Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Només Barcelona En Comú al govern i la CUP han votat a favor de la proposta que volia trencar amb la cessió d’ús ja caducada de la capella de la Misericòrdia al MACBA i ubicaria el CAP Raval Nord a la Capella de la Misericòrdia. Esquerra Republicana ha utilitzat la fórmula coneguda com reserva de vot, davant el que la regidora Gala Pin ha manifestat no entendre, ja que aquest posicionament “va en contra del que demana la Conselleria de Salut, que és el seu propi partit”. La resta de partits, Partit Demòcrata, PSC, PP, C’s han votat en conta majoritàriament al·legant “coherència” després de l’aprovació de les proposicions fetes per ERC al matí.
Gemma Sendra, d’Esquerra Republica, ha explicat la reserva de vot per les dues propostes fetes al matí: situar el CAP en sòl municipal dins el recinte de la Universitat de Barcelona o bé en un edifici annexe al costat del MACBA. Aquesta segona proposta ja havia estat feta pel mateix MACBA. La primera, la UB ja va manifestar no voler cedir l’espai que actualment ocupen i utilitzen les facultats de Geografia i Història i de Filosofia. De fet, en un comunicat manifestaven la seva “oposició al canvi d’usos d’un espai que acull pràctiques docents i activitats de recerca i de divulgació ciutadana sobre un important jaciment arqueològic”, així com “la difícil compatibilitat d’un espai ubicat en un campus amb un trànsit diari de prop de 6.000 persones (entre alumnes, personal docent i investigador, i personal d’administració i serveis) amb altres instal·lacions d’ús intensiu”. Demanaven que es respectessin també els terrenys, qualificats com a zona verda i que aporten valor acadèmic, cultural i social al barri, i demanaven que es busquessin altres opcions per donar resposta a les “legítimes necessitats” dels veïns del Raval.
Així, donat l’aprovació que l’Ajuntament estudiés amb urgència els dos nous solars, ERC ha demanat que es convoqués el rector de la Universitat i el responsable de la Diputació per saber si la proposta és viable, si es pot fer un canvi d’usos i urbanístic i així poder tenir una proposta clara en dues setmanes. La urgència que han manifestat va encaminar a començar les obres abans de finals d’any.
Eulàlia Reguant, de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha votat a favor de situar el CAP a la capella de la Misericòrdia entenent que el MACBA no ha fet ús de la concessió que tenia per a la seva ampliació durant aquests 5anys i que “el CAP fa 13 anys que demana una ubicació digna”. Reguant ha denunciat que els partits s’excusessin amb la dificultat entre triar salut o cultura, ja que entén que el debat que s’ha tingut durant els darrers mesos era sobre el model de ciutat: “un debat entre les elits econòmiques i les classes populars”.
En aquest sentit, la CUP ha descrit la situació del CAP com “d’emergència insostible, d’un equipament sanitari saturat i envellit on s’ha doblat el personal però no l’espai”. Ha fet notar que, a més, al barri, hi ha més de 100.000 metres quadrats destinats a cultura i només 34.000 a equipaments de proximitat, “tres vegades més”. Enllaçant-ho amb aquesta idea, també ha convidat a analitzar “quin accés a la salut facilita qualsevol cap i quin accés a la cultura facilita el MACBA”. La resposta a això, ha dit Reguant, dibuixa les prioritats de cadascú i també la ciutat que volem. De la mateixa manera, també ha criticat la postura d’ERC: “quina és la diferència entre el MACBA i la UB? Són dos convenis, els dos en vigor, un en ús i l’altre no però ERC s’entesta en posar la UB sobre la taula… aquí també hi ha la fixació de la seves prioritats”.
La situació pel CAP segueix estancada però segueix al voltant de les mateixes opcions: la Misericòrdia, un edifici annexe a l’edici Meier, la UB…
Les posicions dels partits que han votat en contra s’han excusat principalment amb dos arguments: l’aprovació al matí de les proposicions d’ERC i que el govern no hagi trobat el consens.
El Grup Demòcrata ha manifestat que “el CAP ha de ser compatible amb una ampliació del MACBA” i que, contra això, des del Govern “lluny de buscar una solució s’ha enfrontat salut i cultura”. També han argumentat que el vot en contra respon a que el procés encara està en marxa i que no es pot tallar en sec.
Ciutadans ha votat en contra per “no tenir un acord bàsic que permeti dir que hi ha un espai adequat per l’ampliació del CAP”. Sí que ha opinat que l’ampliació pot anar en terrenys de la UB però alhora ha opinat que el debat té un fons electoralista i que ara per ara,”s’està en situació de consensuar per arribar a una solució i com això necessita feina ja serà en la propera legislatura”.
En la mateixa línia, el PSC ha recordat que el pla estratègic del MACBA va ser aprovat tant per l’alcaldessa com per la regidora de districte. Ballarin ha lamentat que “el govern sigui incapaç de fer compatibles les aspiracions i que sigui l’oposició la que hagi d’aportar solucions a un conflicte que no s’hauria d’haver produït”.
El PP per la seva banda, ha al·legat que és important l’ampliació del CAP però que “també és important aquest necessari consens polític i social entre administració i veïns” i ha afegit, així com altres, que “és una greu irresponsabilitat enfrontar salut i cultura”. Per això han demanat que es retirés el punt de l’ordre del dia, ja que entenen que no es podia portar a votació, ni tan sols per votar en contra. Cosa que al final han fet.
Puigcorbé per la seva banda ha recordat el compromís perquè el conflicte no passés el plenari del mes d’abril. Tot i així ha votat en contra.
Per tancar, la regidora Gala Pin ha volgut clarificar que sí que existeix un consens molt ampli entre el veïnat per la ubicació del CAP Raval Nord. Ha qüestionat al mateix temps que es prefereixi “treure-li un conveni d’un espai municipal a una institució pública abans que a una fundació privada”, ja que, al seu entendre, “qui està obsessionat en no donar l’ampliació al CAP és la fundació del MACBA”. Pin ha afegit, després d’assenyalar els diversos governs que han passat per l’Ajuntament, que “la responsabilitat institucional fa 13 anys que s’arrossega i ara l’hem de convertir en propostes polítiques”.