El lideratge femení encara té molt camí per fer dins del sistema de salut de Catalunya (Siscat). Dels 140.000 professionals que hi treballen, un 75% són dones, però només un 37% ocupa llocs de gerència o de direcció general. Aquestes dades es desprenen d’un estudi realitzat l’any 2023 sobre la distribució per gènere dels càrrecs directius i comandaments que ha comptat amb la participació de totes les entitats –124 en total– que presten serveis assistencials a la xarxa pública.
En els cinc nivells de comandament que mesura l’estudi es produeix l’efecte tisora o biaix de gènere, especialment en el màxim nivell de presa de decisions. En aquest sentit, Malgrat que s’observa una major representativitat de dones ocupant llocs de comandament (62%), aquests són de menor responsabilitat que els que ocupen els homes i, per tant, hi ha una representació desigual. En resum, només una de cada tres dones ocupa un càrrec de gerència, direcció o cap de servei o departament, mentre que en el cas dels homes és gairebé un de cada dos.
Per grups d’edat, l’estudi resalta que la majoria dels comandaments ocupats per dones (70%) té més de 55 anys, mentre que en homes és el 54%. Per àmbits assistencials, on més s’apoderen les dones en llocs de responsabilitat és en l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) i en l’atenció intermèdia, amb tres de cada quatre comandaments.
Davant d’aquests resultats, el conseller de Salut, Manel Balcells, va manifestar que “venim d’una història i una cultura masclistes i, per tant, el predomini era de l’home en les posicions de poder. Si no hi ha la voluntat política que això canviï, no canviarà, però aquesta sí que és la nostra voluntat. Han de canviar les condicions a l’entorn de la dona per permetre que això passi. Hi ha una mancança en l’alta direcció i això ho canviarem d’una manera progressiva i natural des de la voluntat política d’aquest Govern”.
Amb l’objectiu d’aconseguir una representació equitativa de gènere en els llocs de gestió, direcció i presa de decisions, Salut proposa tres línies de treball concretes. Carme Planas, directora de cures infermeres del Sistema, va explicar que en primer lloc, “farem un estudi qualitatiu per comprendre els condicionants de gènere que contribueixen a la sobrerepresentació dels homes en les posicions de lideratge en el sector sanitari”. Aquesta anàlisi, tenint en compte el context socioeconòmic, la naturalesa de les funcions i el procés de selecció, és determinant per identificar i suprimir les barreres que impedeixen, dificulten o desincentiven la selecció i/o acceptació per part de les dones d’aquests càrrecs.
En segon lloc, es creu necessari implementar programes de formació en lideratge de les dones de manera regular per potenciar-ne les capacitats amb l’objectiu d’incrementar-ne la presència en posicions de comandament, perquè esdevinguin referents en l’àmbit de l’atenció a la salut. I, finalment, es pretén continuar monitoritzant anualment la representació de les dones en els llocs de comandament del Siscat, incorporant indicadors de gènere que permetin seguir l’evolució de la bretxa de gènere existent en les posicions de lideratge, així com l’eficiència de les accions que es portin a terme.