Sota crits de “No estem tots, falten els de guàrdia!” i “Sense els residents, no hi ha sanitat!”, centenars de metges residents s’han aplegat aquest migdia davant el Departament de Salut per denunciar la precarització del seu sector i exigir unes millores formatives, laborals i retributives. La protesta ha tingut lloc en el marc de la primera de les tres jornades de vaga convocada pel sindiciat Metges de Catalunya, a la qual estan cridats a mobilitzar-se 3.500 facultatius en formació dels hospitals i centres d’atenció primària del sistema sanitari català, públic i concertat.
«Hem sortit al carrer perquè fa temps que arrosseguen unes condicions laborals precàries i hem decidit dir prou», assenyala Juanjo Paterna, resident de segon any (R2) de Medicina Familiar de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona. Inés Podzamczer, resident de tercer any (R3) de Neumologia a l’Hospital de Sant Pau, explica que els residents s’han convertit en “mà d’obra barata” pel sistema. “Els residents som metges en formació, hauríem d’estar aprenent sempre supervisats per un adjunt, però amb els anys això s’ha anat pervertint”, denuncia.
En la mateixa línia s’expressa Irina Millán, R3 d’Anestèsia del mateix hospital, que remarca que moltes vegades els residents es troben “sols prenent decisions que no els pertoquen”. “El sistema s’aprofita de la nostra vocació i ens fa treballar de manera molt precària. Hi ha setmanes que he arribat a treballar gairebé 80 hores. Quan portes 24 hores treballant sense descans, no estàs en condicions d’atendre pacients”, explica.
Per aquests motius els residents demanen que les jornades laborals siguin de 35 hores setmanals i es compleixin les 12 hores de descans ininterromput després de les guàrdies, així com les 36 de descans setmanal. També reclamen que el 15% de la jornada ordinària es destini a formació no assistencial. A més, exigeixen un increment en el sou base -d’uns 16.000 euros bruts a l’any-, i també un increment de sou de les guàrdies. “Després d’haver estudiat durant set anys, tenim un sou mileurista, que no està al nivell de la nostra formació i responsabilitat”, denuncia Alejandra Alija, R3 de Medicina Familiar del Consorci Sanitari de Terrassa.
La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) ha manifesat el seu suport a la vaga dels metges interns residents. Des de l’entitat, denunicen el tracte “injust” dels MIR i la “precarietat agreujada per la pandèmia de la Covid-19”, que ha afectat les seves condicions laborals i la seva formació.També la Marea Blanca de Catalunya ha donat suport a la vaga i ha convidat a la ciutadania a fer costat al col·lectiu de residents en el conjunt d’actes i mobilitzacions convocats per aquests tres dies. “Només des de la col·laboració de treballadors i ciutadania units en els objectius i reivindicacions es podran millorar les condicions laborals dels residents i arribar a un veritable servei de salut públic sense exclusions de cap mena”, han manifestat en un comunicat.
Serveis mínims
El passat divendres, 18 de setembre, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va fer públics els serveis mínims establerts per a la vaga MIR. L’ordre indica que s’ha de garantir el normal funcionament dels serveis d’Urgències hospitalàries i les unitats especials i d’urgència vital, garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital, atendre l’activitat quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent i greu i prestar assistència als pacients ingressats. A més, també s’ha d’assegurar el normal funcionament dels centres d’assistència extrahospitalària i dels centres d’assistència urgent i continuada d’atenció primària.
Els convocants de la vaga han criticat aquesta mesura. “Els hospitals, legalment, haurien de poder funcionar sense nosaltres, però a la pràctica no és així. Que hi hagi serveis mínims és incoherent i estem totalment en contra”, assenyala Podzamczer.
Les negociacions, estancades
Les propostes del col·lectiu de residents es van traslladar a una reunió amb responsables de CatSalut el dia 9 de setembre però, segons expliquen els convocants de la vaga, les respostes de l’administració van ser «poc concretes en el què i en el quan». El passat divendres 18 de setembre, el sindicat Metges de Catalunya es va reunir amb l’Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals empresarials de la xarxa sanitària concertada al Departament de Treball en el tràmit de mediació de la vaga de metges residents. Aquesta reunió va acabar sense cap acord entre les parts i el sindicat mèdic i els representants del col·lectiu MIR que integren el comitè de vaga van valorar com a “insignificant” la proposta presentada per l’ICS i la representació empresarial. El document aportat per l’ICS i les patronals planteja la creació d’una Comissió de seguiment dels programes de formació sanitària especialitzada de Catalunya, el compliment de la jornada i els descansos legalment establerts i un increment del 5% de la retribució base en un període de dos anys, excloent altres millores retributives relacionades amb les guàrdies.
Els convocants de la vaga consideren que les mesures plantejades són “insuficients, inconcretes i no donen resposta a les qüestions principals que han donat lloc a la convocatòria de vaga”. Els residents creuen que tant l’entitat pública com les empreses sanitàries s’excusen en una “suposada manca de competències” i en la heterogeneïtat de convenis col·lectius del sector concertat per justificar la “immobilitat” de les condicions laborals i retributives dels MIR. Així, denuncien que la proposta presentada en el tràmit de mediació es limita a “llençar pilotes fora”, sense incloure cap millora substancial per al col·lectiu de residents.