè considera demandes bàsiques com més inversió, més personal i una millora general de les condicions laborals que ara categoritza de “pèssimes”, els treballadors també denuncien que a la Xarxa hi hagi portes giratòries. Alguns dels exemples que posa sobre això recauen sobre l’exdelegat territorial del Departament de Salut de Tarragona, Josep Mercadé, que ara està de Director de l’Hospital del Vendrell; Joan Aregio, antic delegat Territorial a Tarragona i Director General de la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya, que ara és adjunt a la Direcció General i gerent de l’àrea social de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla; o l’exalcalde de Convergència i Unió Benet Jané ara està com a president de la Fundació Centres Assistencials i d’Urgències que forma també part de Santa Tecla. “Tothom s’apunta a la festa… i ara s’obrirà un nou CAP que també el paga la Xarxa Santa Tecla”, afegeix.
L’Atenció Primària de la Xarxa també fa temps que exigeix millores
El passat mes de novembre el municipi veí de Torredembarra entrava a l’Ajuntament una moció en suport a les reivindicacions dels treballadors de l’Assistència Primària de la Xarxa Santa Tecla i de la Plataforma d’Afectats. Els objectius principals d’aquesta moció eren actualitzar els sous que també estan congelats des de fa 10 anys i contractar professionals mèdics i personal administratiu. La moció es presentava amb la necessitat urgent que els pressupostos 2019 de la Generalitat contemplessin un augment significatiu de la partida destinada al servei sanitari dels pobles. Així, les demandes es centraven en descongelar sous, contractar més personal i augmentar pressupostos.