Els responsables de les unitats de cardiologia i hemodinàmica dels deu principals hospitals públics de Catalunya han difós un inquietant missatge d’alerta, dirigit a la població en general i als pacients coronaris en particular, en què adverteixen que des que es va iniciar l’estat d’alarma a conseqüència de la pandèmia de la SARS COV-2 no estan arribant als centres sanitaris els malalts amb infart de miocardi o patologia coronària que es podia preveure.
Els cardiòlegs demanen que qui aquests dies senti algun malestar que els recordi anteriors episodis cardíacs, dolor intens al pit o forta sensació d’ofec no vinculada amb cap refredat, truquin al 112. Aquesta crida activarà el Codi Infart, un circuit d’atenció urgent que coordina als hospitals amb el servei d’ambulàncies i que permet una atenció mèdica hospitalària el més immediat possible de qui està patint un infart de miocardi.
La por a molestar, el convenciment que els metges estan desbordats i no poden atendre a res que no sigui el coronavirus, i fins i tot algunes informacions recents que advertien que el sistema sanitari està centrat, en un 85% de les seves capacitats, al covid -19 està tenint com a conseqüència una injustificada absència de pacients coronaris, assenyalen aquests especialistes, entre els quals es troben els doctors Fina Mauri i Antoni Bayés, de l’Hospital Germans Trias i Pujo; Marta Sitges i Manel Sabaté, del Clínic; Josep Comín i Joan Antoni Gómez, de Bellvitge i Ignacio Ferreira i Bruno García, de la Vall d’Hebron, tots ells de Barcelona. Els especialistes dels hospitals de Sant Pau i el Mar, també de Barcelona, i Josep Trueta, Arnau de Vilanova i Joan XXIII de la resta de Catalunya subscriuen l’alerta. Molt possiblement, passa el mateix en els de la resta d’Espanya.
Els cardiòlegs adverteixen així mateix que els escassos pacients coronaris que estan acudint a l’hospital aquests dies pateixen processos avançats, amb complicacions més difícils de remuntar que les dels que han sol·licitat ajuda mèdica davant els primers signes de malestar cardíac. “Havíem aconseguit reduir algunes de les complicacions més greus de les patologies cardíaques -indiquen-, com són la mort sobtada, el trencament cardíac o l’infart de miocardi que deixa el cor pràcticament sense forces per bategar”.
Temen aquests metges que, després de l’epidèmia del covid-19, es descobreixi una inadvertida proporció de malalts cardíacs que han empitjorat greument en els seus processos, o que directament hagin mort per aquesta causa. Demanen, en conclusió, que qui reuneixi les característiques esmentades truqui al seu hospital o al 112. “Els estem esperant”, reiteren, ja que les unitats coronàries i d’hemodinàmica no han estat suprimides ni reduïdes a conseqüència de la pandèmia. Com tampoc ho han estat les oncològiques. Una de les signants, la doctora Fina Mauri, subratlla que els cardiòlegs estan revisant aquests dies totes les fitxes clíniques dels pacients i demana als malalts que si reben una trucada instant-los a anar a l’hospital “han d’acudir immediatament”.
Per finalitzar, els especialistes en cardiologia i hemodinàmica recorden que les persones amb hipertensió, diabetis i colesterol elevat, especialment si ja han estat diagnosticades d’alguna patologia cardíaca o coronària, han de mantenir aquests dies un estricte control dels seus paràmetres habituals, així com seguir en el possible el ritme de vida, dieta i exercici que els van ser pautats.
Aquest article ha estat publicat originalment a Alternativas Económicas