El virus de la immunodeficiència humana (VIH) continua essent un dels problemes més grans de la salut mundial. Fa més de quaranta anys que es van diagnosticar els primers casos d’aquesta pandèmia que ha provocat fins ara la infecció de 84 milions de persones arreu del món, i la seva transmissió encara continua a tots els països. A Catalunya, actualment hi ha al voltant d’unes 33.000 persones que viuen amb el VIH i, segons l’informe del Dia Mundial de la Sida 2023 d’ONUSIDA, ja han mort més de 40 milions de persones a causa de malalties relacionades amb la sida a nivell mundial.
La síndrome d’immunodeficiència adquirida (Sida) és una malaltia que destrueix el sistema immunitari –les defenses del cos– produïda pel virus de la immunodeficiència humana (VIH). Tenir el VIH no és el mateix que tenir la sida. Hi ha persones que poden tenir el virus i estar molts anys sense tenir símptomes de la malaltia i gaudir d’un bon estat de salut. Aquestes persones són seropositives i no tenen la sida, però poden transmetre el virus a d’altres persones. La transmissió es pot produir per tenir relacions sexuals amb una persona infectada que incloguin la penetració sense utilitzar mètodes barrera (com ara el preservatiu); i per compartir: xeringues, agulles i altres objectes contaminats si s’usen drogues injectades, agulles de tatuatge, fulles d’afaitar o tisores. També si estàs infectada pel VIH i et quedes embarassada, pots transmetre’l al teu fill o filla durant l’embaràs, el part o l’alletament. Actualment no hi ha cura per a la infecció pel VIH, però el avenços científics, l’accés a la prevenció, el diagnòstic i el tractament i atenció eficaces del VIH ha fet que la infecció pel VIH s’hagi convertit en un problema de salut crònic tractable que permet que les persones que hagin contret el virus puguin viure força anys amb bona salut.
Amb el manifest “Reforcem el compromís”, més de 130 entitats catalanes públiques i privades s’han compromès aquest any a treballar per fomentar i mantenir el respecte i la no discriminació de les persones que viuen amb el VIH/sida i per vetllar pels seus drets, trencar estigmes i fomentar la conscienciació de la societat. Tanmateix, la campanya mundial posa aquest any en el centre el lideratge de les comunitats, la reflexió sobre els avenços assolits i els objectius comuns. En aquest sentit, la comunitat internacional ha assumit el compromís de posar fi a l’epidèmia del VIH com a amenaça per a la salut pública l’any 2030. Catalunya està alineada plenament amb aquest objectiu, que forma part de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides, i treballa per aconseguir-ho després d’haver assolit i superat els objectius 90-90-90 fixats per ONUSIDA per a l’any 2020.
Situació del VIH i la SIDA a Barcelona
Per la seva banda, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) recull de manera sistemàtica i activa les dades de noves infeccions de VIH i de casos de SIDA a la ciutat que han tingut una tendència continuada a la baixa en la darrera dècada. En concret, l’any 2022 es van diagnosticar 224 nous casos de VIH. La taxa d’incidència per 100.000 habitants va passar de 10,2 el 2021 a 13,5 el 2022. Això suposa un repunt del 32%. La infecció continua sent més freqüent entre els homes (84%) i la via sexual és la forma de transmissió més freqüent. Quant a la SIDA, segons l’informe, l’any 2022 es va diagnosticar a 18 persones residents a la ciutat. Això representa un lleuger descens respecte del 2021.
Així doncs, tot i el repunt de les infeccions per VIH, en ambdós casos els nous diagnòstics anuals a la ciutat són molts menys que els registrats fa una dècada. Els avenços científics i socials han millorat la qualitat i l’esperança de vida de les persones amb VIH i la implementació de noves estratègies, que inclouen l’ús del tractament antiretroviral i la profilaxi preexposició (PrEP) han contribuït a la prevenció.