Segons les dades publicades per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, la setmana passada, entre el 13 i el 19 de juliol, van ser 1028 els casos positius de coronavirus a la ciutat, el que significa una mica més del doble dels casos confirmats la setmana anterior, que van ser ja de 495. Ni que el nombre és elevat, almenys el creixement no ha estat tant elevat com la setmana anterior, en la que es van triplicar el casos passant de 157 a 495.
Aquestes dades contrasten amb la situació que teníem a la ciutat de Barcelona durant la segona quinzena de juny on els casos setmanals eren tan sols de 78 una setmana i de 80 l’altra setmana. En poques setmanes doncs, s’ha detectat un creixement de més del 1000 % dels casos confirmats de la COVID-19.
Si es contempla la gràfica diària de la setmana del 13 al 19 s’observa clarament un augment exponencial de casos, que van tenir el seu pic el passat divendres dia 17 amb quasi 400 confirmats, a l’espera del tractament de les dades del cap de setmana. Els districtes amb més casos són l’Eixample i Sants-Montjuïc amb més de 200 casos cada districte.
Una mica més del 50% dels casos amb diagnòstic confirmat en les darreres setmanes es troben en la franja d’edat entre 25 i 44 anys. Segons els experts això explica, d’una banda, que els focus de contagi siguin més aviat les activitats socials i d’oci, i, d’altra banda, que en la seva majoria es tracti de casos menys greus.
Les autoritats sanitàries fa setmanes que insisteixen en la necessitat de rastrejar tots els contactes de les persones infectades per tal d’evitar-ne la propagació, però fins dijous passat la Conselleria de Salut no va anunciar un pla de reforç de la xarxa de vigilància epidemiològica amb la contractació, entre altres figures, de 500 gestors de coronavirus de caràcter administratiu i vinculats als Centres d’Atenció Primària. Quant aquestes persones estiguin contractades, desplegades i degudament formades, la seva funció principalment serà la d’identificar els contactes i fer-ne el seguiment.