Sobreviure al càncer de mama és una realitat cada cop més present, més del 80% de les dones -tot i que un 1% del càncer de mama també afecta homes- es curen.
En tot el procés de tractament d’aquesta malaltia, conviure amb una bona qualitat de vida és el gran objectiu, en paral·lel a la mateixa curació. I la reconstrucció o no del pit després d’una mastectomia no hauria de ser cap inconvenient per al benestar. Per això, les professionals d’infermeria de la Unitat de Patologia Mamària de l’Hospital Taulí de Sabadell, en veure totes les incomoditats que els comporta dur les pròtesis mamàries, segons els expliquen moltes de les pacients a les quals s’ha practicat una mastectomia, van voler investigar com podien millorar-les.
Van engegar un projecte per trobar el material més idoni, “transpirable, lleuger i que s’adapti totalment a les cicatrius de la intervenció quirúrgica”, precisa Àngels Placeres, infermera gestora de casos de la Unitat de Patologia Mamària del Parc Taulí, i referent en aquest projecte d’investigació batejat com a PIT-3D. Tracten d’emular al màxim el pit propi gràcies a la impressió 3D, i millorar així la qualitat de vida de les dones. Ho fan amb la Fundació Parc Taulí i el Laboratori de planificació quirúrgica 3D de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT), on els propers mesos confien tenir llestos els primers prototips de les pròtesis per a què un grup focal de pacients les comencin a provar i les puguin anar validant.
“A les consultes, les pacients ens explicaven que les pròtesis mamàries que es comercialitzen no transpiren, tenen un pes considerable i els donen suor i molta mala qualitat de vida”, segons explica la infermera Placeres. Personalitzar cada pròtesi en funció de la morfologia i necessitats de cada persona contribuirà a fer-les òptimes per al benestar en el seu dia a dia. En la recerca s’ha procedit a escanejar el pit sa que roman després de l’operació i la part de la cicatriu i, cercant la total adaptabilitat a això, es crea la pròtesi. En el projecte hi estan involucrats una vintena de professionals de la imatge, tècnics de laboratori i enginyers, i professionals sanitaris d’oncologia.
Reconstrucció o pròtesi
Malgrat que avui dia es fa una cirurgia de mama molt conservadora, encara hi ha casos que requereixen l’extirpació de la mama, parcial o totalment. I no sempre quan es practica una mastectomia és possible dur a terme la reconstrucció en el mateix moment. Hi ha casos en què la reconstrucció, a més, no serà possible perquè una posterior quimioteràpia podria malmetre la cirurgia plàstica. També es dona el cas, tal com exposa Àngels Placeres, de les dones que no volen tornar a passar per una intervenció per a fer-se la reconstrucció, i prefereixen portar pròtesi. Algunes ni tan sols això, defensen una recuperació del càncer sense haver de dissimular, ocultar el pit manllevat. “Ara amb el moviment body positif hi ha dones que no volen portar ni pròtesis, no ho necessiten per a la seva autoestima. Jo sempre comento que la pròtesi és un recurs, no una obligació, i cada dona ha de triar el que necessita, però ha de tenir les millors opcions, i les pròtesis estàndard actuals donen molt disconfort i això vam veure que s’havia de millorar. Per això hem volgut fer aquestes pròtesis personalitzades”, declara la infermera que lidera el projecte.
Per a la majoria de dones amb mastectomia, trobar-se a gust amb una bona pròtesi els permet portar una vida amb prou benestar i confiança, sentir-se bé a l’hora de vestir-se. I, en aquest sentit, el component emocional se’n veu molt beneficiat, perquè personalitzar al màxim la pròtesi mamària per una còmoda adaptabilitat al cos de la dona afavoreix molt la seva autoestima.
El coordinador del Laboratori 3D, el Dr. Ferran Fillat, expressa el seu entusiasme amb aquest nou objectiu: “col·laborar en un projecte d’aquestes característiques, amb gran impacte social, ens motiva i ens suposa un gran repte”. Fillat posa de relleu que, una vegada més “es demostra el gran potencial de la impressió 3D aplicada a la salut, on moltes de les seves aplicacions encara estan per descobrir”.
El càncer de mama
Actualment, el Parc Taulí atén unes 250 dones amb càncer de mama cada any, de les quals entre un 20 i un 25% acaben essent sotmeses a una mastectomia. “L’impacte psicològic d’aquesta intervenció és important, per això ens sentim en la necessitat d’apostar per aquest projecte, per a poder oferir el màxim grau de satisfacció possible a les dones que han de patir aquest procés”, subratlla Placeres.
El càncer de mama és actualment el tumor més freqüent entre les dones al nostre país, afectant-ne una de cada vuit. Segons dades de la SEOM, presentades al darrer Congrés Estatal de la Mama, celebrat els dies 27 i 28 d’octubre, es calcula que a final d’aquest any 2023 s’hauran diagnosticat 35.000 casos de càncer de mama a Espanya. El congrés va ser organitzat per la Sociedad Española de Diagnóstico por Imagen de la Mama (SEDIM) i la Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria (SESPM) i s’hi van aplegar més de 1.500 especialistes sanitaris, disposats a consensuar avenços en el diagnòstic i tractament de la patologia mamària. També per a compartir una visió integradora de la malaltia, i centrada en les pacients, tal com també demostra l’equip d’investigació de l’Hospital Taulí de Sabadell, engegant un projecte de recerca per donar la millor resposta a una necessitat expressada per les seves pacients.