La Sanitat a la Cruïlla post-COVID (Profit Editorial, 2023)
Tres anys després de publicar una obra sobre el finançament i la governança, el Cercle de Salut presenta “La Sanitat a la Cruïlla post-COVID“ (Profit Editorial. 2023), un llibre que, partint del model català, té com a objectiu donar a conèixer a fons els àmbits de millora en finançament, organització i gestió d’una Sanitat que, al món desenvolupat, es troba clarament en una cruïlla postpandèmia. El llibre és un treball conjunt de tres experts; Vicente Ortún cofundador del CRES i catedràtic d’Economia i Empresa de la UPF; Ricard Meneu, metge, doctor en economia i vicepresident de la Fundación Instituto de Investigación en Servicios de Salud de València, i Rosa Urbanos, catedràtica d’Economia Aplicada a la Universidad Complutense de Madrid.
Els autors del llibre expliquen que en els últims anys s’han “aguditzat alguns problemes clàssics” del nostre sistema de salut, “estructurals i que venen de lluny”. Alguns son, entre d’altres, “l’excessiu centrisme hospitalari, una atenció primària anquilosada i necessitada (entre altres coses) de més capacitat de resolució, i una salut pública pràcticament ignorada”, cosa que manté marginat l’abordatge poblacional dels problemes de salut i tendeix a aprofundir en la hipermedicalització. Ambdós autors han coincidit en que “passada la pandèmia som a una cruïlla on ens trobem amb un bon Sistema Nacional de Salut que cada cop té un pitjor pronòstic”.
Desmorir: una reflexión sobre la enfermedad en un mundo capitalista (Sexto Piso, 2021)
La poeta estatunidenca Anne Boyer va ser diagnosticada amb 41 anys d’un càncer de mama triple negatiu de pronòstic greu que requeria un tractament molt agressiu. “Va ser una experiència d’enfrontar-me a la mort, però a més vaig haver d’aprendre de l’estructura política, econòmica i social que general la malaltia en el món contemporani”, explicava en una entrevista a La Sexta l’autora del llibre.
A partir de l’autonarració de la seva experiència, Boyer planteja com l’individual pot ser universal, i és que la seva malaltia la va portar a recapacitar sobre la mortalitat i les polítiques de gènere relacionades amb la salut. Després del seu tractament en el sistema sanitari estatunidenc, Boyer reflexiona sobre la malaltia i la salut en la nostra societat, abordant temes com l’experiència corporal i mental del dolor, la proliferació de xerraires i oportunistes, l’abús de les farmacèutiques, el cinisme polític en el debat de sanitat pública versus privada, i, en definitiva, la hipocresia que embolica la indústria de la salut en el nostre món. Aquest llibre va guanyar el premi Pulitzer de No-Ficció l’any 2020.
Malestamos (Capitán Swing, 2022)
Marta Carmona és psiquiatra a un centre de salut mental. Té un màster en estudis feministes, és membre del col·lectiu Silesia, que combat les desigualtats socials en salut, i forma part de la junta directiva de l’Associació Espanyola de Neuropsiquiatria (AEN) i de l’Associació Madrilenya de Salut Mental (AMSM). Ha escrit el llibre ‘Malestamos’, juntament amb el metge de família Javier Padilla, en el qual posen de relleu que hi ha un patiment quotidià motivat per factors estructurals al qual no es pot respondre de forma individual. ‘Malestamos’ analitza “una societat que parla de salut mental però que, en realitat, està parlant d’un conjunt de conceptes entremesclats: desesperança, cansament, falta d’expectatives, estrès, preocupació i dificultat per saber quan s’acabarà aquest sentiment”.
L’autora del llibre, en entrevista per a Catalunya Plural, explica que “al llibre hem intentat parlar d’evitar els falsos dilemes: medicació sí o no. Moltes persones que prenen medicació saben que, en realitat, haurien de tenir altres respostes al seu abast, però si socialment no les construïm, a la pràctica acabes prenent el que tens al teu abast”. Reflexionen sobre ansietat, malestar col·lectiu, i salut mental, especialment la dels joves: “abans, la primera causa de mort juvenil eren els accidents de trànsit i, la segona, els suïcidis, però ara això s’ha invertit”, declara la psiquiatra.
Maternitat Invisible (Pol·len edicions, 2023)
Parlar del dol gestacional encara continua sent un tema que incomoda i neguiteja. Aportar obres que plantegin aquesta temàtica és necessari en una societat que, cada cop més, abraça els tabús i els temes silenciats.
El format de l’obra ajuda a integrar la realitat de les pèrdues gestacionals des d’una perspectiva lleugera i plena d’esperança. Elisenda Pascual i Martí, psicòloga perinatal, reflexa amb cada estrofa el procés intern que ha travessat en el camí de processar cada un dels dols, acompanyat amb il·lustracions d’Alba Falgarona, més coneguda com a “Wäwä“. Això ofereix un alè d’acompanyament a altres dones que han viscut, o ho estan fent, una pèrdua gestacional.
Està escrit en un format de poesia narrativa que, gràcies a l’ús de la metàfora, permet descriure allò que sovint no té paraules. El llibre va adreçat a tota persona que tingui la sensibilitat suficient per comprendre que la mort és inherent a la Vida: Maternitat Invisible pretén ser, en el profund, una oda a les mares que ningú veu, però que han gestat i, de vegades, parit abans d’hora els seus infants.
Psicoterapia queer (Bellaterra Edicions, 2023)
L’assaig d’Ismael Cerón, psicòleg sanitari i psicoterapeuta, arranca amb tota una declaració d’intencions: “aquest llibre neix del desig de trobar, en l’àmbit de la psicoteràpia, una manera d’acompanyar i intervenir professionalment des d’una perspectiva no cis heteropatriarcal”. L’autor posa en valor una psicoteràpia que emfatitza una anàlisi psico-sociopolític, interseccional i queer per a prendre consciència dels diferents sistemes d’opressió (masclisme, LGTBIQ+fòbia, misogínia, racisme, classisme, grassofòbia i capacitisme) que configuren les nostres subjectivitats i identificacions.
La psicoteràpia queer no es limita a posar en pràctica sabers associats al món de la psicologia o la psicoanàlisi crítica, sinó que es nodreix de diferents àrees de coneixement com la filosofia, l’educació o la sociologia.