El president de la Generalitat, Quim Torra, en compareixença dijous al migdia al Palau de Pedralbes, ha anunciat que s’ha activat la fase d’Emergència número 1 del Pla de Protecció Civil, per a fer front a l’escalada del Coronavirus. A més, ha donat ordre de cessament de les activitats de tots els centres educatius i universitats de Catalunya a partir de divendres 13 de març. “Cal baixar el ritme del país per poder contenir la pandèmia i evitar el col·lapse del sistema sanitari”, ha assenyalat.
Seguint aquesta línia, també s’està treballant la proposta reduir l’activitat laboral, introduint mesures com el teletreball i la flexibilitat dels torns de treball amb l’objectiu de reduir fins a un terç la capacitat del transport col·lectiu. Aquestes mesures se sumen a les que va anunciar el govern de la Generalitat dimecres, com el cessament d’actes i celebracions que reuneixin a més de 1.000 persones i l’ajornament d’altres esdeveniments, així com la celebració d’esdeveniments esportius a porta tancada per tal d’evitar aglomeracions i reduir el risc de contagi i transmissió del virus.
Les mesures que el Govern de la Generalitat ha pres, són decisions generals que afecten tot el territori català i que tindran durada mínima de 14 dies. El Conseller d’Interior, Miquel Buch, ha recordat que els plans d’emergències són adaptables i que, per tant, les mesures poden variar en els propers dies en funció de la realitat del territori. En aquest sentit, el Govern ha remarcat que durà a terme una comunicació permanent amb la ciutadania per a transmetre la informació de la qual disposin en cada moment.
Per la seva banda, la Consellera de Salut Alba Vergés ha remarcat la situació d’excepcionalitat, ja que mai s’havien implementat mesures d’aquest tipus arreu del territori i amb aquesta temporalitat. En aquest sentit, ha destacat la necessitat “d’anticipar-nos a situacions futures que són previsibles”, en relació a un plausible augment de contagis.
També ha remarcat la importància que el sistema sanitari estigui preparat per dur a terme aquesta gestió. “Prendrem totes les mesures necessàries per a protegir a la ciutadania, encarar aquesta crisi i respondre a les necessitats col·lectives”, ha afirmat la Consellera, qui ha destacat també que és important protegir especialment aquelles persones més vulnerables que tinguin patologies prèvies.
Baixar el ritme de la ciutat
L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dijous al matí dos nous positius de coronavirus entre els seus treballadors, un de l’àrea d’ecologia urbana i un de l’àrea jurídica. Així, ja són cinc els afectats pel COVID-19 al consistori, cosa que ha fet augmentar les persones en aïllament fins a 145, entre elles l’alcaldessa Ada Colau, i les regidores Rosa Alarcón i Janet Sanz.
Tot i això, la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, ha explicat que «l’activitat política de l’Ajuntament segueix a ple rendiment». De fet, ha dit que aquest matí s’ha fet la reunió de govern prevista amb tots els regidors del grup municipal, inclosa l’alcaldessa, alguns d’ells participant de manera presencial i d’altres, telemàtica.
Tarafa ha remarcat que tant l’alcaldessa com tots els regidors «estan fent front a les seves responsabilitats treballant des de casa seva», que «es troben bé» i que cap d’ells són casos positius de coronavirus. Per això, tot i que l’alcaldessa segueix el protocol marcat pel Departament de Salut, no serà substituïda per cap altre membre del govern municipal.
«Hem de deixar de fer tot allò que no sigui imprescindible», ha dit Gemma Tarafa. Per això, ha anunciat que a partir de dissabte i durant 15 dies tancaran molts equipaments municipals, com ara biblioteques, escoles municipals de música, casals de joves i infants, centres cívics i centres esportius municipals. «És important baixar el ritme de la ciutat, per fer el que s’anomena ‘aplanar la corba’, és a dir, que els contagis siguin els mínims possibles».
Així es persegueix l’objectiu de «protegir també a les persones vulnerables, sobretot les persones grans i les persones malaltes cròniques, així com les professionals que s’ocupen de les cures», ha recordat Tarafa. Les mesures s’estan prenent de forma esglaonada «perquè les dades que tenim dia a dia ens mouen a fer-les» i «perquè siguin absorbibles per la ciutat», ha dit la regidora.
Tarafa ha emfatitzat que totes les mesures es prenen amb «mirada social i poblacional» i que han de poder «garantir la cura dels nostres infants, sense que això sigui una càrrega per a la nostra gent gran». I, tot i que ha explicat que des de l’ajuntament estan treballant amb la hipòtesi que les escoles romanguin tancades, també ha volgut fer explícit que «la xarxa comunitària i social és importantíssima per acompanyar aquesta situació».
Alhora, ha reconegut que són conscients que aquestes mesures «tindran un efecte sobre certs sectors de la ciutat» que encara no es poden calcular, però que la primera tinència d’alcaldia, dirigida per Jaume Collboni, «està a disposició de Generalitat i el govern de l’Estat per poder-ho tractar».
Igualada demana reforços
Les mesures anunciades per l’activació de la fase d’emergència 1 del Pla Procicat s’afegeixen a les que ja s’estan aplicant des d’avui mateix a Igualada i quatre municipis adjacents després que es detectés en aquest municipi un brot excepcional de coronavirus SARS-CoV-2. A dia d’avui hi ha 49 persones infectades, 33 de les quals són professionals sanitaris i 16 d’elles convivents. A banda, hi ha 250 contactes aïllats, sent 200 d’aquests sanitaris. A banda, també ha comunicat la defunció de 3 persones, totes d’edat avançada.
Per això, des d’avui i durant 14 dies tots els centres educatius d’Igualada, Jorba, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí romanen tancats. També s’ha clausurat l’aeròdrom d’Igualada-Òdena i se suspèn a partir de demà divendres el transport interurbà de la Conca, un servei que trasllada al voltant d’unes 100.000 persones al mes.