El món ha posat els ulls sobre el desenvolupament d’una vacuna contra el virus de la COVID-19, una malaltia que s’ha multiplicat epicentres a escala mundial i que, fins a la primera setmana de juny, ja s’ha cobrat la vida de més de 395.000 persones, segons dades de la Universitat John Hopkins. No obstant això, la crisi sanitària global de la COVID-19 ha obligat diversos països a interrompre els seus programes de vacunació contra altres malalties.
D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut, Unicef i GAVI, 80 milions de menors d’un any, de com a mínim 68 països, podrien contagiar-se de malalties que es poden prevenir amb vacunes. Les raons serien múltiples: restricció de mobilitat, falta d’equips de protecció de treballadors de la salut, manca d’informació o por al contagi de la COVID-19.
El manteniment dels programes de vacunació a nivell mundial i l’accés a una futura vacuna contra la COVID-19 va convocar a líders mundials, organitzacions de salut, fundacions filantròpiques i corporacions de tot el món. El passat 4 de juliol a Londres, es va desenvolupar la Cimera Mundial sobre Vacunes, organitzada per GAVI i el govern del Regne Unit.
A la cita es va anunciar la recaptació de 8,8 milions de dòlars (al voltant de 8 mil milions d’euros) de governs, fundacions, corporacions i organitzacions per immunitzar a 300 milions de nens i donar suport a la lluita global contra COVID-19. Boris Johnson, primer ministre del Regne Unit, va liderar la cimera que es va desenvolupar de forma telemàtica i va qualificar a la lluita en contra les malalties com “el major esforç compartit de la nostra vida”.
Espanya és un dels 32 governs que finança aquesta iniciativa. El president Pedro Sánchez, va saludar els esforços de GAVI i el govern britànic i va manifestar el compromís de país per generar accessibilitat a les vacunes. Va anunciar la donació de 50 milions d’euros per a aquest esforç global i va demanar, particularment, que s’incrementin esforços a Amèrica Llatina, on, va dir, hi ha els índexs de desigualtat més grans del món i “GAVI pot exercir una tasca crucial”.
Una altra dels plantejaments de la cimera va ser assegurar l’articulació del sector privat amb la iniciativa. En aquest sentit, es va crear el Compromís Avançat de Mercat per a les Vacunes COVID-19 (COVAX AMC), Un mecanisme global que busca assegurar la producció necessària d’una futura vacuna contra la Covid-19. Per a això es va proposar la generació d’un fons de 2 mil milions de dòlars que permeti un accés equitatiu de països de diverses escales econòmiques, per immunitzar grups més vulnerables com a treballadors de la salut, així com a les persones d’alt risc. El fons ja compta amb 567 milions de 12 donants.
No obstant això, organitzacions com Metges Sense Fronteres, en un comunicat, demanen que la iniciativa vagi més enllà i es contempli la fixació de preus justos amb les empreses farmacèutiques. L’organització argumenta que no hi ha cap garantia que es cobrin preus assequibles.
“Encara que és encoratjador que molts líders mundials hagin afirmat que les futures vacunes seran béns públics globals, hi ha una preocupació real sobre els interessos nacionalistes de cada un, ja que això podria generar una lluita per veure qui pot comprar-les primer. Els governs i GAVI han adherir-se a un sistema d’assignació global transparent i objectiu que, com a mínim, prioritzi l’accés a les vacunes per als treballadors de la salut que estan en primera línia i per a les persones amb més risc de desenvolupar una malaltia greu en tot el món”, sostenen Metges Sense Fronteres.