El que va començar sent la guspira d’una revolta de famílies al barri del Poblenou de Barcelona és avui ja un gran debat social que s’estén arreu d’Europa fent evident la urgència d’esmenar el pressuposat consens entorn de l’ús del mòbil entre els adolescents, amb l’ajuda d’especialistes i comunitat docent.
Amb l’objectiu d’avançar en aquest horitzó, El Diari de l’Educació, mitjà referent per a la comunitat educativa, Criar.cat, la comunitat per a famílies de tota mena, i El Diari de la Sanitat, dedicat als professionals sanitaris, han decidit aliar-se per fer possible el primer debat participatiu implicant tots els agents socials que tenen la missió de vetllar per l’ús saludable de les pantalles entre adolescents.
Serà el dijous 14 de desembre, a les 18 hores, a l’auditori de la biblioteca de Poblenou, barri origen del moviment “Adolescència lliure de mòbil”. L’acte consistirà en un debat col·laboratiu amb la participació de veus expertes, plurals i de la comunitat de famílies. La conversa versarà sobre les preguntes que les persones inscrites a l’acte vulguin fer arribar als especialistes. Es poden fer arribar les preguntes a través de: https://forms.gle/UCWZkp1igWpGtJRv6
Entre els ponents que participaran al col·loqui, hi haurà David Bueno, doctor en biologia i autor de “Neurociencia para docentes”; Tamara Fernández, portaveu del moviment “Adolescència lliure de mòbils”; José Ramón Ubieto, psicòleg clínic i autor de “Adictos o amantes”; Marta Mas, directora de La Salle Premià de Mar, un dels centres educatius pioners en regular l’ús dels mòbils a les aules.
Mòbil, a partir de quina edat? Com podem educar els infants en l’ús responsable de les pantalles? Quines eines tenim les famílies per regular el contingut que consumeixen? Mòbil a l’escola, sí o no? Són algunes de les preguntes que planen sobre el debat.
I és que cada vegada més estudis apunten que el cervell adolescent no està preparat per regular-ne l’ús, però al mateix temps els infants demanen tenir smartphones en edats més precoces. Segons l’Institut d’Estadística Espanyol, gairebé el 70% ja tenen un dispositiu mòbil als 12 anys.
És en aquest marc que se circumscriu el debat participatiu que tindrà lloc el proper 14 de desembre, amb l’objectiu d’incentivar un nou consens social a l’entorn de l’ús de les tecnologies en menors, analitzant el context i atenent als riscos que adverteixen els i les especialistes.
Una jornada fruit d’una aliança entre El Diari de l’Educació, Criar i El Diari de la Sanitat que ha estat possible gràcies a la vocació social que comparteixen tots tres mitjans de servir les seves comunitats, oferint recursos, opinions qualificades i eines per empoderar famílies i professionals del sector davant d’un debat social de primer ordre.