12 minuts per visita a costa de què?

La plataforma PASUCat lluita per l'accés a la sanitat pública de les persones estrangeres afectades per les lleis de l'exclusió sanitària. Tanmateix, arran d'un cas que hem atès a la PASUCat, hem comprovat que tenir targeta sanitària no garanteix poder accedir a l'atenció sanitària de qualitat que tothom mereix.

FoCAP (Fòrum Català de l'Atenció Primària)
 
 

A inicis de gener, una noia argentina que viu a Badalona va sol·licitar visita amb el seu metge/sa de capçalera al CAP Nova Lloreda per un problema dermatològic que havia de resoldre com més aviat millor. Donat que la llista d’espera era de diverses setmanes, va optar per demanar visita urgent al mateix CAP. Sorprenentment aquesta visita li va ser denegada.

Segons ens van explicar els administratius del mateix CAP, existeix un límit diari de visites que els metges/ses de família del CAP poden assumir, ja siguin programades com urgents i quan “s’acaben els torns d’urgències” envien a la resta de malalts a les Urgències de l’hospital.

Davant la impossibilitat de ser atesa al seu CAP, la noia va acudir a la Unitat d’Atenció Continuada (ACUT) del CAP Dr. Robert. Però en aquest ACUT, fins a les 20 hores, només visiten les urgències dels pacients de la seva zona assignada. Donat que aquesta noia pertanyia a una altra zona, havia d’esperar fins a les 20 hores per ser atesa.

Davant l’absència de visites disponibles, a tots dos centres van recomanar-li el mateix: el millor que podia fer era anar-se’n a les urgències de l’hospital.

Aquestes barreres d’accessibilitat als centres d’atenció primària de Badalona són incompatibles amb la qualitat assistencial que demanem al nostre sistema sanitari.

Arran dels acords signats per l’ICS i el sindicat Metges de Catalunya, s’ha establert un temps mínim de 12 minuts per cada visita mèdica, limitant el nombre màxim de visites diàries. En contrapartida, això ha provocat que la resta de malalts siguin derivats a les urgències hospitalàries. Per tant hi ha una multitud de pacients, amb malalties comunes sense cap gravetat, que es veuen forçats a saturar els serveis d’urgències dels hospitals.

No es pot sacrificar l’accessibilitat dels pacients per garantir un temps mínim de 12 minuts per visita. Aquest límit de visites ha d’estar acompanyat d’altres mesures -entre elles un augment del pressupost- per garantir que tothom sigui atès. Tancar les portes dels nostres CAP i derivar pacients als hospitals no és millorar la qualitat de l’Atenció Primària sinó tot al contrari, malmetre-la i desvirtuar-la de la seva funció. No només és més ineficient i costós sinó que té conseqüències nefastes en la salut dels pacients.

Pots trobar l’article original a la web del FoCAP

2 Comments en 12 minuts per visita a costa de què?

  1. Susana Juan // 23/03/2019 en 20:28 // Respon

    Això és absolutament fals. Mai es denega l’ assistència a una visita urgent.

  2. CGT Costa de Ponent // 25/03/2019 en 0:39 // Respon

    Arribant a pactes d’aquesta mena es destrueix, encara més, l’Atenció Primària a la que suposadament es vol defensar. D’aquí 5 o 10 anys què serà, les visites de 15′? o MC perdrà la vergonya i demanarà el co-pagament?
    És clar, ho farà pensant amb la gent (seva) i la sostenibilitat dels seus interessos.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*