No hi ha dubte. La llet materna és l’aliment aconsellat per tots els nounats. Però quan no hi ha suficient de la pròpia mare, la llet donada pot ser la millor alternativa, especialment en els nens que neixen de forma primerenca o malalts.
Per a això es van crear els bancs de llet humana, encarregats de recollir, processar, emmagatzemar i dispersar amb totes les garanties aquest producte biològic. La seva finalitat és resoldre els problemes d’alimentació del nounat fins que la seva mare li pugui donar el pit.
“És un pilar més de suport a la lactància. Proporciona llet d’altres dones a aquells nounats d’alt risc que encara no disposen de la seva mare o aquesta és insuficient”, explica a Sinc Nadia Raquel García, coordinadora del Banc Regional de Llet Materna de la Comunitat de Madrid, situat a l’Hospital 12 de Octubre.
De fet, diversos estudis apunten com en els nens prematurs la fórmula artificial suposa un augment de patologies com enterocolitis necrotitzant, un trastorn intestinal propi del prematur i d’altres nounats vulnerables.
És més, el 2001 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va destacar que els bancs de llet humana són “una de les millors estratègies sanitàries en la disminució de la mortalitat infantil i en la protecció de l’alletament”.
Com la llet materna és un bé escàs, és fonamental prioritzar qui serà receptor i ajustar les característiques de la llet donada a les del nen que la rep, sempre tenint en compte la disponibilitat.
Així, en els primers dies s’intenta donar als nounats de màxim risc (de menys de 1.000 grams o menors de 28 setmanes d’edat gestacional) llet de donants que tenien fills amb dies o setmanes de vida quan van extreure’s aquesta llet .
“Si a més eren mares de nens prematurs, és fins i tot més adequat”, subratlla García, també presidenta de l’Associació Espanyola de Bancs de Llet Humana (AEBLH), creada el 2008. “No obstant això, moltes vegades no podem ajustar tant i hem de lliurar llet amb més temps de vida del fill”.
Per als nounats molt prematurs o malalts, les primeres setmanes de vida suposen un període crític per al desenvolupament de patologies relacionades amb la immunitat. L’alimentació amb llet materna i donada des del naixement ajuda al fet que es desenvolupi resistència “de forma més adequada”. Així mateix, com més gran sigui el volum de llet materna o donada que rebin durant l’ingrés, major és l’impacte beneficiós en aquests nens de risc.
“És important començar al més aviat possible amb l’alimentació amb llet humana, ja que afavoreix la mobilització i la tolerància, la maduració intestinal i la colonització per gèrmens beneficiosos per al prematur vulnerable. És preferible la llet de la pròpia mare, però si no es disposa d’ella, la donada és la millor opció”, aclareix a Sinc Marta Cabrera, neonatóloga de l’Hospital Universitari La Paz.
Com ser donant de llet
Mancant les dades globals a Espanya per 2017, el 2016 es van registrar 1.565 donants, el que suposa un volum total de 7.449,16 litres de llet i una donació mitjana de 4,47 litres/donant. En els 43 hospitals receptors, 2.281 nounats, en la seva majoria prematurs de molt baix pes, es van beneficiar d’aquestes donacions.
Queda patent a més un augment de la seva activitat cada any. Des de 2009, el nombre de donants ha augmentat des de 175 a aquests 1.565 donants. De la mateixa forma, s’ha passat de 1.143,9 litres donats als 7.449,16. El nombre de receptors també s’ha incrementat des dels 333 fins als 2.281.
Però què ha de fer una dona interessada a ser donant? Han de contactar amb el banc de llet més proper, on se’ls informarà del procés de donació. Bàsicament, les candidates han de ser dones que estiguin lactant, disposades a extreure’s la seva llet i que gaudeixin de bona salut.
És convenient establir bé la lactància del seu fill durant el primer mes de vida abans de començar a donar. “És útil incloure-ho en la rutina diària. A vegades les donants s’extreuen llet d’un pit mentre estan alletant de l’altre al seu fill”, apunta Cabrera, que dirigeix des de fa mesos el centre satèl·lit del banc regional en La Paz.
El primordial és impedir que la llet es contamini per una falta d’higiene o un emmagatzematge incorrecte. El volum extret canvia molt d’una dona a una altra. També és variable la composició nutricional de la llet de cada dona, que a més es va modificant a mesura que augmenta el temps de lactància. Així, aquest aliment es classifica d’acord a l’edat dels bebès de les mares donants: calostre (fins a 7 dies de vida), de transició (de 7 a 14 dies) i madura (més de 14 dies).
“Els bancs de llet materna solament tenen sentit en una societat que recolzi la lactància i que disposi d’un percentatge de dones que alleta satisfactòriament als seus fills i que estan disposades a donar de forma altruista el seu excedent als bancs de llet”, afirma Nadia García.
El banc que dirigeix ha augmentat la seva activitat i, l’any 2017, va acceptar a 236 dones com a donants, amb una donació mitjana de 7,18 litres i 612 nens receptors que es van beneficiar. Cada gota és important: 20 mil·lilitres poden ser útils per a un nen molt prematur durant diversos dies.
Més d’un segle de bancs de llet
El primer banc de llet va ser creat l’any 1900, a Viena. Després es van obrir a Boston (1910), Buenos Aires (1921) i Rio de Janeiro (1943). Des de llavors, existeixen nombrosos centres a Europa, EUA, Austràlia, Centreamèrica i Sud-amèrica.
Amb l’aparició del VIH i el desenvolupament de fórmules làctiques per a prematurs, el seu ús va disminuir durant els anys 80. No obstant això, actualment es troben estesos per tot el món i contribueixen a un major èxit de la lactància materna. Segons García, “la presència d’un banc de llet fa que la societat ho consideri un bé molt valuós”.
Quan s’instaura un banc de llet en una unitat de neonatologia, la taxa de lactància pròpia augmenta. Segons les expertes, això ocorre perquè es crea una consciència de lactància materna i llet humana que repercuteix en els pares.
Igualment, la seva existència fomenta la recerca i minimitza la contaminació i la deterioració de la llet. És més, l’experiència en altres països ha demostrat que la instauració d’un banc de llet materna augmenta les taxes de lactància a la regió on s’ha implantat.
A Espanya, la història dels bancs de llet és molt curta. El primer centre es va fundar a Palma de Mallorca el 2001; més tard, el 2007, es va inaugurar el primer localitzat a la península: l’Hospital 12 de Octubre, a Madrid. El desembre passat van complir deu anys, que celebraran el proper mes de març amb tots els responsables dels bancs regionals i centres satèl·lit.
A l’actualitat, Espanya compta ja amb 14 institucions a Illes Balears, Madrid, València, Granada, Aragó, Barcelona, Extremadura, Castella i Lleó, Vigo, Santiago de Compostel·la, Sevilla, Astúries, Euskadi i Cantàbria. Tot sembla indicar que la xifra seguirà creixent. Existeixen projectes per crear nous bancs a Còrdova, Las Palmas de Gran Canaria i Tenerife.
Un acte de generositat amb la societat
Les mares donants estan fent un esforç altruista impressionant. “Tenen tot el mèrit del món. Són mares que estan donant el pit als seus fills, amb el que això suposa i, a més, prenen la decisió de donar. És un acte de generositat enorme amb la societat”, afirma Marta Cabrera.
Per aquest motiu s’ha d’augmentar el coneixement i facilitar tot el possible el procés. És important que les mares disposin d’altres centres –a més del banc regional–, ja que això optimitza la donació des d’un punt de vista geogràfic.
A Madrid, els centres que s’han acreditat per rebre llet crua de mares donants són el Severo Ochoa de Leganés, Puerta del Hierro i la Paz. Per captar donants, l’Hospital 12 de Octubre, Severo Ochoa i La Paz.
El propòsit a llarg termini dels bancs de llet és intentar que tots els nens que compleixen criteris i no reben llet donada ho facin. “L’ideal seria que cap nounat ingressat prengués llet de fórmula”, recalca Nadia García.
En aquest sentit, ambdues expertes conclouen que encara queda un llarg camí perquè a Espanya la llet materna donada sigui el substitut estàndard de la llet de la pròpia mare quan aquesta no està disponible. Però el futur és encoratjador. Potser en uns anys pugui arribar a tots els nounats que ho necessitin.
2 comentaris
Muchas familias quieren nuestra medicina de hoy! Soy la madre del vientre de alquiler y nunca he pensado que eso es antinatural . Mi bebé nació sano y somos la familia más feliz del mundo, gracias a la clínica de Feskov en Ucrania que nos ayudó muchísimo ser padres! Mi hija tiene 3 años ya. Gracias a nuestra doctora Elena tan buena profesionista !
Hola, estás hablando de este centro https://maternidad-subrogada-centro.es?