“Les nostres troballes mostren que una dieta inadequada és responsable de més morts que qualsevol altre risc a nivell mundial, incloent-hi el tabaquisme”. Aquesta és la principal conclusió d’un informe internacional publicat per la revista mèdica The Lancet, que assegura que el 2017 es van produir 11 milions de morts associades a una alimentació poc saludable, la qual cosa suposa una cinquena part de les defuncions que es van produir aquest any. Segons els autors de l’estudi, el baix consum de cereals integrals i fruites i l’excés de sal en els menjars són els tres elements més preocupants a nivell mundial, ja que estan relacionats amb més de la meitat d’aquestes morts.
Al gener d’aquest mateix any, un informe publicat també en aquesta revista mèdica alertava del poc saludable que era la dieta de les societats actuals i concloïa que per a salvar el planeta era necessari reduir més d’un 50% el consum de carn vermella i sucre. Ara, un altre equip d’investigadors ha analitzat la dieta de 195 països per a posar-li xifres al problema i els seus resultats indiquen que 11 milions de persones moren cada any per causes relacionades amb una alimentació inadequada, dels quals 10 milions moren per malalties cardiovasculars, 913.000 per càncer i gairebé 339.000 per diabetis tipus 2.
“Aquest estudi afirma el que molts han pensat durant anys: que una dieta deficient és responsable de més morts que qualsevol altre factor de risc en el món”, assegura un dels autors d’aquesta recerca, el director de l’Institut de Mètriques i Avaluació de la Salut de la Universitat de Washington, Christopher Murray.
Massa sal i poca fruita seca
Els resultats que ofereix l’informe indiquen que el consum de pràcticament tots els aliments que es consideren saludables va ser inferior al recomanat per les autoritats sanitàries, especial recalcament en la fruita seca, els cereals integrals o la fruita, mentre que el de tots els productes no saludables va superar el nivell recomanat, especialment el consum de sal i el de begudes ensucrades.
En mitjana, la humanitat només va consumir el 12% de la quantitat recomanada de fruita seca i llavors (al voltant de 3g al dia, enfront dels 21g recomanats), menys de la meitat de la quantitat de fruita diària recomanada (menys de 100g enfront de 250g) i una mica menys d’una quarta part de la quantitat recomanada de cereals integrals (29g enfront de 125g). No obstant això, el consum de begudes ensucrades va ser més de deu vegades superior a la quantitat recomanada (49g enfront dels 3g recomanats) i el de sal gairebé el doble del recomanat.
A causa d’aquests nivells insalubres de consum, “els principals factors de risc dietètic per a la mortalitat són les dietes altes en sodi [sal], baixes en cereals integrals, baixes en fruita, en fruita seca i llavors, en verdures i en àcids grassos omega-3”, ja que, “cadascuna d’elles representa més del 2% de les morts mundials”, asseguren els investigadors.
En particular, el consum excessiu de sal es va associar amb tres milions de morts, mentre que el baix consum de cereals integrals i fruites es va relacionar amb 3 i 2 milions de defuncions respectivament, la qual cosa fa que aquests 3 aliments estiguin relacionats amb més del 50% de les morts associades a una mala alimentació a nivell mundial.
Un canvi de paradigma
A la vista d’aquests resultats, els investigadors destaquen que moltes de les campanyes per a promoure una dieta sana no han estat eficaces, atès que només s’han centrat en la restricció dels productes poc saludables, en lloc de promocionar aquells aliments saludables el nivell dels quals de consum és molt inferior al recomanat.
“Encara que el sodi [sal], el sucre i els greixos han estat en el centre dels debats en les últimes dues dècades, la nostra avaluació suggereix que els principals factors de risc dietètic són l’alta ingesta de sodi i la baixa ingesta d’aliments saludables, com a cereals integrals, fruites, verdures i fruita seca i llavors”, assegura Murray.
Per a l’investigador de la Unitat d’Epidemiologia del Consell de Recerca Mèdica de la Universitat de Cambridge, Nita Forouhi, que no ha participat en l’estudi, aquests resultats demostren que és necessari establir un canvi d’estratègia i “passar de posar èmfasi en la restricció dietètica, a la promoció d’aliments saludables”, segons ha assegurat en un article publicat en la mateixa revista.
No obstant això, Forouhi també assenyala les dificultats associades a aquest canvi, posant com a exemple el “prohibitiu” preu de les fruites i verdures en molts països. Segons aquest especialista, “dues porcions de fruites i tres porcions de verdures al dia per persona representen el 52% dels ingressos de les llars als països de baixos ingressos, el 18% als països de baixos a mitjans ingressos, el 16% als països de mitjans a alts ingressos i el 2% als països d’alts ingressos”.
Espanya entre els tres amb millors resultats
A l’hora d’analitzar les dades per països, els autors de l’estudi asseguren que cap regió del planeta segueix les recomanacions per a una alimentació saludable propostes per l’OMS. Malgrat això, l’informe destaca les enormes diferències oposades entre els diferents països, ja que la taxa de mortalitat d’Uzbekistan, últim país de la llista amb 890 morts per cada 100.000 persones, és deu vegades superior a la dels tres primers, Israel, França i Espanya, amb 89 morts per cada 100.000 persones.
Entre les regions amb una taxa de mortalitat més alta destaquen Rússia (lloc 171) i diversos països de l’est d’Europa, com Azerbayan (190), Trukmenistán (189) o Ucraïna (188), així com diverses illes del pacífic sud, com les Illes Marshall (193), Papua Nova Guinea (192), l’arxipèlag de Vanuatu (191), Indonèsia (159) o Filipines (165). Per contra, entre els quals millors resultats van obtenir estan diversos països del sud d’Europa occidental, amb França i Espanya al capdavant (llocs 2 i 3 respectivament), mentre que a Àsia destaquen el Japó i Corea del Sud (4 i 7), i el Perú (9) a Llatinoamèrica.
També resulta cridanera l’alta taxa de mortalitat de països com Alemanya (38), que pràcticament doblega la d’Espanya, amb 162 morts per cada 100.000 habitants. Entre altres grans potències també destaca la posició dels EUA (43), que, amb una taxa de 171 morts per cada 100.000 habitants, se situa per darrere de països com Ruanda o Nigèria, mentre que les dues grans potències d’Àsia, la Xina i l’Índia (140 i 118), tenen taxes de 350 i 310 morts per cada 100.000 habitants respectivament.