A hores d’ara, amb el cataclisme sanitari i socioeconòmic provocat per la COVID-19, només una vacuna eficaç ens permetrà recuperar la normalitat tal com l’enteníem fa tot just uns mesos. I això passa per la capacitat de la comunitat científica internacional, el sector farmacèutic i biotecnològic, les organitzacions filantròpiques, els partenariats de recerca en salut global i els governs d’unir forces.
L’objectiu ha de ser accelerar al màxim el desenvolupament de les vacunes més prometedores, garantir la seva fabricació a gran escala i assegurar la seva ràpida i equitativa distribució als bilions de persones que hauran de rebre-la, siguin on siguin. Per als que fa dècades que treballen per aconseguir una vacuna contra el VIH, eficaç i globalment accessible, resulta una situació familiar.
Amb l’atenció global centrada en la pandèmia del coronavirus, i la certesa que aquesta vegada tots necessitem una vacuna, tenim una oportunitat única d’explicar com les aliances i capacitats científiques construïdes al llarg de dècades d’inversions a l’R+D de la immunització contra el VIH contribueixen a l’acceleració del desenvolupament d’un model global contra el SARS-CoV-2, i com al seu torn la cerca per VIH ha de sortir reforçada d’aquesta crisi.
El VIH, catalitzador de la vacuna per a la COVID-19
En el seu esforç per prevenir i tractar el VIH, la comunitat científica ha acumulat immensos coneixements sobre el sistema immunitari i les seves respostes davant la infecció durant les últimes dècades, el que al seu torn ha facilitat una comprensió més ràpida de la COVID-19 i els seus mecanismes patògens.
De manera similar, la velocitat rècord en el desenvolupament de candidates vacunals s’ha vist facilitada per l’ús de plataformes tecnològiques desenvolupades durant la investigació en vacunes de la sida. De fet, certs tipus de vacunes actualment en desenvolupament per al coronavirus, com les d’ARN o ADN, o les vacunes de vectors virals, deuen molt del seu desenvolupament inicial a l’R+D en vacunes de VIH.
En el cas concret de IAVI, un programa per desenvolupar una vacuna contra el SARS-CoV-2, es nodreix de l’experiència en l’ús com a plataforma per al desenvolupament de vacunes contra el VIH del virus de l’estomatitis vesicular recombinant (rVSV), i ja s’ha utilitzat amb èxit per dissenyar la primera vacuna aprovada contra l’Ebola.
D’altra banda, els models d’investigació i de finançament desenvolupats per avançar en l’R+D de vacunes contra el VIH i altres grans malalties infeccioses com la tuberculosi i la malària s’inspiren en les formes de col·laboració en el camp del SARS-CoV- 2, en incentivar l’ús d’aliances publicoprivades i posar un èmfasi prioritari en assegurar un accés global i assequible a qualsevol futura vacuna.
Al mateix temps, durant les últimes dècades moltes organitzacions han establert aliances científiques de llarga durada amb centres de recerca clínica i aplicada basats en diversos continents, inclosa l’Àfrica subsahariana. Aquestes institucions tenen àmplia experiència tant en estudis epidemiològics com en assaigs clínics de vacunes i altres intervencions biomèdiques, i suposen un recurs global d’incalculable valor que pot ser immediatament redirigit a la feina en vacunes o tractaments contra la COVID-19.
La feina d’aconseguir una vacuna
L’epidèmia de VIH continua sent un dels reptes més seriosos per a la salut i el desenvolupament globals. Fins el dia d’avui, uns 32 milions de persones han mort de sida i 37 milions viuen amb la infecció per VIH al món. L’accés massiu a antiretrovirals als països amb menys recursos és un èxit sense precedents, però uns 15 milions d’afectats encara no accedeixen a uns fàrmacs que han aconseguit transformar la infecció en una patologia crònica i, fins a cert punt, invisible.
No obstant això, la malaltia continua expandint-se en els països més afectats i entre els més vulnerables. El 2018 es van comptabilitzar un total d’1,7 milions de noves infeccions i van morir unes 770.000 persones de sida. Tot i el relatiu èxit a l’hora d’alentir l’expansió de VIH en alguns llocs, el gran creixement demogràfic en molts països suposa que el total de persones infectades seguirà creixent.
És més, amb la irrupció de la COVID-19, aquestes xifres podrien disparar-se fins a 500.000 morts addicionals només a l’Àfrica subsahariana en dos anys. Per això, una vacuna eficaç és necessària per revertir de forma sostenible l’expansió de VIH.
Després de dècades d’investigació incessant, plena de frustrants retrocessos i emocionants avenços, l’R+D en vacunes de la sida mai havia estat tan productiva i innovadora. Diverses vacunes candidates es troben en assajos clínics avançats i moltes altres en estadis més primerencs del seu desenvolupament preclínic o clínic, incloses més de 40 candidates dissenyades per estimular la producció d’anticossos àmpliament neutralitzants, no neutralitzants, respostes cel·lulars contra el VIH, o alguna combinació d’aquests mecanismes protectors.
Avui, més que mai, podríem dir que no és una qüestió de saber si és possible desenvolupar una vacuna contra la sida, sinó d’amb quina rapidesa aconseguirem aconseguir-la. Sens dubte, mai una vacuna s’havia investigat amb tanta velocitat com amb el coronavirus.
En poc més de tres mesos disposem d’una centena llarga de candidates, es multipliquen les col·laboracions publicoprivades i flueixen els recursos per assegurar que les més prometedores es desenvolupin amb la màxima rapidesa possible i puguin llavors produir-se i distribuir-se massivament i globalment.
La ciència biomèdica sol ser, però, un procés lent, que per florir i donar fruits requereix un suport sòlid i sostingut en el temps.
La investigació d’una vacuna pot ser particularment lenta i difícil, sobretot quan es tracta de virus tan complexos com el VIH, i de malalties que afecten desproporcionadament a persones i països sense recursos.
Esperem que l’extraordinari ímpetu generat al voltant de la recerca d’una vacuna contra la COVID-19 contribueixi al seu torn a augmentar els esforços ja veterans en la immunització contra altres grans epidèmies infeccioses i a garantir que el món aconsegueixi, d’una vegada per totes, una vacuna contra la sida.
Aquest és un article original de l’Agència SINC escrit per Maite Suárez.