El col·lapse a les urgències i la dificultat perquè alguns pacients siguin traslladats a planta per la manca de llits disponibles acumula malalts als passadissos dels hospitals catalans. “A vegades però la permanència al passadís respon a la decisió de la infermera, que vol tenir el pacient a la vista”, assegurava el conseller de Salut Toni Comín en una entrevista amb El Periódico en què es tractava la saturació als hospitals. “Més d’una vegada, tenint plaça en un box d’urgències, la infermera decideix deixar un malalt, sense familiar acompanyant, en el passadís, per motius de seguretat”, segueixen les declaracions del conseller.
El mateix Comín reconeixia en l’entrevista que la seva visió “que els passadissos són sovint un espai assistencial més des del punt de vista professional” i que aquest fet no és “quelcom dramàtic” seria polèmica. La reacció de les infermeres ha trigat poc a arribar. El Sindicat d’Infermeria SATSE ha emès aquest dilluns un comunicat en el qual consideren les paraules de Comín “un innecessari exercici de demagògia”. “Sí, senyor conseller, nosaltres les infermeres volem tenir els boxes d’urgències buits perquè preferim tenir a la gent amuntegada per estar més tranquil·les”, ironitzen.
En el text el sindicat recorda que l’existència de pacients als passadissos són en molts hospitals “una part institucionalitzada i no espontània amb numeració i ubicació” i que aquests hi passen 72 hores o més “sense prou roba, intimitat i sense l’atenció deguda i merescuda”. El motiu però, segons el col·lectiu, no respon a una voluntat de les infermeres sinó que és “per manca d’espai arquitectònic, manca de personal i manca de voluntat política”.
A més a més, apunten que precisament el ram d’infermeria és qui té més càrrega assistencial. “Cada vegada en són menys i patint més precarietat laboral”, denuncien. “Estem fartes de no poder fer la nostra feina amb les condicions que voldríem”, conclouen i exigeixen que el conseller rectifiqui.
També li recorden que no es tracta de buscar culpables sinó solucions i en aquest sentit apunten a dues mesures per alleujar la situació a les urgències. D’una banda, dotar de mitjans personals i materials els CUAP i de l’altra reobrir les plantes d’hospital i els CAP tancats per les retallades.
Així mateix, des del Consell de Col·legis d’infermeria expliquen que si a la infermera li cal tenir els pacients a la vista és perquè la situació és “més que caòtica, com l’actual”. Ho han piulat des del compte oficial de Twitter, des d’on també asseguren que “el passadís mai hauria de ser un espai assistencial. I quan és així, és traumàtic i indignant pels pacients que ho han de suportar”.
1/3 @toni_comin Si a la infermera li cal tenir pacients a la vista és pq la situació és + que caòtica, com l’actual https://t.co/QsJdLhST7Q
— Consell d’Infermeres (@infermerescat) January 21, 2017
SATSE no ha estat l’únic sindicat que ha reaccionat a les declaracions de Toni Comín. La Unió General de Treballadors (UGT) també ha criticat el conseller per l’entrevista. En un comunicat fet públic aquest dilluns lamenten “haver de recordar al conseller que si hi ha pacients als passadissos, no és com diu ell per decisió del personal d’infermeria, sinó per la manca de recursos humans (manca de contractació, pèrdua de llocs de treball dels interins de l’ICS, etc.)”. Segons la UGT n’és un exemple el Pla Integral d’Urgències a Catalunya ja que no s’activa fins que es produeix una situació de crisi assistencial. A més, denuncien, la conselleria tampoc ha reforçat els Centres d’Atenció Primària i n’hi ha que acumulen fins a 3 setmanes d’espera per a una primera visita, fet que provoca que els malalts recorrin als serveis d’urgència dels hospitals. Per la seva banda, des de CATAC asseguren que “els passadissos no poden ser un espai on ubicar un pacient” ja que és “denigrant i indignant tenir persones malaltes fora dels espais assistencials, i els passadissos no ho són”.