Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Un grup de professionals del camp de la salut pública a Catalunya han demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, i a la consellera de Salut, Alba Vergés, que mantinguin «una coherència unitària» en l’abordatge de la gestió de la pandèmia de la Covid-19. A més, reclamen que es deixi fora «la utilització política, generant estèrils polèmiques sobre elements tècnics», cosa que consideren que s’està produint al Govern.
«És important combinar adequadament i proporcionadament les actuacions i la correcta comunicació de les mateixes, per evitar les especulacions i els aspectes emocionals que, sovint, tenen un efecte més perjudicial per a la salut que les conseqüències directes del propi problema», escriuen a la carta oberta.
Els vint-i-cinc experts també s’han mostrat indignats per l’anul·lació de la reunió, prevista per la setmana vinent, del Consell Assessor en Salut Pública, màxim òrgan assessor d’experts externs a les administracions definit en la vigent Llei de Salut Pública. Per això demanen que es «reconsideri aquesta decisió», ja que consideren que el seu coneixement i experiència professional «són una eina fonamental per fer front amb èxit a qualsevol crisi o problema de salut pública».
El departament de Salut, per la seva banda, ha negat en declaracions a El Confidencial que la reunió s’hagi anul·lat i ha assegurat que se celebrarà la setmana vinent. A més, ha assenyalat que qui ha de convocar la reunió no és la conselleria sinó el seu president, el doctor Josep Vaqué, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.
Els signants provenen de la pràctica professional en administracions i institucions «competents en la matèria». Són Joan Josep Artells, doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials; Rafael Barba, economista i gestor sanitari jubilat; Raimon Belenes, metge, gestor i consultor sanitari; Esteve Camprubí, metge especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública; Victòria Camps, catedràtica emèrita de Filosofia Política; Montserrat Casamitjana, expresidenta de la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears; Mercè Casas, metgessa i consultora sanitària; Catalina Chamorro, expresidenta de la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears; José Ignacio Cuervo, metge jubilat; Anna Estany, catedràtica de Filosofia de la Ciència; Josep Farrés, expresident de la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears; Emili Ferrer, exdirector d’Economia i Finances de l’Hospital Vall d’Hebron; Joan Gené, col·laborador de l’Observatori Europeu de Polítiques i Serveis Sanitaris de l’Organització Mundial de la Salut; Carles Albert González, màster en Salut Pública i doctor en Medicina; Ricard Gutiérrez, doctor en Medicina; Rafael Manzanera, expresident de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària; Josep Martí Valls, doctor en Medicina jubilat; Josep Maria Sabaté, exdirector del Servei Català de la Salut; Emília Sánchez, expresidenta de la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears; Isabel Sierra, doctora en Psicologia; Pilar Solanes, metgessa de Salut Pública; Eduard Spagnolo, epidemiòleg de Sanitat Nacional; Carme Valls, metgessa; Joan Ramon Villalbí, expresident de la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears i president de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària; i Francesca Zapater, membre del Fòrum Català d’Atenció Primària.
1 comentari
Home!-ja son ganes de “polititzar”. Es que han arribat a alguna conclusió rellevant, tots i cadascú del que signen,?. Estan d’acord tots entre ells en alguna solució i sobre què, com, quan i perquè s’havia de fer o no fer. Potser l’únic que els uneix es un passat sanitari-polític i una clara animadeversió a un concret i determinat govern, això sí.