Fa unes setmanes, el Ministeri de Sanitat anunciava un canvi en el sistema d’adjudicació de places MIR -i de la resta de places de Formació Sanitària Especialitzada (FSE)-, passant a un únic acte d’adjudicació, després de la recollida de peticions de tots els aspirants de manera telemàtica i sense possibilitat de canvis. Sanitat assegurava que el nou sistema suposaria més «agilitat, seguretat i transparència». Els aspirants, però, denuncien que aquest sistema no és garantista ni just.
«El principal problema és que no és a temps real. Abans tu tenies un dia i una hora assignada per triar plaça, de manera que fins a l’últim segon sabies quines places quedaven, de manera que podies anar canviant les teves preferències; era com un compte enrere», explica Anna Aguilar, una de les aspirants a MIR. «Però el nou sistema és un desastre. No té garanties, no és just ni transparent», denuncia. Aguilar explica que el fet que no sigui un procés públic, on s’anuncia en veu alta la plaça que es desitja, afavoreix que es produeixin irregularitats en el procés. «Si es produeixen tripijocs, no hi haurà manera de demostrar-ho», diu.
«Ens dóna la sensació que, amb l’excusa de la pandèmia, volen instaurar aquest sistema per sempre. Si realment es fes bé, no caldria que l’elecció de plaça fos presencial. El que volem simplement és que sigui a temps real, com sempre. No escollir a cegues», emfatitza Andrea Arango, una altra aspirant.
Davant aquestes denúncies, la plataforma FSE Unida, que engloba a més de 15.000 aspirants a una de les places de Formació Sanitària Especialitzada en el Sistema Nacional de Salut, va convocar el passat 25 de maig una manifestació davant el Ministeri de Sanitat per denunciar «l’abús d’autoritat i la vulneració de tots els drets dels gairebé 30.000 aspirants». «Vaig anar a la manifestació per mi, però també per la resta d’opositors. Pensem en el futur i temem que el sistema es quedi així», explica l’Anna.
Esto lo habéis causado vosotros, @sanidadgob. Escuchadnos, reflexionad, parad esta injusticia.#25MSanitario #FSEunida #FSEconGarantias pic.twitter.com/pgTi1VZQin
— Kermir (@FrogKerMIR) May 25, 2021
La Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) ha convocat una altra manifestació pel pròxim 8 de juny i una posterior concentració de durada il·limitada enfront del Ministeri de Sanitat per protestar per la situació dels afectats pel procés d’elecció de places MIR. Després de mantenir una reunió el passat dilluns amb representants del Ministeri de Sanitat, la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics explica en un comunicat que el Ministeri manté “una inflexibilitat que impedeix avançar en la recerca d’una solució satisfactòria, aferrats a un model telemàtic imposat unilateralment”.
Segons expliquen des de la CESM, els responsables ministerials es van limitar a prendre nota dels errors detectats en l’eina informàtica per a l’elecció de places amb l’objectiu de millorar el sistema, ja que en els primers dies de termini per als titulats en Medicina va resultar inoperatiu en molts casos.
Errors en el sistema i places desertes
Fa tot just una setmana que els futurs MIR poden fer l’elecció de places, en un procés que s’allargarà, en principi, fins al 16 de juny, ja que el dia 17 es preveu fer l’adjudicació de places. Tanmateix, des del primer dia, l’aplicació habilitada pel Ministeri de Sanitat ha experimentat multitud d’errors. «Les especialitats no es carreguen, el web es penja tota l’estona, no et deixa seleccionar més d’una especialitat en més d’una comunitat autònoma… el programa permet fer esborranys, però hi ha persones que encara no han pogut fer ni una sol·licitud a causa dels errors del sistema», comenta Patrícia Díaz, una altra aspirant. Fins i tot, va haver-hi un dia que el web va estar completament inoperatiu, perquè, segons s’anunciava, s’estaven fent tasques de manteniment. Molts aspirants han enviat correus electrònics massius al Ministeri i han trucat al telèfon d’incidències però, de moment, no han obtingut cap resposta satisfactòria.
Una altra de les denúncies dels titulats en Medicina és que amb aquest sistema telemàtic hi haurà places que quedaran buides davant les previsibles renúncies de places que després no seran adjudicades. «L’any passat, amb les places que van quedar alliberades perquè havien sigut rebutjades, va poder escollir plaça fins la persona que tenia el número 10.000 al MIR. Aquest any no serà així, i hi haurà més gent que es quedarà sense plaça», assenyala la Patrícia. El fet que no hi hagi una repesca, diu l’Anna, farà que faltin professionals treballant. «No ens afecta només a nosaltres, sinó al conjunt del sistema, perquè es poden arribar a perdre unes 2.000 places».
Segons el calendari previst pel Ministeri, la incorporació a la plaça adjudicada serà entre els dies 29 i 30 de juny, és a dir, dues setmanes després de l’adjudicació de places. «Això implica que si t’acaba tocant plaça a una altra comunitat autònoma, tens dues setmanes per buscar pis, fer la mudança, col·legiar-te… és començar de forma molt desil·lusionant. Hem estudiat Medicina per vocació i som els primers que ens volem incorporar de la forma més ràpida possible, però amb garanties. Els polítics s’omplen la boca dient que és un sistema segur i eficaç, però cap d’ells ha fet el MIR ni sap pel que hem passat», emfatitza la Patrícia.
Fi de curs en pandèmia
Tot just fa un any, l’Anna, la Patrícia i l’Andrea explicaven al Diari de la Sanitat com havien sigut els seus darrers mesos de la carrera de Medicina. En mig d’una pandèmia mundial, fent les últimes assignatures d’una dura carrera de sis anys, van començar a treballar en diferents centres per ajudar a lluitar contra la Covid-19.
En el cas de l’Anna, va estar treballant a un hotel salut vinculat a l’Hospital Clínic que es va habilitar a la Plaça d’Espanya, que acollia pacients lleus que no requerien intubació ni respiració mecànica. Allà feia tasques de suport a l’equip de metges, sense tenir contacte directe amb els pacients. «Passàvem visita telefònica als pacients i decidíem quines pacients s’havien de visitar presencialment i quins podien esperar. També informàvem els familiars de l’estat de salut dels pacients, redactàvem informes, miràvem les analítiques o demanàvem radiografies», diu.
La Patrícia, en canvi, sí que va tenir un contacte més directe amb els pacients. En el seu cas, va estar treballant a un hotel salut de Badalona vinculat a l’Hospital Germans Trias i Pujol. «Eren pacients lleus que venien de l’Hospital per acabar de fer l’aïllament, o bé persones amb una situació socioeconòmica complicada que no podien fer correctament l’aïllament a casa seva, perquè vivien amb molta gent», explica. «Passàvem visita telefònica i, quan calia, visitàvem els pacients per ajustar el tractament o fer altres tasques de suport», afegeix.
Per la seva banda, l’Andrea va estar fent tasques de suport a l’UCI de l’Hospital Clínic. «Els estudiants de darrer curs fèiem suport telemàtic, escrivíem cursos, omplíem les dades dels pacients, fèiem peticions d’analítiques i, a vegades, parlàvem amb els familiars per telèfon», assenyala.
Totes tres expliquen que el fet d’acabar la carrera d’aquesta manera va resultar estrany. «No vam poder fer el viatge de final de carrera ni ens vam poder graduar. Amb la situació d’incertesa que vivíem, se’ns oblidava una mica, però ara, mirant-ho amb perspectiva, sap greu haver acabat el curs així», explica l’Andrea.
Falta de comunicació des de l’inici
Pocs dies després de fer l’últim examen, a finals de juny, els estudiants de Medicina van començar a l’acadèmia de preparació de l’examen MIR. Les aspirants entrevistades expliquen que, per part del Ministeri de Sanitat, va haver-hi una manca de comunicació des de l’inici. «Des del principi no ens han tractat gens bé. El tema de l’adjudicació de places ha sigut la gota que ha fet vessat el got, després de diversos mesos de desinformació», denuncia l’Anna.
«Els mesos d’estudi van ser durs. Fins al novembre no ens van dir quan seria l’examen. Comences desmotivada, perquè estàs estudiant per un examen que no saps ni quan el faràs. Haver anunciat la data abans hagués sigut de gran ajuda, perquè és molt diferent com encares l’estudi sabent quan faràs l’examen», sosté l’Andrea. «Jo ho vaig passar francament malament», explica la Patrícia. «Hi havia dies que tenies mal de cap de tant estudiar i que no volies ni parlar amb ningú».
Les tres entrevistades coincideixen en el fet que la pandèmia, deixant de banda totes les seves conseqüències, els ha jugat a favor en l’estudi. «Per mi ha sigut el millor any per preparar una oposició», diu l’Anna. «Amb les mesures restrictives, no es podien fer massa activitats i, per tant, no se’m feia tan dur psicològicament tancar-me a casa a estudiar, perquè tothom estava igual. No tenia tants estímuls externs».
L’hora de la tria
L’Anna, la Patrícia i l’Andrea tenen molt clar quines especialitats volen fer, i el fet de tenir una bona posició a l’examen MIR les tranquil·litza, perquè segurament podran obtenir la plaça que volen i quedar-se a la província de Barcelona.
L’Anna vol fer Medicina Interna. «Durant la carrera volia fer cardiologia, perquè de les especialitats mèdiques era la que més m’agradava. Però en passar per oncologia, hematologia i altres especialitats, vaig veure que m’agradava molt, en general, la Medicina. M’agrada molt la part d’urgències i com que a Espanya no existeix aquesta especialitat, la millor manera d’accedir-hi és fent Medicina Interna. Després ja puc fer un màster si em vull especialitzar més», explica.
La Patrícia, per la seva banda, vol fer Ginecologia i Obstetrícia. «Ginecologia em va cridar molt l’atenció al llarg de la carrera. El que em tira una mica enrere és la part de cirurgia, però suposo que és qüestió de pràctica. El problema és que a la universitat no ens formen en cirurgia, les pràctiques són molt mèdiques. Vas a quiròfan de tant en tant i mires el que pots a través de la càmera, però poc més», comenta. La Patrícia explica que li crida molt l’atenció la part de neoplàsia de mama i la cirurgia de càncer de mama, així com tot el tema de la violència obstètrica. «Crec que hi ha una mancança molt important en aquest aspecte. A vegades, a les dones se les infantilitza durant el procés d’embaràs i el part i, malgrat que no pugui canviar el món, m’agradaria atendre-les el millor possible», assenyala. Tem, però, pel fet que les places de Ginecologia a Barcelona s’acaben molt aviat. Com a segona opció, es planteja fer pediatria.
Finalment, l’Andrea vol fer Anestesiologia a l’Hospital Vall d’Hebron o a l’Hospital de Bellvitge. «Estic il·lusionada. M’hagués agradat tenir un procés d’elecció de places normal i amb garanties, però tinc ganes de començar a treballar», diu.