Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El projecte de Llei per a la creació de l’Agència Estatal de Salut Pública ha “caigut” a última hora, durant el ple d’aquest dijous, per 167 vots a favor, 176 en contra i dues abstencions. L’organisme, adscrit al Ministeri de Sanitat i pensat per reforçar la vigilància sanitària i agilitzar la reacció davant de futures pandèmies o amenaces sanitàries, feia 14 anys que estava ‘pendent’ i havia obtingut el vist-i-plau a la Comissió de Sanitat la setmana passada, amb els vots favorables també del Partit Popular i de Junts per Catalunya, que finalment –i per a sorpresa de tothom– hi han votat en contra, afegint-se així al ‘no’ de Vox.
La iniciativa de crear una agència de salut pública es va reprendre després de la pandèmia per Covid-19 i ja feia més d’un any que estava pendent d’un acord. Tot apuntava a que avui es donaria finalment llum verda al projecte però, inesperadament, se n’ha anat tot en orris. Després de la votació, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha qualificat d'”irresponsabilitat majúscula” el vot negatiu dels tres grups parlamentaris que han impossibilitat la creació de l’esperada Agència Estatal de Salut Pública, i ha atribuït el canvi del sentit del vot del grup popular i de Junts a una “revenja” per una altra llei que no té res a veure amb la salut pública. Ha afegit que “cinc anys després de la pandèmia envien a la ciutadania el missatge que no han après res. Tot el patiment i l’atac contra la ciència avui s’ha vist ratificat pel Partit Popular, Vox i Junts”. A partir d’ara, el Govern estudiarà quin procediment ha de seguir per poder tornar a portar el projecte a la Cambra.

L’objectiu de la creació d’una Agència Estatal de Salut Pública era principalment donar resposta als diferents reptes en l’àmbit de salut pública, coordinar la Xarxa de Vigilància en salut pública i el monitoratge de les amenaces per a la salut, i dur a terme les avaluacions del risc. A més, també havia de coordinar l’elaboració dels plans de preparació i resposta sanitària davant de possibles “alertes, riscos i amenaces actuals i emergents per a la salut humana d’origen biològic, químic i de qualsevol altra naturalesa sense perjudici de les competències assignades a altres administracions”.