Un dels reptes actuals en l’oncologia és identificar quins pacients de càncer responen a la immunoteràpia. Els marcadors que existeixen actualment són imperfectes i amb resultats variables depenent del tipus de tumor. En aquest sentit, investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, amb l’impuls de la Fundació “la Caixa”, han comprovat en pacients amb tumors avançats que una nova eina no invasiva, basada en la radiòmica i en l’ús de la intel·ligència artificial, pot ajudar a predir la resposta al tractament amb immunoteràpia en els pacients. L’equip, dirigit per a Dra. Raquel Pérez-López, investigadora principal del Grup de Radiòmica del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), ha publicat els resultats de l’estudi a la revista Radiology.
L’equip d’investigadors ha pogut constatar com l’ús de la radiòmica i la intel·ligència artificial en pacients amb tumors sòlids avançats aconseguia predir la resposta als tractaments amb fàrmacs immunoteràpics anti-PD-1 i PD-L1 amb una gran sensibilitat. “Vam poder veure que en els pacients amb càncer de bufeta aquesta sensibilitat era del 85% i en els de càncer de pulmó del 76%. La sensibilitat moderadament alta d’aquesta prova indica un potencial per identificar millor els pacients que poden beneficiar-se de la immunoteràpia i, per tant, en els quals aquest tractament pot tenir prioritat davant d’altres”, explica la investigadora del VHIO.
La nova eina desenvolupada es basa en l’anàlisi de les imatges del tumor obtingudes per mitjà d’una tomografia computada (TAC) abans d’iniciar el tractament. A través de models d’intel·ligència artificial, es poden establir associacions entre la imatge i perfils moleculars relacionats amb la resposta immunitària. «La quantitat d’informació que es pot extreure mitjançant la intel·ligència artificial de les imatges d’un TAC és infinitament més gran que la que es pot extreure només amb l’observació d’un expert», comenta Pérez-López, qui afegeix que aquesta eina “permet fer un seguiment més adequat de l’evolució del tumor i del tractament al llarg del temps i, a més, facilita d’avaluació del tumor en la seva totalitat, no només en els punts de biòpsia”.
La recerca del futur
Els avenços en medicina personalitzada estan basats en la caracterització molecular basada en la genòmica i la proteòmica. No obstant això, per poder realitzar aquestes anàlisis cal prendre mostres de teixit mitjançant biòpsies o cirurgies invasives, fet que suposa una limitació, a més de no oferir una visió general del tumor.
“La radiòmica ens ofereix una nova manera d’analitzar els pacients que supera aquestes dificultats, ja que es tracta d’una eina no invasiva que ens ofereix una vista completa del tumor, i que fa possible a més un monitoratge de l’evolució de la malaltia. L’anàlisi de les imatges té un gran potencial que encara no s’ha explorat gaire”, conclou la Dra. Raquel Pérez-López, i comenta que malgrat els prometedors resultats de la investigació que ara es publiquen continuen fent falta més estudis en tipus concrets de tumors i a mesura que sorgeixin noves immunoteràpies.
“Mitjançant l’anàlisi computacional, les imatges es processen obtenint dades sobre el tumor impossibles de percebre i analitzar per l’ull humà. Així, podem integrar tota aquesta informació amagada amb aquest models intentant millorar el coneixement del càncer i el tractament dels nostres pacients. Aquest serà el futur”, conclou la Pérez-López.