Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La tardor de 2020 serà recordada com aquella en el qual es van unir la pandèmia per Covid-19 amb l’epidèmia de grip estacional. Amb un augment significatiu de casos de coronavirus en les últimes setmanes, els professionals sanitaris temen la pressió davant la coincidència de tots dos virus en els pròxims mesos.
Els experts asseguren que la necessitat de descartar el virus SARS-CoV-2 davant d’altres processos epidèmics respiratoris serà molt intensa. “La concordança de les epidèmies de grip i Covid-19 serà un problema molt greu”, explica a SINC Héctor Bueno, director científic de el departament de Cardiologia a l’Hospital 12 d’octubre.
“Des del punt de vista de la diagnosi serà una bogeria. Excepte l’anòsmia, pràcticament tots els altres símptomes són inespecífics, amb la qual cosa és impossible distingir. Això serà una dificultat terrible per a la gestió de pacients en els circuits hospitalaris”, afegeix Bueno. “Més val que la gent es vacuni”.
Amb aquest propòsit, el Ministeri de Sanitat ha llançat la campanya de vacunació enfront de la grip -que començarà la primera quinzena d’octubre- per evitar complicacions en les persones vulnerables i una sobrecàrrega en el sistema assistencial. Així, les recomanacions són començar amb les persones grans institucionalitzades i el personal dels centres sanitaris i sociosanitaris, i seguir amb la resta de grups prioritaris.
L’objectiu és aconseguir una major cobertura (s’han comprat 5 milions de dosis més), el que suposaria arribar al 75% en persones majors de 65 anys i professionals de centres sanitaris, i el 60% en embarassades i persones amb patologia crònica.
L’any passat, es va arribar a una cobertura del 53,5% en majors de 65 anys, el 40,5% en personal sanitari i el 48,5% en dones embarassades. Segons les dades d’Institut de Salut Carlos III (ISCIII), amb això es van evitar un 26% de les hospitalitzacions, un 40% d’ingressos a UCI i un 37% de morts atribuïbles a la grip.
Per a Jesús Díez Manglano, que treballa a l’Hospital Royo Villanova de Saragossa, tot dependrà de si s’aconsegueix una vacunació massiva de la grip. “Lògicament així es disminuiria molt la incidència d’aquesta i, per tant, distingiríem millor si una persona pot tenir una patologia o una altra. Però si hi ha poca vacunació i ve una onada de grip, tindrem una sobrecàrrega més gran encara del sistema sanitari”.
Per què és important vacunar
Durant el I Congrés Nacional COVID-19, celebrat fa unes setmanes, els experts de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) van subratllar que un dels principals reptes aquests mesos serà el risc de concordança temporal de la pandèmia del coronavirus amb epidèmies estacionals de virus respiratoris (essencialment grip i virus respiratori sincitial).
L’opinió és compartida pels diferents professionals mèdics. “Aquest any és crucial traslladar el missatge de la major importància de la vacunació. Tots els professionals sanitaris hem de centrar els nostres esforços en recordar-ho. Sempre és important vacunar-se, però aquest 2020 més”, destaca Esther Redondo, coordinadora de el Grup de Treball d’Activitats Preventives i Salut Pública de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (SEMERGEN).
“Una forma d’evitar consultes o ingressos innecessaris, d’impedir una possible tempesta perfecta que comprometi el nostre sistema de salut, és per mitjà de la vacunació en l’adult”, assenyala Federico Martinón, coordinador del Grup Neumoexpertos i cap de servei de pediatria de l’Hospital Clínic Universitari de Santiago de Compostel·la.
“Tant la pneumònia com la grip afecten de manera important a la població cada any. Per això, és fonamental treure el màxim rendiment de les vacunes que ja tenim disponibles, que a més són segures, eficaces i efectives i estan recomanades en molts dels principals grups de risc de la Covid-19”, destaca Martinón.
Els pediatres ho tenen igualment clar. El Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) ha advertit de la possible coinfecció de virus de la grip i de la SARS-Cov-2. Per això, s’han actualitzat les seves recomanacions de vacunació antigripal amb les que insisteixen en la vacunació com a mesura preventiva més efectiva.
“En una tardor que es preveu marcat per la Covid-19, considerem que les recomanacions que hem elaborat cobren aquest any més rellevància que mai. Volem evitar la coinfecció pels dos virus”, indica María José Mellado, president de l’AEP.
El juny passat, els pediatres ja van assenyalar que la pandèmia no ha tingut una incidència important en els nens fins a la data. No obstant això, es desconeixen els efectes que pot tenir si coincideix en el temps amb la grip: “Podria generar un increment de quadres respiratoris i febrils en nens i adolescents, per la qual cosa seria més difícil el maneig d’aquests pacients i suposaria més sobrecàrrega per el sistema sanitari”.
“Sens dubte, tindrem uns mesos complicats. Sobrepassarem els llits habituals en vigilància intensiva i s’hauran de buscar recursos per reubicar els pacients, amb la necessitat de poder comptar amb un diagnòstic ràpid per fer-ho”, conclou Maria Creu Martín Delgado, cap de Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Torrejón.
¿Grip o coronavirus?
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la grip estacional es caracteritza per l’inici sobtat de febre, tos (generalment seca), dolors musculars, articulars, de cap i coll, intens malestar i abundant secreció nasal. La febre i els altres símptomes solen desaparèixer en la majoria dels casos en el termini d’una setmana, sense necessitat d’atenció mèdica. En persones amb alt risc, pot ser una malaltia greu, i fins i tot mortal.
Pràcticament el mateix passa amb la Covid-19. Els símptomes més habituals són febre, tos seca i cansament. Altres símptomes menys freqüents són dolors i molèsties, congestió nasal, mal de cap, conjuntivitis, mal de coll, diarrea, pèrdua del gust o l’olfacte i erupcions cutànies o canvis de color en els dits de les mans o els peus. Aquests símptomes solen ser lleus i comencen gradualment.
La majoria de les persones (al voltant del 80%) es recuperen de la infecció per coronavirus sense necessitat de tractament hospitalari. No obstant això, al voltant d’1 de cada 5 acaba presentant un quadre greu i experimenta dificultats per respirar.
En el que sí hi ha diferències és en el període d’incubació. Mentre que en la grip el temps transcorregut entre la infecció i l’aparició de la malaltia és d’uns 2 dies (tot i que oscil·la entre 1 i 4), entre l’exposició a la SARS-CoV-2 i el moment en què comencen els símptomes solen passar de cinc a sis dies (però pot variar entre 1 i 14).