27 de febrer 12.30h
El Departament de Salut confirma un tercer cas importat de coronavirus a Catalunya. Es tracta d’una dona, de 22 anys i de Tenerife, que va anar a la ciutat italiana de Milà, entre el 19 i el 25 de febrer, dia que va viatjar fins a Barcelona. Un cop a la ciutat, la dona es va adreçar a l’Hospital Clínic, on està aïllada en estat lleu en confirmar-se que té Covid-19. En aquests moments s’estan estudiant els contactes estrets que ha pogut mantenir la dona i, seguint el protocol, un cop identificats se’ls aconsellarà l’aïllament a domicili amb una vigilància activa per part dels serveis de salut pública.
Mentrestant, els altres dos casos importats de coronavirus evolucionen bé. Són un jove, de Barcelona i de 22 anys, que havia anat a Milà entre el 22 i 25 de febrer i una dona de 36 anys, de nacionalitat italiana i resident a Barcelona, que va viatjar a les ciutats italianes de Bèrgam i Milà, entre el 12 i el 22 de febrer. Cap dels tres casos està relacionat.
Paral·lelament, les 38 persones que van estar en contacte estret (a menys de dos metres i de manera continuada) amb el primer cas i les 14 del segon cas estaran aïllades a domicili durant 14 dies. Totes són persones sanes a qui se’ls fa una vigilància activa i una monotorització de la temperatura.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya recorda que el 80% dels casos de coronavirus són lleus i que aproximadament un 15% són greus i un 2%, crítics. Els casos més greus succeeixen en persones grans o que pateixen alguna altra malaltia cardíaca, pulmonar o problemes d’immunitat. A més, recomana a la població que, en cas de dubte, truquin al 061 Salut Respon.
26 de febrer 15.00h
El Departament de Salut ha confirmat el segon cas importat de coronavirus a Catalunya. Es tracta d’un jove, de Barcelona i de 22 anys, que havia viatjat a la ciutat italiana de Milà entre el 22 i el 25 de febrer. El noi va començar a tenir símptomes (mal de cap, mal de coll i 37,5 graus de febre) el 25 de febrer i es va desplaçar a l’Hospital Clínic, on està aïllat després de confirmar-se el diagnòstic de coronavirus.
“És un cas importat. No hi ha transmissió local, no es transmet en el nostre país”, ha destacat la consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa celebrada aquest migdia. Per la seva part, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que en aquests moments s’estan estudiant els contactes que ha pogut mantenir el jove i que, un cop identificats, “se’ls aconsellarà l’aïllament a domicili amb una vigilància activa per part dels serveis de salut pública”.
Guix també ha indicat que “evoluciona bé” el primer cas importat de coronavirus, el d’una dona de nacionalitat italiana amb un quadre lleu i que es troba aïllada també al Clínic, l’hospital de referència per aquests casos. La dona, de 36 anys i resident a Barcelona, va viatjar a Bèrgam i Milà, a Itàlia, entre el 12 i el 22 de febrer. El passat dia 20 va presentar simptomatologia i es va adreçar a l’Hospital Clínic, on des d’aleshores està aïllada en confirmar-se que té Covid-19.
Durant la roda de premsa, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha subratllat també que “el sistema de salut està preparat per detectar i tractar qualsevol cas de coronavirus, seguint els protocols, que es van actualitzant”. També ha remarcat que avui s’ha fet la primera reunió estratègica sobre malalties transmissibles d’alt risc. Una reunió liderada per la consellera amb representants de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, del Servei Català de la Salut, i la presència de tots els secretaris generals del Govern i dels delegats territorials. “És una estratègia de coordinació absoluta de tots els àmbits de l’administració de Catalunya”, ha reblat la consellera.
Finalment, la gerent de processos integrals de salut del Servei Català de la Salut, Assumpta Ricart, ha subratllat que el servei 061 CatSalut Respon “ha doblat el personal per atendre totes les trucades de la població amb dubtes per coronavirus”. També ha indicat que la millor manera de prevenir la transmissió del Covid-19 “són les mesures habituals de prevenció de contagis: rentar-se sovint les mans amb sabó; utilitzar mocadors de paper d’un sol ús i tossir tapant-se amb la part interior del colze. L’ús de mascaretes de protecció no té sentit al carrer”.
26 febrer 13.00h
El secretari de Salut Pública, Joan Guix, va informar el dia 25 de febrer a la tarda en roda de premsa sobre el primer cas de coronavirus a Catalunya. L’acompanyava la Dra. Assumpta Ricard, gerent de processos integrals de salut del Servei Català de la Salut. Abans d’això, des de Salud Pública del Ministeri de Salud a nivell estatal, han informat que la Generalitat de Catalunya ja ha activat el protocol per coronavirus després que una pacient donés positiu a Barcelona. Aquesta havia viatjat darrerament al nord d’Itàlia. El següent pas, han explicat, serà una nova prova de confirmació que realitzarà el Centro Nacional de Microbiología.
La dona, de 36 anys, està ingressada però es troba en estat lleu i, com ha dit Alba Vergés en una reunió a Madrid, és un cas “gens preocupant”. Guix ha indicat a més que “està bé, té simptomatologia similar a la gripal. No té patologia de base, és una dona jove”. De fet, ha afegit, està ingressada “per comoditat” i perquè ara mateix no hi ha saturació al Clínic. “Sobre la marxa decidirem si la dona es queda al Clínic o marxa a casa, si no hi ha saturació es quedarà a l’hospital”, ha dit a més a més.
A banda, per precaució, hi ha 25 persones properes a la pacient que han estat posades en aïllament preventiu durant 14 dies però cadascuna a casa seva. Han explicat que se les contactarà 2 o 3 cops al dia per veure que no desenvolupen símptomes que fessin necessari realitzar-se proves.
A l’endemà, avui dia 26 de febrer al matí, Salut confirmava un segon cas de coronavirus. Aquest cop en un noi de 22 anys que ha estat a Itàlia.
El secretari de Salut Pública també ha indicat que se segueix el Protocol, que permanentment es va actualitzant, i ha informat que s’ha incorporat com a un dels criteris principals de detecció del coronavirus a persones amb clínica respiratòria procedents, a més de la Xina, de les regions italianes de Llombardia, Véneto, Emilia Romaña i Piamonte; i també de Corea del Sud, de l’Iran i de Singapur.
Durant la roda de premsa d’ahir dia 25, el secretari de Salut Pública ha fet una crida a la calma a la població: “No requerim mascaretes, sobretot, cal seguir les mesures d’higiene habituals: rentar-se sovint les mans amb sabó; utilitzar mocadors de paper d’un sol ús i tossir tapant-se amb l’avant-braç ”. També ha assenyalat que “el 80% dels casos de coronavirus són lleus i que aproximadament un 15% són greus i un 2%, crítics” i ha recomanat a la població que, en cas de dubte, truquin al 061 CatSalut Respon
Com explicaven fa unes dies en roda de premsa, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Departament de Salut tenen consensuat un protocol d’actuació davant de casos sospitosos de coronavirus. A grans trets, el circuit a seguir comença per la notificació, per part d’un centre sanitari a la xarxa de vigilància epidemiològica de Catalunya, de l’existència de sospita d’un cas; atenent a un conjunt de criteris epidemiològics i clínics, Salut Pública declara o no l’alerta. Les proves realitzades al laboratori de suport de vigilància epidemiològica descartaran o confirmaran el cas: si és positiu, se seguiran les mesures de prevenció i control, entre les quals l’aïllament del pacient i el seguiment dels seus contactes.
Aquest protocol arribava després de fixar-se en una reunió del Comitè d’Anàlisi i Seguiment de Malalties Transmissibles Emergents d’Alt Risc, Dirigit als professionals sanitaris, aquest procediment a seguir es basa en l’evidència científica, segueix les directrius de la Organització Mundial de la Salut (OMS), es coordina amb el Ministeri de Sanitat i la Xarxa de Vigilància Epidemiològica Europea i està obert a noves actualitzacions a mesura que hi hagi noves evidències sobre aquesta malaltia.